Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bundesbank: Najveći pad BDP-a od 1970. godine
Nemačka privreda će drugo tromesečje u uslovima pandemije korona virusa verovatno završiti padom aktivnosti bez presedana, navodi se u izveštaju nemačke centralne banke - Bundesbank.

Drugo tromesečje 2020. verovatno će se okončati "najvećim padom realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP)" od 1970. godine, kada je nemačka kancelarija za statističke podatke Destatis počela da objavljuje tromesečne podatke o BDP-u, navodi se u mesečnom izveštaju Bundesbanke koji je objavljen u ponedeljak.

Destatis će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o BDP-u u drugom tromesečju, a ekonomisti očekuju da će pad privrede dostići dvocifrene brojke, prenose nemački mediji.

U prvom tromesečju nemačka privreda je zabeležila pad od 2,2% u odnosu na prethodno tromesečje.

Nemačka privreda je počela da se oporavlja sredinom maja, kada su polako ukidane ili ublažavane stroge mere ograničenja koje su vlasti uvele zbog pandemije korona virusa.

- Očekuje se nastavak privrednog oporavka u drugoj polovini godine - navode ekonomisti Bundesbanke, dodajući da će tome doprineti državni paket pomoći za privredu, nedavno usvojen u parlamentu.


NBS o detaljima novog moratorijuma na obaveze u otplati kredita
Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na vanrednoj sednici održanoj u poonedeljak, 27. jula, propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

U skladu sa tim propisima, dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

- Na prvi udar pandemije NBS je reagovala je efikasno i odlučno, omogućivši građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca. O značaju i pravovremenosti ovakve odluke, govori činjenica da je više od 90% dužnika koristilo ovu mogućnost - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Dodala je da je "s obzirom na to da vanredna zdravstvena situacija i dalje traje, NBS je donela odluku o pružanju mogućnosti dodatnog predaha našim građanima i privredi u otplati obaveza, ispunjavajući time i zakonom definisani cilj očuvanja stabilnosti finansijskog sistema".

Moratorijum se primenjuje na obaveze po osnovu kredita i kreditnih proizvoda banke (poput minusa i kreditnih kartica), kao i drugih proizvoda banke (poput obaveza po osnovu instrumenata zaštite od kamatnog rizika koji su povezani sa kreditima ili kreditnim proizvodima, bankarskih garancija).

Kako je istakla centralna banka, moratorijum se ne primenjuje na obaveze za usluge platnog prometa (provizija za izvršenje transakcija, naknada za održavanje računa), investicione usluge, brokersko-dilerski poslovi, usluge u vezi sa sefovima).


Polugodišnji rezultati Atlantic Grupe potvrda stabilnosti poslovnog modela
U kontekstu ukupnih privrednih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID 19, strategija i operativno poslovanje Atlantic Grupe pokazali su tokom prvih šest meseci ove godine visok nivo stabilnosti. Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2020. ostvarila 327,9 mil EUR prihoda od prodaje, što na uporedivoj osnovi predstavlja pad od svega 0,9%, a kada se u obzir uzmu i delovi poslovanja koji su dezinvestirani prošle godine, ukupan pad iznosi 4,5%. Normalizovana dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 31,6 mil EUR i niža je za 5,5%, dok je normalizovana neto dobit u odnosu na prvih šest meseci prošle godine niža 3,7% i iznosi 24,2 mil EUR. Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni sa 4,6 mil EUR jednokratnih troškova koji se u najvećoj meri odnose na donacije i druge troškove vezane za sprečavanje širenja pandemije.

- Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promenila poslovanja mnogih kompanija te je uticala i na promene u ponašanju potrošača. Atlantic Grupa se, zahvaljujući diverzifikovanom portfoliju snažnih brendova, pokazala u velikoj meri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom, te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate. Mere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, ali navedeni negativni uticaji su dobrim delom nadoknađeni izuzetno dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, apotekarskog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg. Optimizacija poslovnih procesa, stabilna finansijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje, omogućili su nam da održimo sigurnost radnih mesta, povećamo zadovoljstvo i angažovanost naših zaposlenih u novonastalim uslovima rada na daljinu i izazovnog rada na terenu, kao i da održimo poslovne rezultate sa minimalnim negativnim posledicama - komentarisao je Emil Tedeschi, predsednik Uprave Atlantic Grupe. Istakao je i da kompanija nastavlja sa planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja, a u cilju povećanja efikasnosti i dodatnog osnaživanja naših brendova.


Najviše rasli Argeta i Donat Mg i ključna tržišta EU

Najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 21,4% i Donat Mg sa rastom od 2,5%. Kafa se s 66,8 mil EUR prihoda od prodaje, što čini 20,4% učešća u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovini godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od 6,0%. Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primetan rast na ključnim tržištima EU, posebno Austriji i Švajcarskoj, usled rasta prodaje brendova Argeta i Smoki. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,0%, a brendovi principala u distribuciji 26,8%. Apotekarski lanac Farmacia čini 9,2% ukupnog prihoda.


Fokus na dalje sprečavanje zaraze i nesmetanu proizvodnju

Kompanija je, zahvaljujući stabilnoj finansijskoj poziciji, uz očuvanje pune zaposlenosti i plata, mogla da se aktivno uključi i pomogne u borbi protiv koronavirusa donirajući ukupno 3,7 mil EUR za suzbijanje pandemije na ključnim tržištima.

U prvoj polovini godine održana je i Glavna skupština Atlantic Grupe na kojoj je doneta odluka o isplati dividende za 2019. godinu u iznosu od 25 kuna po akciji, odnosno sveukupno 11,1 mil EUR, koliko je akcionarima isplaćeno u julu.

Brojna nezavisna istraživanja tržišta potvrdila su uspešnost ukupne kompanijske strategije, pa je Atlantic Grupa, između ostalog, u izboru kompanije MojPosao proglašena za petog najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj, dok je Cedevita prema istraživanju agencije Ipsos najpoželjniji brend u kategoriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj i Sloveniji i drugi najpoželjniji u Srbiji.


Energoprojekt holding gubitak pokriva iz rezervi
Energoprojekt holding a.d.prošle godine ostvario je gubitak od 28,2 miliona dinara, što će biti pokriveno od neraspoređenim dobitkom iz ranijih godina, navodi se u odluci skupštine akcionara objavljenoj na Beogradskoj berzi.
BEOGRAD - Energoprojekt holding a.d.prošle godine ostvario je gubitak od 28,2 miliona dinara, što će biti pokriveno od neraspoređenim dobitkom iz ranijih godina, navodi se u odluci skupštine akcionara objavljenoj na Beogradskoj berzi.

Taj neraspoređeni dobitak društva iz ranijih godina iznosi nešto više od milijardu dinara.


A leading real estate consultancy, CBS International, brokered the biggest investment transaction in
One of the most progressive and fastest growing real estate market segments, which even in the altered circumstances caused by a pandemic has shown the greatest resilience, is definitely logistics and industrial market.

Moreover, it is for this very reason that the first registered investment transaction in Serbia during the pandemic, was in the segment of logistic centers.

The leading real estate consultancy CBS International, part of the Cushman & Wakefield Group, brokered this very important acquisition, which puts Serbia on the map of key international investors in capital markets, with highly alluring yields, not just in the logistics market, but also in office and retail markets.

Namely, one of the leading real estate investors in Serbia, the company BIG CEE, part of the BIG Shopping Centers Israel, which currently manages 59 shopping centers worldwide, including 27 shopping centers in the USA and 7 in Serbia, acquired logistics and distribution complex, which is the headquarters of Kuehne Nagel in Serbia, the global leader in logistics, which has been operating in Serbia since 2002. Strong market positioning of the company Kuehne Nagel lies in sea logistics, air logistics, road logistics, with a clear focus on high value-added segments such as IT-based integrated logistics solutions. Within the Serbian headquarters complex, there is also a shared services center of the company for this part of the world.

The logistics complex spreads over 17,000 sq m, being in long-term lease, located in the industrial zone of Belgrade, at the border of Dobanovci and Ugrinovci areas, on the land lot hosting the complex which grew with the company’s business activities from 2007 onwards, while still allowing for further expansion of the facilities, which the new owner will support with future investments.

– I’m very proud of the fact that, after numerous investments we made primarily in the retail segment – in shopping centers and retail parks, we have further strengthened our already significant portfolio in Serbia, with this new investment in the industrial and logistics market – CEO of the investor company BIG CEE, Robert Yahav, stated.

The Director of a domestic construction company Kokir Gradnja, which developed the logistics center, Milan Kokir, expressed his satisfaction with this transaction.

– We’re very honored to have found a partner recognizing the significance and a potential of this modern logistics complex, who will further continue to expand and develop facilities in line with the needs of the tenant on the remaining part of the land lot – Kokir pointed out.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta