Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Evro blizu dvogodišnjeg maksimuma prema dolaru
Evro je ojačao juče na najviši nivo u gotovo dve godine prema dolaru, nošen raspoloženjem investitora za rizikom koje dominira na tržištima otkako su lideri Evropske unije postigli dogovor o planu fiskalnih podsticaja za privredni oporavak.

Trgovci valutama su uglavnom ignorisali američko-kineske tenzije, mada je apetit za rizikom na valutnim tržištima jedno sat-dva bio snižen nakon što je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su SAD 21. jula naložile Kini da zatvori svoj konzulat u Hjustonu, izveštava Rojters.

Taj potez je označio dalje pogoršanje odnosa između SAD i Kine, koji su sve problematičniji od izbijanja epidemije Kovid-19, navodi britanska agencija i dodaje da na valutnim berzama, ipak, i dalje preovladava optimistično raspoloženje zbog dogovora EU o fondu za oporavak vrednom 750 milijardi evra.
Na prepodnevnom trgovanju, evro je porastao prema američkoj valuti za 0,5 posto, na 1,1580 dolara, nakon što je prethodno zabeležio skok na 1,1601 dolar - najviši nivo u više od godinu i po dana.

Posle vesti o novom zatezanju američko-kineskih odnosa, koja je bila udarna u medijskim naslovima, dolarski indeks je nastavio pad prema korpi glavnih rivala, spustivši se za 0,2 procenta, na 94,939 poena. U jednom momentu, obaj indeks je potonuo na 94.827 poena, na najniži nivo od oktobra 2018. godine.

Što se tiče ostalih valuta, britanska funta je pala prema dolaru i evru, pod uticajem izveštaja Fajnenšel Tajmsa da se britanska vlada više ne nada da će zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama do kraja godine.


Austroterm proširio postrojenje u Nišu
Austrijska kompanija "Austroterm" proširila je svoj proizvodni pogon u Nišu i pokrenula novu proizvodnu liniju.
NIŠ - Austrijska kompanija "Austroterm" proširila je svoj proizvodni pogon u Nišu i pokrenula novu proizvodnu liniju.

Proširenje pogona koštalo je, kako je saopšteno, 3,5 miliona evra.


Pad dolara pogurao cene nafte naviše
Slabljenje američkog dolara poguralo je danas cene nafte naviše, ali je zabrinutost investitora zbog povećenja američkih zaliha "crnog zlata" i spiralnog skoka novoobolelih od korona virusa u svetu ograničila rast cena ovog energenta.
LONDON - Slabljenje američkog dolara poguralo je danas cene nafte naviše, ali je zabrinutost investitora zbog povećenja američkih zaliha "crnog zlata" i spiralnog skoka novoobolelih od korona virusa u svetu ograničila rast cena ovog energenta.

Severnomorska nafta “brent” ojačala je za 35 centi ili 0,8 odsto, na 44,64 dolara za barel na trgovanju u Londonu u 8,37 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta poskupela za 32 centa ili 0,8 procenata, na 42,22 dolara za barel, javlja Rojters.


U kakvom stanju srpska privreda dočekuje nove mere? - Rokovi naplate se produžili
Pad prometa u domaćem proizvodnom sektoru u odnosu na jun 2019. iznosi od 19 do 32% i sada je jasno da se kriza tražnje sa evropskog nivoa preliva kod nas, rekao je za eKapiju Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku i dodao da nove mere mogu donekle da pomognu da se radna mesta sačuvaju još neko vreme, ali će kod svih kompanija koje imaju pad veći od 25% biti jako teško sačuvati i zaposlene i poslovanje.

- Vidimo da pad tražnje postaje hroničan, nije akutan. Mi smo imali vanredno stanje, pa je kod nas tada pad bio veći zbog ograničenja koja su uvedena. Sad prvi put imamo presek u jednom mesecu kada nije bilo vanrednog stanja i vidimo da se nažalost dešava ono što smo i predvideli. Prva mera će svakako biti redukcija zarada što je već i krenulo - kaže Rajić.

Navodi da je značajan problem i taj što su se rokovi naplate produžili.

- Kod nas su rokovi naplate bili preko 100 dana i pre. Međutim, sad svi duguju svima i male i srednje firme su jako ugrožene, jer one ne mogu dugo da čekaju novac. Zarade za jun već kasne u nekim firmama, jer ne mogu da skupe dovoljno novca.

Istraživanje koje je sprovela Mreža za poslovnu podršku obuhvatilo je 110 firmi i pokazuje da je najveći pad u automobilskoj industriji, između 27 i 30%, a slede mašinska i metalska sa padom od 20 do 22%, kao i tekstilna u kojoj je pad 21-22%.

Zbog toga što su proizvođači na udaru, i sektor usluga beleži pad.

- Imamo opasnost da 10.000-15.000 malih uslužnih firmi može da se ugasi jer čekaju naplate. Neki nisu naplatili dugovanja još od pre krize, od marta, a prihoda nemaju mesecima, ili su minimalni - navodi.

Dodaje i da najugroženijim firmama znači svaka podrška, ali da je jedino globalno rešenje za krizu vakcina, koja ipak neće doći tako skoro.

- Ako se vakcina pojavi u septembru, oktobru, dok se populacija vakciniše proći će cela jesen, ali to ipak može da znači ohrabrenje za početak naredne godine - smatra.

U tom smislu bi, kako ističe bilo korisno da firme u narednu godinu uđu bez opterećenja.

- Za privredu bi bilo veoma korisno da država, ukoliko može, nađe način da se porezi i doprinosi otpišu. To bi dalo nadu firmama da mogu poslovati bez opterećenja koja će u 2021. godini doći na naplatu - zaključuje Rajić.

Ivana Milovanović


In what state is the Serbian economy meeting the new measures? – Payment deadlines extended
A drop in sales in the local production sector compared to June 2019 is 19-32% and it is now clear that the crisis of demand on the European level has spilled over into Serbia, Dragoljub Rajic of the Business Support Network said for eKapija and added that the new measures might help keep jobs for a while, at least to a certain extent, but that any company with a drop of over 25% would find it very difficult to retain the employees and the trust.

– We are seeing that a drop in the demand is becoming chronic and not acute. There was a state of emergency here, so we experienced an even bigger drop then because of the restrictions that were imposed. Now we have for the first time an overview of a month when there was no state of emergency in effect and we can see that, unfortunately, what we predicted is happening. The first measure will certainly be a reduction of salaries, which has already started – Rajic says.

He also says that an important problem is that the payment deadlines have been extended.

– We had payment deadlines of over 100 days even before all this. However, now everyone owes everyone and small and medium companies are in trouble, because they cant afford to wait for the money too long. The June salaries are already late in some companies, as they cant collect enough money.

The survey carried out by the Business Support Network covered 110 companies and shows that the biggest drop is in the automotive industry, 27-30%, followed by the mechanical and the metal industry, with a drop of 20-22%, as well as the textile industry, where the drop is 21-22%.

Because there has been a negative impact on the producers, the service sector has recorded a drop as well.

– Theres a danger of 10,000-15,000 small service companies shutting down while waiting to collect their payments. Some havent been able to do so even before the crisis, since March, and there has been minimal or no income for months – he says.

He adds that any form of support means something to the most jeopardized companies, but that the only global solution for the crisis is a vaccine, which is not likely to come that soon.

– If a vaccine appears in September or October, the whole autumn will pass until the population is vaccinated, but that can still be an encouragement for the beginning of the next year – he believes.

In that sense, he points out, it would be useful for companies to enter the next year without charges.

– It would be very useful for the economy if the state tried to find a way for taxes and contributions to be written off. That would give hope to companies to be able to operate without the burden of liabilities that would become due in 2021 – Rajic said.

Ivana Milovanovic


BELEX indeksi u debelom minusu
Indeksi Beogradske berze zabeležili su danas velike gubitke, dok se trgovanje akcijama blago oporavilo u odnosu na sredu.
BEOGRAD- Indeksi Beogradske berze zabeležili su danas velike gubitke, dok se trgovanje akcijama blago oporavilo u odnosu na sredu.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 6,5 miliona dinara (oko 55,7 hiljada evra).


Air Serbia privremeno obustavlja pojedine letove zbog novih zabrana
Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da je usled pandemije koronavirusa i ponovnog uvođenja zabrana i ograničenja putovanja, prinuđena da dodatno prilagodi svoju mrežu destinacija u narednom periodu.

Planirano obnavljanje letova do određenog broja destinacija biće odloženo za nekoliko nedelja, dok će saobraćaj ka pojedinim destinacijama biti obavljan sa smanjenim brojem nedeljnih frekvencija, naveli su iz Er Srbije, dodajući da će letovi do tri destinacije iz njene mreže biti privremeno obustavljeni na duži period.

Air Serbia, u zavisnosti od aktuelnih ograničenja u putovanjima, planira da obnovi letove za Rim, Milano i Bukurešt od 16. avgusta, umesto od 1. avgusta, za kada su ti letovi bili prvobitno planirani.

Pored toga, srpska nacionalna avio-kompanija planira da letove do Brisela, nakon pauze tokom avgusta, ponovo uspostavi 27. avgusta, a letove do Venecije počev od 31. avgusta. Letovi do Moskve i Tel Aviva, čija je obnova prvobitno planirana u avgustu, sada su pomereni na 1. septembar.

Linije Er Srbije do Madrida počev od 29. jula, do Nice počev od 8. avgusta, kao i do Kijeva počev od 31. avgusta, biće privremeno obustavljene. Obnavljanje navedenih linija planira se za letnju sezonu sledeće godine.

Svi putnici biće obavešteni o promeni u redu letenja i o njihovim novim opcijama za putovanje.

Iz avio-kompanije ističu da pružaju svu neophodnu podršku putnicima koji su kupili karte za te letove, i izražavaju žaljenje zbog eventualnih neprijatnosti prouzrokovanih putnicima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta