Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RAST IZVOZA Spoljnotrgovinska razmena Srbije 41,411 milijardi evra
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u 2019. godini, prema konačnim podacima, iznosila je 41,411 milijardi evra, što predstavlja rast od 8,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je Republički zavod za statistiku, a prenosi dnevni list Danas.

Izvoz robe imao je vrednost od 17,536 milijardi i to je povećanje od 7,7 odsto u poređenju sa 2018. godinom. Uvezeno je robe u vrednosti od 23,875 milijardi evra, što prPokrivenost uvoza izvozom je 73,4 odsto i manja je od pokrivenosti u 2018, kada je iznosila 74,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a članice Evropske unije čine 61,8 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 2,017 milijardi evra. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA je 311,2 odsto, navodi se u saopštenju RZS.

Komentara: 0edstavlja povećanje od 8,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 6,339 milijardi evra, što je povećanje od 12,5 odsto u poređenju sa 2018. godinom.


European Commission: Serbias GDP Grows by 5% in Q1, Biggest in the Region
According to the latest data of the European Commission, Serbia realized a GDP growth of 5% in the first quarter of 2020, which is the best result in the region. Serbias growth even exceeded that of Turkey, which is at 4.5%.

The ECs report pertains only to countries-candidates or potential candidates.

Behind Serbia are Montenegro (2.7%), Albania (2.5%), Bosnia and Herzegovina (2.0%), North Macedonia (0.2%), and the report also mentions Kosovo and Metohija (1.3%).

Serbian Finance Minister Sinisa Mali said that, according to all the estimates, Serbia would have the best result in 2020.

– Next year already, we are going for 6.5% or 7% – Mali said on TV Prva.

As he said, Serbia has had a budget surplus for four years. Mali said that this had enabled the country to come out with a strong economy stimulus package several months before.


Ponuđena imovina Univerzal banke vredna 5 miliona evra
Agencija za osiguranje depozita ponudila je na prodaju 12 imovinskih celina Univerzal banke u stečaju, čija je ukupna procenjena vrednost preko pet miliona evra, objavljeno je danas.
BEOGRAD - Agencija za osiguranje depozita ponudila je na prodaju 12 imovinskih celina Univerzal banke u stečaju, čija je ukupna procenjena vrednost preko pet miliona evra, objavljeno je danas.

Među objektima je i zgrada poslovnih usluga u Francuskoj ulici u Beogradu, koja sa površinom od 949 kvadranih metara vredi 1,85 miliona evra.


Rast cena kukuruza i pšenice na Produktnoj berzi
Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi došlo je do rasta cene kukuruza i pšenice, dok soja beleži stagnaciju cene, objavljeno je danas.
NOVI SAD - Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi došlo je do rasta cene kukuruza i pšenice, dok soja beleži stagnaciju cene, objavljeno je danas.


Ukupan promet bio je 2,7 hiljada tona robe, što je finansijska vrednost od 56 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta