Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RATA OD 300 EVRA VEĆA ZA 700 DINARA Prvo stopiranje otplate kredita i novi najavljeni moratorijum
Novo najavljeno zamrzavanje rata na kredite za još dva meseca bilo bi značajno olakšanje za mnoge dužnike kojima je trenutno glavna briga da li će zadržati radno mesto i hoće li im u narednim mesecima biti smanjena plata.

Ipak, svi koji su prihvatili prethodni moratorijum, plus ovu novu olakšicu, moraće da računaju na mesečnu ratu koja će biti i do 700 dinara veća u odnosu na prosečnu ratu "pre korone", odnosno pre aprila. To je rezultat proste računice, a uzimajući u obzir da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.
Kako je najavljeno, novi moratorijum važio bi još "bar dva meseca", a ako bi uslovi bili isti kao i ranije korisnici kredita mogli bi da stopiraju još dve mesečne rate i da nakon toga nastave sa otplatom kao i pre zastoja, ali uz uvećan mesečni iznos.

Na primer, ako imate mesečnu ratu stambenog kredita od 300 evra, od čega kamata čini 150 evra, to znači da će vam tokom novog dvomesečnog moratorijuma banka obračunati redovnu kamatu od 300 evra. Taj iznos će nakon isteka moratorijuma podeliti podjednako na preostale rate, pa ako vam je, recimo, do kraja otplate preostalo još 10 godina (120 meseci), mesečni trošak će biti veći za 2,5 evra ili oko 300 dinara.

Ipak, ako ste prethodno već iskoristili tromesečni moratorijum, koji vam je ratu (pod istim uslovima kredita) povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali "pre korone" uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.
Takođe, ako imate keš kredit od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) i mesečna rata ovog kredita, sa kamatom od 9,82 odsto godišnje, sada iznosi 8.320 dinara, posle dva meseca novog moratorijuma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara.

Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

"Odluka o moratorijumu će početi da važi od 1. avgusta. Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak", povrdili su nam u centralnoj banci.

U prvom krugu je moratorijum automatski odobravan svim korisnicima kredita, a oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom zajma morali su da se jave svojoj banci.


S.Palanka: Hotel u banji ponuđen na prodaju
Hotel Kiseljak u Smederevskoj Palanci ponudila je na prodaju firma FSO Goša iz Kragujevca, objavljeno je danas.
SMEDEREVSKA PALANKA - Hotel Kiseljak u Smederevskoj Palanci ponudila je na prodaju firma FSO Goša iz Kragujevca, objavljeno je danas.

Hotel u Ulici Jozefa Šulca prodaje se na osnovu odluke odbora direktora kragujevačke firme.


Na prodaju imovina SIM osiguranja - Jedanaest stanova u Beogradu za 730.000 EUR
Agencija za osiguranje depozita oglasila je prodaju imovine SIM osiguranja ad Beograd, procenjenu na 730.000 EUR


Hotel in Banja Palanacki Kiseljak up for Sale
Hotel Kiseljak in Smederevska Palanka has been put up for sale by the Kragujevac-based company FSO Gosa, it was announced today.

The hotel in Jozefa Sulca Street is being sold based on a decision adopted by the board of directors of the Kragujevac-based company.

Bids for this facility, which is located in Banja Palanacki Kiseljak on the coast of the Jasenica river, may be submitted in the next ten days.


Air Serbia to Temporarily Discontinue Certain Flights Due to New Restrictions
Serbias national airline carrier Air Serbia has announced that, due to the coronavirus pandemic and the reinstatement of restrictions and travel bans, it has been forced to additionally adapt its destination network in the upcoming period.

The planned resumption of flights to a certain number of destinations will be postponed by several weeks, whereas the traffic to certain destinations will be carried out at a reduced weekly frequence, Air Serbia says and adds that flights to three destinations will be postponed for a longer period.

Depending on the travel restrictions, Air Serbia plans to resume flights to Rome, Milan and Bucharest from August 16, instead of August 1, when the flights were initially planned.

Furthermore, after a pause in August, Air Serbia plans to resume flights to Brussels on August 27 and flights to Venice on August 31. Flights to Moscow and Tel Aviv, whose resumption was initially planned for August, are now moved to September 1.

Air Serbias lines to Madrid, planned for July 29, Nice (August 8) and Kiev (August 31), will be temporarily discontinued. They are to be resumed in next years summer season.

All passengers will be notified of the changes made to the flight schedule and their new travel options.

The airline carrier points out that they are providing all the necessary support to the passengers who have bought tickets for those flights and express regret over potential inconveniences.


Akcije pale, evro stabilan, zlato sve sjajnije
Azijske akcije su danas skliznule sa najvišeg nivoa u poslednji šest meseci jer su kinesko-američke tenzije nagrizle optimizam koji je na tržištima vladao ove nedelje, evro se zadržao prema dolaru na 21-mesečnom maksimumu, a cena zlata se približava rekordnom nivou.
SIDNEJ - Azijske akcije su danas skliznule sa najvišeg nivoa u poslednji šest meseci jer su kinesko-američke tenzije nagrizle optimizam koji je na tržištima vladao ove nedelje, evro se zadržao prema dolaru na 21-mesečnom maksimumu, a cena zlata se približava rekordnom nivou.

U fokusu investitora je bilo trgovanje valutama, pri čemu je evro dostigao najvišu vrednost od kraja 2018. Pod uticajem dogovora lidera Evropske unije o fondu za oporavak, javlja Rojters.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva


Država traži zainteresovane za vodoprivrednu firmu Smederevo
Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za privatizaciju vodoprivrednog privrednog društva Smederevo koje je u državnom vlasništvu, objavljeno je danas.
SMEDEREVO - Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za privatizaciju vodoprivrednog privrednog društva Smederevo koje je u državnom vlasništvu, objavljeno je danas.

Vrednost kapitala "Smedereva", čija je pretežna delatnost izgradnja hidrotehničkih objekata, je 60 miliona dinara, a 62 miliona dinara je stalna imovina ovog društva sa ograničenom odgovornošću.


Ugalj iz Dunava doneo dobit od 23,5 miliona dinara
Rudnik Kovin koji se bavi podvodnom eksploatacijom uglja ostvario je u 2019. godini dobit od 23,5 miliona dinara koja će biti iskorišćena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, navodi se u odluci skupštine tog akcionarskog društva.
KOVIN - Rudnik Kovin koji se bavi podvodnom eksploatacijom uglja ostvario je u 2019. godini dobit od 23,5 miliona dinara koja će biti iskorišćena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, navodi se u odluci skupštine tog akcionarskog društva.

Rudnik je u većinski državnom vlasništvu a 61,4 posto akcija kontroliše Registar akcija i udela.


Promenite adresu uz stambeni kredit Komercijalne banke
Komercijalna banka odobrava stambene kredite klijentima sa redovnim primanjima, a minimalni uslovi koje treba da ispuni podnosilac zahteva su stalni radni odnos od najmanje šest meseci kod sadašnjeg poslodavca i minimum 12 meseci ukupnog radnog staža.
BEOGRAD - Komercijalna banka odobrava stambene kredite klijentima sa redovnim primanjima, a minimalni uslovi koje treba da ispuni podnosilac zahteva su stalni radni odnos od najmanje šest meseci kod sadašnjeg poslodavca i minimum 12 meseci ukupnog radnog staža.

Krediti sa deviznom klauzulom se odobravaju s rokom otplate do 30 godina ukoliko su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), ili do 32 godine ukoliko nisu osigurani kod NKOSK, saopšteno je iz Banke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta