Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OD OVOGA SMO STRAHOVALI Nemački MTU odložio dolazak u Srbiju
Nemačka kompanija MTU pomeriće početak svojih aktivnosti u Srbiji za šest meseci usled globalne pandemije, rekli su iz ove kompanije za portal Tangosix.

Kako su naveli, prvobitnim planom, pre pandemije, bilo je predviđeno da postrojenja u Novoj Pazovi počnu sa radom sredinom 2022. godine.

"Još je rano da pričamo o tome kako će naša razna postrojenja i planovi za širenje biti pogođeni pandemijom. Ipak, još tokom početka COVID-19 krize komunicirali smo Vladi Srbije da očekujemo kasnije pokretanje poslovanja u vašoj zemlji, što znači pomeranje početka rada postrojenja najmanje za 6 meseci od početno određenog datuma na koji smo računali, a to je sredina 2022. godine", kažu iz MTU.

Svi drugi parametri projekta ostaju po planu za sada, imajući u vidu da se cela globalna vazduhoplovna industrija trenutno kreće usporeno, rekli su iz MTU-a za Tangosix.


PRVA VELIKA ŽRTVA Železara u Smederevu ugasila jednu visoku peć
Kineska kompanija HBIS, vlasnik železare u Smederevu zaustavila je proizvodnju u jednoj od dve visoke peći, potvrđeno je Tanjugu u toj kompaniji.

Ovakvu odluku, kako navode u HBIS-u, doneli su zbog krize na tržištu uslovljene pandemijom novog korona virusa.
"Razlozi gašenja Visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Serbia su uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju usled pandemije koronavirusa", kažu u Železari.

S obzirom na plan narudžbenica koje je ta kompmanija dobila za naredni period, poslovanje su, kažu, prilagodili trenutnoj situaciji.

"Kada budu stvoreni tržišni uslovi za ponovno pokretanje, peć će biti vraćena u pogon kompanije".

Kada je reč o zaposlenima koji se, navode, vraćaju na radna mesta, Krizni štab te kompanije je primenio niz mera, zasnovanih na iskustvima iz Kine, kao i na direktivama Kriznog štaba Republike Srbije. Te mere su se, dodaju, pokazale efikasnim u zaštiti svih koji rade u kompaniju od zaraze korona virusom.Pogoni kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd su smešteni na tri lokacije u Srbiji, u selu Radinac nadomak Smedereva i u Šapcu.

U Smederevu proizvodi gvožđe u dvema visokim pećima, zatim gvožđe iz visokih peći konvertuje u sirovi čelik u čeličani sa tri konvertora i kompleksom za kontinuirano livenje.


Prodaje se Metalka-Majur iz Jagodine
Oglašena je prva prodaja Metalke-Majur doo iz Jagodine, društva za proizvodnju specijalnih alata, elektroinstalacionog materijala, opreme za ptt, spoljnu i unutrašnju trgovinu u stečaju.

Prodaju se objekti i zemljište, a početna cena je 185.750.000 dinara. Depozit je 74.300.000.

Javno nadmetanje održaće se 10. avgusta 2020. godine u 11 sati.


Metalka-Majur from Jagodina up for Sale
The first sale of Metalka-Majur doo from Jagodina, a producer of special tools, electrical installation materials, telephony equipment, and for internal and external trade, in bankruptcy, has been advertised.

Facilities and land are up for sale, and the initial price is RSD 185,750,000. The deposit is RSD 74,300,000.

The public bidding will take place on August 10, 2020, at 11 am.


Za zaštitu potrošača 20 mln.RSD, objavljen konkurs
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je konkurs za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite potrošača za 2020. godinu
BEOGRAD - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je konkurs za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti zaštite potrošača za 2020. godinu.

Broj predloženih programa od strane jednog udruženja za zaštitu potrošača je ograničen na jedan program, dok maksimalni iznos koji može biti odobren po predlogu programa iznosi 3.000.000 dinara, a ukupno je obezbeđeno 20.000.000 dinara.


Mali: Uplaćena MINIMALNA ZARADA za 1.042.114 zaposlenih
Danas smo uplatili treću minimalnu zaradu za 1.042.114 zaposlenih u Srbiji, objavio je juče ministar finansija Siniša Mali na svom zvaničnom nalogu na Instagramu.
Od početka izbijanja krize izazvane korona virusom privredi i građanima smo pomogli sa 2,3 milijarde evra", naveo je Mali.


EBRD i EU pripremaju dodatni finansijski paket za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju svoju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na Zapadnom Balkanu dodatnim finansiranjem nakon izbijanja pandemije korona virusa, saopšteno je iz banke za portal Bankar.me.

Banka će obezbediti do 70 mil EUR novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 mil EUR kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije da bi se osiguralo da MSP povećavaju svoju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju.

EBRD je saopštila da su zemlje Zapadnog Balkana reagovale na izbijanje pandemije korona virusa strogim zdravstvenim merama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj, a da zemlje regiona takođe trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima.

- EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove - navode u Evropskoj banci.

Sredstva će, kako navode, obezbediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu.

Potpredsednik EBRD za politike i partnerstva Pjer Hajlbron kaže da je ta banka snažno posvećen pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima.

- Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na zapadnom Balkanu - navodi Hajbron.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Verheli kaže da su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju Zapadnog Balkana, a posebno su pogođena ovom krizom.

- Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima, ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posejalo seme za održivi oporavak - rekao je Verheli.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu, a do danas je uložila više od 13 mlrd EUR u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.


U maju pad industrijske proizvodnje u odnosu na april: Hrana spasava srpski izvoz
INDUSTRIJSKA proizvodnja u Srbiji, posle aprilskog pada od čak 16,7 odsto, u maju je, kada se poredi sa istim mesecom lane, završila u "minusu" od 9,3 odsto. Kada se u obzir uzmu rezultati od početka godine, proizvodnja je manja za 2,6 odsto nego lane.

Rezultat je opredelila prerađivačka industrija. Ona je u aprilu bila za čak petinu lošija od prethodne godine, a dok je u maju pad zaustavljen na 9,3 odsto. Proizvodnja elektroprivrede je u maju međugodišnje pala za 1,5 odsto, ali je od početka godine lošija - 5,8 odsto. Rudarstvo je u maju imalo pad proizvodnje od 3,9 odsto, ali je od početka godine dosad zapravo zabeležilo porast od 4,6 odsto.

- U maju je došlo do delimičnog oporavka privredne aktivnosti - objašnjava Ivan Nikolić, urednik "Makroekonomskih analiza i trendova". - Tačnije, otpočeo je proces tog oporavka, pa je u tom mesecu smanjen međugodišnji pad industrijske proizvodnje i, u manjoj meri, spoljnotrgovinske razmene. Rekordni padovi iz aprila zamenjeni su uočljivim, ali manjim porastima. Međugodišnji pad potrošnje iz aprila u maju je zamenjen nevelikim porastom.

Pandemija kovida 19 je smanjila saobraćaj, pa i tražnju za naftnim derivatima. Ova proizvodnja je tako na silaznoj putanji, iako je rad proizvodnih kapaciteta normalizovan. Međugodišnji porast proizvodnje u aprilu zabeležen je u četiri oblasti prerađivačke industrije - u industriji duvana, papira, farmaceutskoj i hemijskoj industriji. U maju je industrija papira imala pad, dok su ostale tri zadržale međugodišnji porast. U maju su porast imali proizvodnja odevnih predmeta, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava, ostale prerađivačke delatnosti, te popravka i montaža mašina i opreme.

- Prehrambena industrija je sada oblast sa najvećim izvozom, u maju je obuhvatila 11,7 odsto ukupne vrednosti izvoza - kaže Ivan Nikolić. - Virus korona nije redukovao tražnju za hranom, kao što je bio slučaj sa mnogim proizvodima. Zbog toga ohrabruje podatak da je, posle međugodišnjeg pada u aprilu za 11 odsto, u maju proizvodnja prehrambene industrije dostigla obim proizvodnje iz istog prošlogodišnjeg meseca.


U JUNU BOLjE

AUTORI MAT, na osnovu anketa privrede, prognoziraju da će u junu industrijska proizvodnja porasti za 4,3 odsto u odnosu na maj.

- U junu je uočljiv porast broja preduzeća koja očekuju rad povećanim kapacitetom, njih 20 odsto, što jasno pokazuje da se može očekivati oporavak industrijske proizvodnje - navodi MAT.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta