Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PLEMENITI METALI NA METI KUPACA Strelovit rast vrednosti zlata i srebra
Plemeniti metali poslednjih nedelja su na meti kupaca. Svetske ekonomije koriste različite pristupe za efikasno upravljanje ogromnim izdacima potrebnim za ponovno pokretanje svojih privreda. Ogromna količina kapitala iscurila je kroz centralne banke i njihovu vrlo fleksibilnu monetarnu politiku.

Kao rezultat toga, svedoci smo povećanja cena i zlata i srebra. Od prvog dana u junu, kada se zlato trgovalo na nižim 1.671 do sadašnjih 1.812 dolara, cena po unci zlata porasla je za oko 125 dolara, što je oko 6,9 odsto neto dobiti u oko mesec i po, piše Seebiz.
Samo u poslednja četiri meseca unca zlata na svetskim tržištima poskupela je za gotovo četvrtinu, s oko 1.475 dolara krajem marta na više od 1.810 američkih dolara gde joj se cena kreće proteklih nekoliko dana. Najvišu nominalnu cenu zlato je dosegnulo krajem 2011. godine.

Srebro je takođe dobilo zamah. Srebro je u poslednjih sedam nedelja poskupelo za 2,20 dolara, ili 11,1 odsto vrednosti u ovom kratkom vremenu. Više od polovine proizvodnje srebra odlazi u smeru industrije, najviše u solarni sektor. Industrijska roba, poput baznih metala, imala je nagli rast tokom poslednja tri meseca, a cena srebra takođe je počela da odražava taj porast.
Fundamenti koji su cenu zlata i srebra drastično podigli već su stvorili potrebno okruženje kako bi plemeniti metali nastavili da rastu i možda trguju iznad rekordne cene.

Sigurno je da će posledice pandemije trajati duže ako se ne stvori vakcina. Takođe je jasno da će direktni rezultat velikih izdataka zemalja širom sveta - koji imaju za cilj da pomognu svojim građanima i ekonomski podstaknu pokretanje privreda - imati negativne efekte u godinama koje dolaze.


Ponuđena imovina Ramskog rita - pod objektima 19.000 m2
Imovina akcionarskog društva Ramski rit u stečaju, procenjena na 170,2 miliona dinara, ponuđena je na prodaju javnim prikupljanjem ponuda, objavio je stečajni upravnik.
VELIKO GRADIŠTE - Imovina akcionarskog društva Ramski rit u stečaju, procenjena na 170,2 miliona dinara, ponuđena je na prodaju javnim prikupljanjem ponuda, objavio je stečajni upravnik.

Pored građevinskog zemljišta od gotovo pet hektara u Velikom Gradištu ponuđeno je i 39 objekata, čija ukupna površina prelazi 19.000 kvadratnih metara.


NBS: Očekujemo da što veći broj banaka primeni olakšice
Novi propisi Narodne banke Srbije (NBS), koji bankama omogućavaju da jeftinije refinansiraju kredite građanima i odlože isplatu do 24 meseca, počinju da se primenjuju od danas.
BEOGRAD - Novi propisi Narodne banke Srbije (NBS), koji bankama omogućavaju da jeftinije refinansiraju kredite građanima i odlože isplatu do 24 meseca, počinju da se primenjuju od danas, a predstavnica Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS Marija Ugrčić kaže da je reč o preporuci bankama, ne obavezi, te da će banke same prema svojoj poslovnoj politici procenjivati ko će dobiti olakšice.

Ugrčić je za TV Pink precizirala da se te odluke NBS odnose na potrošačke, gotovinske i ostale kredite koji su odobreni fizičkim licima koji su se zadužili pre 18. marta ove godine, ali da se ne odnose na stambene kredite, niti na minuse po tekućem računu.


Nova ponuda Er Srbije: "Keep Boarding"
Nacionalna avio-kompanija Er Srbija pokrenula je program za umrežavanje i jačanje domaće turističke ponude pod nazivom „Keep Boarding“ (Nastavi sa ukrcavanjem) kako bi putnicima omogući atraktivne popuste na različite usluge tokom boravka u Beogradu i Srbiji.
BEOGRAD- Nacionalna avio-kompanija Er Srbija pokrenula je program za umrežavanje i jačanje domaće turističke ponude pod nazivom „Keep Boarding“ (Nastavi sa ukrcavanjem) kako bi putnicima omogući atraktivne popuste na različite usluge tokom boravka u Beogradu i Srbiji.

Putnici koji sačuvaju bording kartu sa leta Er Srbije kojim su došli u srpsku prestonicu biće u prilici da ostvare popuste na hotelski smeštaj, usluge u restoranima i kafićima, turističke atrakcije, posete muzejima i prevozne usluge, saopštila je nacionalna avio-kompanija.


Volkswagen najzaduženija kompanija na svetu
Prema studiji investicione kompanije Janus Henderson, u okviru koje je istraživano poslovanje oko 900 kompanija, najzaduženiji je nemački proizvođač automobila Folksvagen.

Prema posljednjim istraživanjima, Folksvagen je dužan oko 192 mlrd USD, što je više nego mnoge države, kao što su Mađarska sa 101,9 milijardi i Južna Afrika sa 180 milijardi duga, prenosi SeeBiz.

U vrhu liste su i druge nemačke kompanije, pa je Daimler, čiji dug iznosi oko 151 mlrd USD, na trećem mestu.

Među prvih deset najzaduženijih kompanija čak pet je iz automobilske industrije, pa je na četvrtom mestu Toyota sa 138 milijardi duga, Ford duguje oko 122 milijarde i nalazi se na sedmom mestu, dok je BMW osmi sa 114 milijardi duga.


Volkswagen Worlds Most Indebted Company
According to a study carried out by the investment company Janus Henderson, which looked into the operations of around 900 companies, the most indebted company in the world is the German car manufacturer Volkswagen.

According to the latest research, Volkswagen owns around USD 192 billion, which is more than most states, such as Hungary, with 101.9 billion, and South Africa, with 180 billion in debt, SeeBiz reports.

At the top of the list are other German companies, so Daimler, whose debt is around USD 151 billion, is third.

Among the ten most indebted companies, as many as five come from the automotive industry, with Toyota being fourth, with a debt of 138 billion, Ford owing around 122 billion (seventh spot) and BMW being eight, with 114 billion in debts.


Ševron preuzima Nobl Enerdži za 5,0 mlrd dolara
Američki energetski div Ševron saopštio je danas da je postogao dogovor o kupovini svih akcija kompanije Nobl Enerdži, sa sedištem u Hjustonu, za 5,0 milijardi dolara.
NJUJORK - Američki energetski div Ševron saopštio je danas da je postogao dogovor o kupovini svih akcija kompanije Nobl Enerdži, sa sedištem u Hjustonu, za 5,0 milijardi dolara.

Ponuđena cena za Nobl iznosi 10,38 dolara po akciji, što je premija od 7,5 procnata u odnosu na nivo na kom je Nobl zaključio trgovanje na Vol Stritu u petak, prenosi Rojters.


Er Srbija leti do 33 destinacije - od skora i za Oslo
Er Srbija trenutno leti do ukupno 33 destinacije sa aerodroma u Beogradu i Nišu, a na listi destinacija je od prošle nedelje i norveška prestonica Oslo, do koje će se leteti dva puta nedeljno na novoj redovnoj liniji, saopšteno je danas Tanjugu iz nacionalna avio-kompanija Republike Srbije.
BEOGRAD - Er Srbija trenutno leti do ukupno 33 destinacije sa aerodroma u Beogradu i Nišu, a na listi destinacija je od prošle nedelje i norveška prestonica Oslo, do koje će se leteti dva puta nedeljno na novoj redovnoj liniji, saopšteno je danas Tanjugu iz nacionalna avio-kompanija Republike Srbije.

Usled odluke vazduhoplovnih vlasti Austrije, Italije i Rumunije da se privremeno suspenduju komercijalni letovi, Er Srbija je bila prinuđena da obustavi letove između Beograda i destinacija u tim zemljama do 31. jula.


Air Serbia Launches “Keep Boarding” Campaign – Pass Provides Discount at Hotels, Restaurants
Air Serbia, the national airline of the Republic of Serbia, launched a program titled Keep Boarding to enable all passengers to enjoy attractive discounts for different services during their stay in Belgrade and Serbia.

Passengers who save their boarding pass from the Air Serbia flight that brought them to the Serbian capital will have discounts to the prices of hotel accommodation, services in restaurants and cafes, touristic attractions, museum visits and transport services.

– We wanted to create added value for passengers and allow them to get an improved and complete travel experience for the price of their ticket, not just transportation to a destination. Our goal is also to contribute to the quicker recovery of the hospitality sector which, like the aviation industry, is among those most affected by the coronavirus pandemic. Belgrade has a lot to offer to its visitors, and we believe that with this project, we will provide an impetus for strengthening economic activity in the capital – said Jiri Marek, General Manager Commercial and Strategy, Air Serbia.

To enjoy the privileges and discounts, the passengers need the original boarding pass for their Air Serbia flight, which they can show at the selected destination during one week since their arrival to Serbia, together with a personal document. The boarding pass can only be used by the owner, but families can enjoy discounts for all members by showing one boarding pass.

More information about the Keep Boarding project and the partners offering discounts can be viewed at the Air Serbia website.

– In a short time, the program has garnered great interest from potential partners, with several dozens of them already joining Air Serbia in the joint project for networking and strengthening the touristic offer of Belgrade and Serbia – the press release says.


Air Serbia pokrenula kampanju "Keep Boarding" - Uz kartu popust u hotelima, restoranima
Air Serbia pokrenula je program pod nazivom "Keep Boarding" ("Nastavi sa ukrcavanjem") da bi svojim putnicima omogućila atraktivne popuste na različite usluge tokom boravka u Beogradu i Srbiji.

Putnici koji sačuvaju bording kartu sa leta kompanije Air Serbia kojim su došli u srpsku prestonicu biće u prilici da ostvare popuste na hotelski smeštaj, usluge u restoranima i kafićima, turističke atrakcije, posete muzejima i prevozne usluge.

- Želeli smo da kreiramo dodatnu vrednost za putnike i omogućimo im da za cenu karte dobiju zaokružen i kompletan doživljaj putovanja, a ne samo prevoz do destinacije. Cilj nam je takođe da doprinesemo bržem oporavku ugostiteljskog sektora koji je, kao i avio-industrija, jedan od najugroženijih usled pandemije korona virusa. Beograd ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima i verujemo da ćemo ovim projektom dati podsticaj jačanju ekonomske aktivnosti u prestonici - izjavio je Jirži Marek (Jiri Marek), direktor za komercijalu i strategiju Air Serbia.

Za ostvarivanje privilegija i popusta, putnicima je potrebna originalna bording karta sa leta Air Serbia koju će, u roku od nedelju dana od dolaska u Srbiju, zajedno sa ličnim dokumentom, pokazati na izabranom mestu. Bording kartu može upotrebiti samo vlasnik, a porodice pokazivanjem jedne bording karte ostvaruju pravo na popust za sve članove.

Više informacija o projektu "Nastavi sa ukrcavanjem" i partnerima koji nude popuste, putnici mogu pronaći na portalu avio-kompanije.

- Program je za kratko vreme izazvao veliko interesovanje potencijalnih partnera, tako da se do sada njih već nekoliko desetina priključilo Er Srbiji na zajedničkom projektu umrežavanja i jačanja turističke ponude Beograda i Srbij - navodi se u saopštenju.


Beogradska berza: BELEX indeksi počeli trgovačku nedelju u "zelenom"
Indeksi Beogradske berze ušli su u novu trgovačku nedelju sa dobicima mada je trgovanje akcijama bilo oskudno, pošto su se investitori okrenuli kupovini dinarskih obveznica Republike Srbije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je skoro 335,6 miliona dinara (preko 2,8 miliona evra evra).

Oba berzanska indeksa registrovala su neznatni napredak, BELEX15 na 658,88poena, a BELEXlajn na 1.481,73 poena.
Naftna industrija Srbije je bila najtrgovanija akcija s prometom od preko 1,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 550 dinara.

Akcionarsko društvi Tigar iz Pirota je bilo jedini gubitnik s padom cene od 10,3 procenta na 26 dinara, uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, dok je Galenika Fitofarmacija bila jedini dobitnik sa skokom vrednosti od 2,0 posto na 2.550 dinara, uz mali promet.

Strani investitori danas nisu bili aktivni na domaćem tržištu akcija.

Dinarska obveznica Republike Srbije serije RSO19181, koja dospeva u januaru 2026.godine, zabeležila je promet od preko 333,7 miliona dinara, u kojem su strani investitori učestvovali sa 50 odsto.


NBS Expects as Many Banks as Possible to Implement Loan Exemptions Which Start Today
The new regulations of the National Bank of Serbia (NBS), which enable banks to re-finance retail credits at a less expensive rate and delay payment by 24 months, apply from today, and a representative of the Sector for Control of Banks Operations at the NBS, Marija Ugrcic, says that this is a recommendation made to banks, not an obligation, and that the banks themselves are to estimate who should benefit from the exemptions in line with their business policies.

Ugrcic said on TV Pink that the NBS decisions pertained to consumer, cash and other loans issued to natural persons before March 18, 2020, but not to housing loans or current accounts overdrafts.

– The decisions adopted by the NBS at the latest session of the Executive Board on July 9 are not binding for the banks. Instead, they are a regulatory incentive for the banks to approve the refinancing or delay of payment of the last installment to clients who borrowed money before March 18 – Ugrcic said.

She points out that the NBS decisions apply to all banks and that it is up to each bank to offer its clients credit exemptions in line with its loan policy, estimate of the banks risk profile and product catalog.

Ugrcic advises citizens to inform themselves on the banks websites about the current offer of exemptions and adds that the NBS expects the banks to implement these exemptions as soon as possible and in as great a number as possible.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta