Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Another Seven Strategic Companies Waiting to be Sold
A total of seven privatization subjects of strategic importance remain in the privatization portfolio, according to the annual report on the operations of the Government of Serbia for 2019.

The deadline for being protected from enforced collection of payments and enforcement procedures for these companies expired on May 28, 2016, but the activities aiming to find the way for these privatization subjects of strategic importance to survive and for the jobs at these companies to be kept continued in 2019 as well, according to the part of the report pertaining to the activities of the Ministry of Economy.

Of the strategic companies, six companies have carried out activities toward the preparation of a Pre-pack Reorganization Plan (PPRP) or activities in line with the adopted PPRP (HIP – PETROHEMIJA a.d. Pancevo, HOLDING KABLOVI a.d. Jagodina, IKARBUS a.d. Beograd, POLITIKA a.d. Beograd, HK PK YUMCO a.d. Vranje, TRAYAL a.d. Krusevac), whereas the company JP PEU RESAVICA has carried out activities toward the preparation of a plan of reorganization and financial consolidation.

The company FAP KORPORACIJA a.d. Priboj was included among the members of the Defense Industry Group by the Decree of the Government of the Republic of Serbia of December 30, 2019, and is consequently no longer in the group of privatization subjects of strategic importance, which is why the procedure of privatization of said company has been terminated.

Last year, five companies were sold for a total of EUR 13.6 million.


Koronavirus i geopolitika brinu investitore - Dolar blago jača
Dolar se kretao jutros na azijskom trgovanju na neznatno višem nivou u odnosu na većinu valuta, jer su diplomatske tenzije između Sjedinjenih Država i Kine i rast broja zaraženih koronavirusom u svetu ponovo zabrinuli investitore podrivajući njihov apetit za rizikom.

Evro je ipak uspeo da sačuva dobitke prema američkoj valuti i britanskoj funti pošto ulagači iščekuju izveštaj o investicionom raspoloženju u Nemačkoj, koji će im pomoći da procene brzinu oporavka Evrope od zdravstvene krize, izveštava Reuters.

Trgovanje valutama je proređeno, jer je talas novih slučajeva infekcija virusom kovid-19 uticao na ponovno uvođenje mera ograničenja poslovnih aktivnosti u nekim delovima sveta.

Osim toga, na valutnim berzama vlada pojačan oprez i zbog potencijalnih uzvratnih mera na relaciji Vašington - Peking, čiji su odnosi pogoršani zbog pitanja kao što su pristup kineskih firmi američkom finansijskom tržištu, građanske slobode u Hong Kongu i spora oko teritorija u Južnom kineskom moru.

Negativan razvoj situacije na bilo kom od ovih frontova mogao bi, kažu analitičari, da uzrokuje spuštanje cena akcija i okretanje investitora ka sigurnim utočištima kao što su dolar i jen.

Dolar se jutros trgovao na nivou od 107,26 jena, nakon što je na prošloj trgovinskoj sesiji ojačao za 0,4% prema japanskoj valuti.

Prema švajcarskom franku, dolar se kotirao na 0,9418 švajcaraca, posle tri uzastopne sesije malog rasta.

Evro je trgovan za 1,1346 USD, što je neznatno ispod jednogomesečnog maksimuma zabeleženog u ponedeljak.

Jedinstvena valuta je prema britanskoj funti sačuvala dobitak od 0,9% ostvaren na trgovanju prethodnog dana i menjala se na nivou od 90,40 penija.


Nije moratorijum, ali PAŠĆE RATA kredita ! Na koga se odnosi nova odluka NBS
Kako se udar korona krize tek očekuje, srpska centralna banka je rešila da već sada pokuša da predupredi najgore – da se finansijski sistem uruši jer ljudi ne mogu da plaćaju rate kredita.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita - Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda, prenosi portal Mondo.
Ove odluke bi trebalo da podstaknu banke da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, a koji su odobreni do 18. marta 2020. godine. Stambeni krediti i minus po tekućem računu, koji je takođe kredit, ne potpadaju pod ovu odluku.

Banke sada mogu da, bez rezervisanja dodatnih sredstava, produže rokove na dodatne dve godine u odnosu na dosadašnje rokove (do 7 godina za kredite u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

"Usvajanje navedenih odluka treba da doprinese olakšavanju uslova otplate kredita građanima koji su se suočili ili će se tek suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem vremenskom periodu od inicijalno predviđenog", navodi u saopštenju NBS.

Dodatne olakšice

Banke sada mogu da olakšaju život dužnicima ne samo produženjem rokova, već i dodatno. NBS je bankama otvorila mogućnost da dužnicima ponude "adekvatne olakšice" u vezi sa otplatom navedenih kredita, a da se to ne odrazi negativno na pokazatelje poslovanja banke.
Recimo, olakšice se mogu dati klijentu kome rata kredita i nakon primenjenog refinansiranja (odnosno smanjivanja iznosa rate zbog produženja roka otplate) kreditno opterećenje prihoda ostaje veće od 60 odsto.

"Na ovaj način se umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma, doprinosi se ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju se uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica", piše u saopštenju.

Komentara: 0


Kriza ugrožava više sektora privrede u Srbiji-oporavak 2022.godine
Prognozirani pad svetskog i evropskog BDP-a zbog korone biće najveći od Drugog svetskog rata, a ozbiljne posledice imaće više privrednih sektora u Srbiji, rekla je danas za RTS glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić.
BEOGRAD - Prognozirani pad svetskog i evropskog BDP-a zbog korone biće najveći od Drugog svetskog rata, a ozbiljne posledice imaće više privrednih sektora u Srbiji, rekla je danas za RTS glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić.

Pad BDP-a ove godine na svetskom nivou će iznositi 6 odsto ili 8,7 za EU, a Srbija je najviše pogodena u oblasti mašinske i autoindustrije, a tu su turizam i saobraćaj, rekla je ona.


Galenika planira prinudni otkup akcija - Cena po akciji 28,14 EUR
Galenika ad se priprema za prinudni otkup više od 137.000 akcija, a za svaku od njih biće plaćeno po 28,14 EUR, navodi se u predlogu Odluke o prinudnom otkupu akcija.

Ova odluka je na dnevnom redu redovne sednice skupštine akcionara Galenike koja je zakazana za 30. jul.

Prinudni otkup bi se sproveo za 137.137 običnih akcija Galenike uz isplatu od 3.308 dinara po akciji, što se navodi kao procenjena fer vrednost.

Većinski vlasnik Galenike je AELISUS S.A.R.L. čije je sedište u Luksemburgu.

Oni poseduju 94,97% akcija, što je više od 2,59 miliona akcija Galenike.

Na dnevnom redu skupštine akcionara Galenike su i finansijski i izveštaji o poslovanju za 2019. godinu, donošenje odluke o raspodeli dobiti, kao i izmene i dopune statuta.


Galenika Planning Squeeze-out – Price per Share EUR 28.14
Galenika a.d. is preparing for a mandatory buyout (squeeze-out) of more than 137,000 shares, at the price of EUR 28.14 per share, according to the proposal of the Decision on the Mandatory Buyout of Shares.

The decision is on the agenda of the regular Galenika GM scheduled for July 30.

The squeeze-out would pertain to 137,137 of regular shares of Galenika, with a payment of RSD 3,308 per share, cited as the estimated fair value.

The majority owner of Galenika is AELISUS S.A.R.L, headquartered in Luxembourg.

They own 94.97% of the shares, which is more than 2.59 million shares of Galenika.

Other items on the agenda are the financial report and the reports on business operations for 2019, the reaching of the decision on the distribution of profit and amendments to the statute.


Džek Ma prodao deo akcija u Alibabi za 8,2 mlrd dolara
DŽek Ma, osnivač Alibabe, prodao je deo akcija u toj kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu za više milijardi dolara, pošto je njihova vrednost skočila za skoro 50 posto, izvestio je CNN Biznis.
NJUJORK - DŽek Ma, osnivač Alibabe, prodao je deo akcija u toj kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu za više milijardi dolara, pošto je njihova vrednost skočila za skoro 50 posto, izvestio je CNN Biznis.


Ma, koji je jedan od najbogatijih Kineza, smanjio je tako svoj vlasnički udeo u Alibabi sa 6,2 na 4,8 procenata, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije za 2019. godinu, ali se ne precizira ni kada je to učinio ni za koliko novca.


Japanski Toyo Tires u avgustu počinje gradnju fabrike u Inđiji
Prvi čovek opštine Inđija Vladimir Gak istakao je nedavno da će kamen temeljac za izgradnju japanske investicije Toyo Tires, biti položen u avgustu ove godine.

- Zbog korona virusa rok za postavljanje kamena temeljca je pomereno, umesto u aprilu u avgustu. Nema dana da ne razmenimo mejlove sa službama iz Vlade Srbije kao i sa japanskim investitorom - tvrdi Gak i poručuje da se komunikacija odvija svakodnevno. Investicija ide svojim tokom, uz minimalno kašnjenje s obzirom na aktuelnu situaciju, prenosi portal pazovaindjijavesti.com.

Proizvodni kompleks za potpuno automatizovanu proizvodnju pneumatika za automobile i kamione nalaziće se na parceli od gotovo 64 hektara, a predviđena je proizvodnja 5 miliona pneumatika godišnje, a detaljnije o tome kako će izgedati čitajte u posebnom tekstu.

Reč je o investiciji vrednoj blizu 400 mil EUR, a prema najavama trebalo bi da bude otvoreno više od 500 radnih mesta.

Dolazak kompanije Toyo Tires u Srbiju najavljen je prošlog leta, kada je rečeno da će fabrika u Inđiji biti prva evropska fabrika poznatog japanskog proizvođača guma.


Japanese Toyo Tires to Start Building Factory in Indjija in August
The head of the municipality of Indjija, Vladimir Gak, emphasized recently that the foundation stone for the new investment by the Japanese company Toyo Tires would be laid down in August 2020.

– Due to coronavirus, the deadline for the laying of the foundation stone has been moved from April to August. We are communicating by email with the services of the Government of Serbia and the Japanese investor daily – Gak claims. The investment is going as planned, with a minimal delay due to the current situation, as reported by the pazovaindjijavesti.com portal.

The complex for a fully automated production of car and truck tires will be located on a parcel of nearly 64 hectares, and 5 million tires should be produced annually.

The investment is worth close to EUR 400 million, and, according to the announcements, more than 500 jobs should be created.

The arrival of Toyo Tires to Serbia was announced last summer, when it was said that the Indjija factory would be the first European factory of the well known Japanese tire manufacturer.


BIZNIS KOLUMNA Najtrgovanije akcije, dobitnici i gubitnici na Beogradskoj berzi u prvoj pol. 2020
Nakon isteka prvih šest meseci ove godine, pravo je vreme da vidimo ostvarene rezultate trgovanja, najtrgovanije akcije, dobitnike, gubitnike i još neke zanimljive podatke sa Beogradske berze.

Indeksi - oba reperna indeksa na Beogradskoj berzi (BELEX15 i BELEXline) su doživela značajan pad i došli su na nivoe koje su imali tokom trećeg kvartala 2016. godine, odnosno vratili su se unazad za više od tri i po godine. Procentualno iskazano, dati pad iznosi 16,9% i 13,3%, respektivno.

Promet - tokom šest meseci, ukupan iznos trgovanja je iznosio 30,9 milijardi dinara, od čega se 90% (27,8 milijardi dinara) odnosi na obveznice (državne zapise Republike Srbije), dok je ostatak od 10% (3,1 milijardi dinara) ostvaren kao rezultat trgovanja vlasničkim hartijama od vrednosti kompanija. Od ukupnog iznosa trgovanja akcijama, 3,1 milijardi dinara, 1,3 miljarde je ostvareno putem blok transakcija na 7 akcija, dok je ostatak od 1,8 milijardi dinara realizovan u redovnom trgovanju. Prosečan dnevni promet akcijama bez/sa blok transakcija/ma je iznosio oko 124/216 hiljada evra, respektivno, i ostvaren je kroz prosečno 81 transakciju.

Najtrgovanije akcije - na Prime Listingu (a i na celoj berzi - gledajući samo akcije) najviše se trgovalo akcijama Naftne industrije Srbije, sa ukupnim prometom od 501,3 miliona dinara i uz 0,5% akcija koje su u ovom periodu promenile svog vlasnika; na Standard Listingu najveći promet su zabeležile obične akcije Komercijalne banke, 385,6 miliona dinara (0,93% istrgovanih akcija); na Open Marketu najaktivnije su bile akcije kompanije Messer Tehnogas, sa realizovanim prometom od 181,6 miliona dinara (1,34% istrgovanih akcija).

Na regulisanom tržištu (koje uključuje Prime i Standard Listing, kao i Open Market), od 25 listiranih akcija, trgovalo se akcijama 24 kompanije (jedino nije bilo trgovanja akcijama Mitrosrema iz Sremske Mitrovice), a od tog broja 4 akcije su ostvarile rast u vrednosti, 18 pad, dok 2 akcije nisu promenile cenu od prošle godine. Istovremeno, na MTP tržištu (multilateralna trgovačka platforma) od 444 akcije (437 kompanija), trgovalo se sa 65 akcija: 28 su doživele rast, 25 pad u vrednosti, dok se cene 12 akcija ostale identične kao na početku godine.

Dobitnici - najveći rast u vrednosti za proteklih šest meseci su ostvarile preferencijalne akcije prve klase proizvođača duvanskih proizvoda iz Niša, Philip Morris Operations, 17,7%, dok su obične akcije valjaonice aluminijuma iz Sevojna, Impol Seval, porsle za 15,6%.

Gubitnici - najveće smanjenje u vrednosti su ostvarile akcije građevinskog preduzeća iz oblasti izgradnje hidrotehničkih objekata, Vodoprivrednog društva Dunav iz Bačke Palanke, -44,8%, dok su obične akcije još uvek naše najveće domaće banke (dok se ne završi proces kupoprodaje sa svim dozvolama od strane regulatora), Komercijalne banke iz Beograda doživele pad od -35,5%.

Učešće stranih investitora - od ukupnog prometa ostvarenog na Beogradskoj berzi, 16,5% je ostvareno na osnovu naloga datih od strane fizičkih i pravnih lica koji nisu rezidenti naše zemlje. Njihovo učešće u trgovini obveznicama je bilo na nivou od 14,8%, dok je u prometu akcijama ono bilo više nego duplo veće i i znosilo je 31,7%. Istovremeno, potonje se može podeliti na kupovnu i prodajnu stranu prilikom trgovanja akcijama, i onda su date vrednosti 16,5% i 46,9%, respektivno.

Trenutno su aktivna 23 člana na Beogradskoj berzi (9 banaka i 14 brokerskih društava), odnosno jedan manje u odnosu na kraj prethodne godine (ALTA banka više nije član).


Trgovanje akcijama usahnulo, indeksi u plusu
Aktivnost na domaćem tržištu akcija je usahnula, dok su reperni indeksi Beogradske berze zabeležili danas priličan rast.
BEOGRAD - Aktivnost na domaćem tržištu akcija je usahnula, dok su reperni indeksi Beogradske berze zabeležili danas priličan rast.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 2,9 miliona dinara (24,5 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta