Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcije Valjaonice bakra Sevojno se ISKLJUČUJU sa Beogradske berze
Beogradska berza juče je donela rešenje kojim su akcije Valjaonice bakra Sevojno isključene sa Open Market segmenta tržišta, navodi se u saopštenju koje prenosi Nova ekonomija.

Isključenje je izvršeno na zahtev vlasnika Valjaonice, kome je prethodio postupak prinudnog otkupa akcija, tako da je oduka o prestanku svojstva javnog društva doneta jednoglasno.
Rešenje stupa na snagu i primenjuje se odmah po završetku berzanskog sastanka organizovanog na dan donošenja ovog rešenja.

Kiparski Ist point metals LTD (East point metals LTD) ponudio je u februaru preuzimanje 19,13 odsto akcija Valjaonice bakra za više od 330 miliona dinara. Ist point metals je pre toga imao 80,87 odsto u tom preduzeću, preuzimanjem dodatnog paketa premašio je 93 odsto udela, nakon čega je u aprilu sproveden prinudni otkup ostatka.

Prethodno je uprava i sindikalna organizaija Valjaonice bakra Sevojno dala pozitivno mišljenje o kompletnom preuzimanju preduzeća.


Uzdržano trgovanje na Beogradskoj berzi, indeksi ojačali
Na Beogradskoj berzi je danas zabeležena vrlo slaba investiciona aktivnost, dok su BELEX indeksi zaključili trgovanje osetno jači.
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas zabeležena vrlo slaba investiciona aktivnost, dok su BELEX indeksi zaključili trgovanje osetno jači.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 10,5 miliona dinara (89,3 hljade evra).


Najdublja globalna recesija od 1945, ili još od 1870?
Pandemija koronavirusa i mera koje su zemlje donele sa ciljem njenog suzbijanja dovešće na kraju 2020. do najvećeg pada svetske ekonomije od Drugog svetskog rata, saopštila je Svetska banka u najnovijem izveštaju.

Prema prognozama Svetske banke (SB), ove godine će doći do pada globalnog rasta za 5,2%, što bi predstavljalo najdublju recesiju od Drugog svetskog rata.

Većina svetskih ekonomija doživela bi pritom najveći pad proizvodnje po glavi stanovnika od 1870. godine, saopštila je SB u najnovijem izveštaju "Globalni ekonomski izgledi".

Najgore su pogođene one zemlje u kojima je pandemija bila najteža i koje se u velikoj meri oslanjaju na globalnu privredu, turizam, izvoz roba i spoljno finansiranje, dodaje se u izveštaju.

Jačina udara razlikovaće se od regiona do regiona, ali sva nova tržišta i ekonomije u razvoju imaju pojačanu ranjivost, upozorava SB.

Očekuje se da zbog ozbiljnog poremećaja domaće potražnje i ponude, privrede i finansija, ekonomska aktivnost naprednih ekonomija doživi pad za sedam procenata u 2020. godini.

Očekuje se da ove godine nova tržišta i ekonomije u razvoju dožive pad za 2,5%, što je najveći pad ove grupe u poslednjih najmanje 60 godina.

Iz Svetske banke upozoravaju da se očekuje i pad dohotka po glavi stanovnika za 3,6%, zbog čega će se milioni ljudi ove godine suočiti sa ekstremnim siromaštvom.


Unimont iz Loznice odustao od bijeljinske Šećerane - Nova prodaja 26. juna po ceni od 4 mil EUR
Kompanija Unimont iz Loznice odustala je od kupovine bijeljinske Šećerane, a prodaja te fabrike biće nastavljena licitacijom po početnoj ceni od 8 mil KM (4 mil EUR), saznaje Capital.

Prodaja fabrike šećera u stečaju bila je zaustavljena zbog pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Unimont je u međuvremenu poslao pismo o namerama Okružnom privrednom sudu Bijeljina, stečajnom upravniku, Skupštini i Odboru poverilaca šećerane u kojem su naveli da žele da preuzmu šećeranu u celosti, da će uplatiti 50.000 KM depozita, a 30 dana po potpisivanju kupoprodajnog ugovora i preostali iznos od 8.000.400 KM.

Međutim, rok je istekao, orginalna ponuda Unimonta nije stigla, niti je depozit uplaćen. Ova firma je, kako je ranije pisao Capital, bila zainteresovana da na mestu šećerane podigne termoelektranu.

Odbor poverilaca šećerane u ponedeljak 8. juna je usvojio odluku da se prodaja fabrike nastavi licitacijom 26. juna po početnoj ceni od 8 mil KM (4 mil EUR).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta