Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RAST AZIJSKIH INDEKSA Investitori u iščekivanju trgovinskih razgovora Kina-SAD
Cene akcija na azijskim berzama u utorak su porasle, prateći dobitke na Vol Stritu, budući da investitore nisu uznemirile najnovije kineske mere odmazde prema SAD, već čekaju rezultate ovonedeljnog sastanka američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika, piše portal SEEbiz.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica bez japanskih bio je oko 7 sati u plusu 1 odsto, dok je japanski Nikkei ojačao 1,7 odsto.
U znatnom plusu bio je i indeks hongkonške berze, za 2,2 odsto, dok su australijska i novozelandska berza beležile tek blage dobitke, od otprilike 0,3 odsto.

Azijske berze tako prate dobitke na Vol Stritu, gde je u ponedeljak Dau Džons indeks porastao za 1,3 odsto, na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2019.

Istovremeno, S&P 500 je ojačao 0,27 odsto, na 3.360 bodova i sada je 0,9 odsto ispod rekordnog nivoa ostvarenog u februaru, dok je Nasdaq pao 0,39 odsto, na 10.968 bodova.

Investitori s nestrpljenjem čekaju subotnji sastanak visokih američkih i kineskih trgovinskih zvaničnika radi revizije prvih šest meseci primene prve faze njihovog trgovinskog sporazuma.
I dok Kina znatno zaostaje sa planiranom kupovinom energije i poljoprivrednih proizvoda iz SAD, tržišta pretpostavljaju da bi trgovinske veze između dve najveće svetske privrede trebalo da ostanu neokrznute sve očiglednijim raspadom njihovih diplomatskih odnosa.

Naime, na tržištima se moglo osetiti olakšanje odlukom Kine da sankcioniše 11 američkih građana, što je njen odgovor na američke sankcije kineskim pojedincima zbog Hong Konga, čime bi mogla završiti ova runda diplomatskih sukoba između Kine i SAD.


KAKO SE PONAŠAJU INVESTITORI U VREME PANDEMIJE Mlađi kupuju bitkoin, stariji zlato
Ponašanje privatnih ulagača tokom pandemije covida-19 uveliko varira u zavisnosti od godina investitora, otkrili su stručnjaci banke JP Morgan Chase. Iako su generalno svi ulagači zainteresovani za alternativna ulaganja, stariji se klade na zlato, a mlađi više vole kriptovalute, piše portal SEEbiz.

Milenijalci, generacija rođena od ranih 1980-ih do kraja 1990-ih, kladi se na akcije, posebno tehnološke akcije, a starije osobe prodaju svoje deonice, objašnjavaju analitičari.
"Starija generacija nastavlja da ulaže višak likvidnosti u obvezničke fondove, čija je kupovina ostala snažna u junu i julu”, napisali su stratezi u izveštaju koji analizira investicione tokove.

Ovogodišnja potražnja najviše se odražava na akcije na svetskim berzama, koje su u protekla četiri meseca porasle u proseku za 46 odsto u odnosu na aprilske najniže, rast ETF-ova, koji zamenjuju direktna ulaganja u kapital. Sigurnije, zlato i srebro i kriptovalute.

Prisutnost povremenih ulagača očigledna je na svim područjima – privatni investitori deluju prilično dobro u poređenju sa institucionalnim ulagačima u pogledu odabira akcija i vremena pozicija, ističu stručnjaci.

I stari i mladi vide argumente u korist “alternativnih” valuta.

ETF-ovi fokusirani na zlato ili bitkoin dobili su snažan priliv kapitala u poslednjih pet meseci, jer i stari i mladi vide argumente u korist “alternativne” valute, napisali su stratezi.
Bilo da su stariji ili mlađi privatni investitori: Svakako da alternativna investicija koju preferiraju daje ove godine izuzetno snažne rezultate.

Cena zlata porasla je za dobrih 36 odsto od početka godine, a ove nedelje dostigla je novi rekordni iznos – više od 2.000 dolara za uncu. Bitkoin je sredinom jula pokrenuo novi rast i nakratko premašio psihološku granicu od 12.000 dolara – prvi put od avgusta 2019. godine.


ŠTA SE TO DEŠAVA NA VOL STRITU Kapital prelazi iz tehnoloških u druge kompanije
Na Vol Stritu je u ponedeljak Dau Džouns indeks porastao za 1,3 odsto zahvaljujući rotaciji kapitala iz tehnoloških u akcije kompanija osetljivih na privredni ciklus, dok investitori očekuju postizanje napretka oko novog paketa fiskalnih podsticaja u SAD-u.
Dau Džouns porastao je u ponedeljak 1,3 odsto, na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2019., piše Seebiz.

Istovremeno, S&P 500 ojačao 0,27 odsto, na 3.360 bodova i sada je 0,9 odsto ispod rekordnih nivoa ostvarenih u februaru, dok je Nasdak pao 0,39 odsto, na 10.968 bodova.
Najviše su na dobitku bile akcije kompanija koje uobičajeno najviše rastu na izlasku iz recesije, poput energetskih i industrijskih, dok se Nasdak kreće ispod rekordnih nivoa, povučen naniže korekcijom cena tehnoloških divova poput Majkrosofta, Amazona i Fejsbuka.

Očekivanja da će se pronaći potencijalna vakcina protiv korona virusa, rekordni fiskalni i monetarni podsticaji i bolje od očekivanja zarade u drugom tromesečju S&P drže nadomak rekordnih nivoa ostvarenih u februaru, ali čini se da zasad nema snage za dalji rast.
"Jedan od razloga zašto je ograničeno dalje napredovanje S&P-ja je to što gledamo još jednu rotaciju kapitala iz tehnoloških u akcije kompanija koje uobičajeno najviše rastu po izlasku iz recesije. To koči S&P, jer u njegovu sastavu dominiraju tehnološke akcije", tumači Paul Nolte, portfolio menadžer pri Kingsview Investment Managementu.
Slične rotacije proteklih godina nisu trajale dugo, napominje te dodaje kako on na to gleda više kao na korekciju rasta S&P-ja nego da se ulagači povlače iz akcija.

Podršku tržištu dao je američki predsednik Donald Tramp, potpisavši izvršne uredbe kojima delimično obnavlja isplatu pomoći za nezaposlene nakon što su krajem prošle nedelje prekinuti pregovori Bele kuće i demokratskih čelnika u Beloj kući oko novih fiskalnih podsticaja.

Američki ministar finansija Steven Mnučin u razgovoru za CNBC rekao je u ponedeljak da bi Trampova administracija i Kongres mogli postići sporazum već ove nedelje ako demokrate budu "razumne".
I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle, pri čemu je londonski Ftse indeks završio trgovanje u plusu za 0,31 odsto, na 6.050 bodova, frankfurtski DAX za 0,1 odsto, na 12.687 bodova, a pariški CAC za 0,41 odsto, na 4.909 bodova.


Devizne rezerve NBS na kraju jula veće za 0,8 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju jula 13,5 milijardi evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana povećane za 0,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra.
Na kraju jula bruto devizne rezerve su bile niže za 435,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su izmirenja deviznih obaveza države, kao i potrebe da Narodna banka Srbije aktivnostima na domaćem deviznom tržištu, ublaži efekte korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -240 miliona evra).

Dodatno, efekat na smanjenje deviznih rezervi u julu imali su i tržišni faktori u neto iznosu od 109,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom jula ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima (ukupno 40,9 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516,6 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.952,7 miliona evra.
U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto prodala 325 miliona evra.

Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je sa ciljem održanja stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 1.355 miliona evra.

Komentara: 0


Na prodaju imovina preduzeća Goša Solko - Viljuškar, prese, limovi i gotovi proizvodi
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine preduzeća Goša Solko d.o.o. u stečaju iz Smederevske Palanke.

Na prodaju je ponuđena oprema (apkant presa ERMAK Power Bend sa priborom, hidraulična presa COMIR, gasni viljuškar TOYOTA), materijal (limovi, cevi, vijci, alat (burgije, glodala, čekići), inventar (komjuteri, stolovi, ormani) i gotovi proizvodi.

Početna cena je 4,5 miliona dinara.

Javno nadmetanje održaće se dana 11. septembra 2020. godine


Kompanija ABB modernizuje rudnik bakra Veliki Krivelj
Tehnološki lider, kompanija ABB, potpisala je ugovor sa kompanijom Zijin Mining Group za montažu svojih najsavremenijih zupčastih pogonskih i upravljačkih sistema u rudniku bakra Veliki Krivelj – površinskog rudnika sa godišnjim kapacitetom prerade rude od 2,5 miliona tona.

Kako je naveden u saopštenju kompanije, Veliki Krivelj, koji se nalazi u Borskom okrugu u Srbiji, kupila je 2018. godine kineska kompanija Zijin Mining Group kao deo ugovora za Rudnik bakra Bor, koji je uključio tri površinska kopa, podzemni kop i topionicu.

Investicija od 350 mil USD je jedna od najvećih kineskih investicija u Srbiji do danas. Zijin Mining Group očekuje da investira 200 mil EUR u transformaciju i širenje proizvodnih kapaciteta Rudnika bakra Bor u Srbiji i u topionicu.

- U sklopu projekta modernizacije, ABB obezbeđuje zupčaste pogonske sisteme za mlinove i upravljačke sisteme za jedan SAG mlin (2x6,5MW) i jedan kuglični mlin (2x7,5MW), zajedno sa električnim upravljačkim sistemima, pogonima, motorima, transformatorima i kompletnim uslugama koje unapređuju produktivnost, smanjuju prekide u radu i unapređuju energetsku efikasnost - pojašnjava se.

Dodaje se da rešenje kompanije ABB obezbeđuje dvostruke zupčaste sisteme za rudarske mlinove, detekciju zamrznutog punjenja, kontrolisano valjanje, automatsko pozicioniranje, promenljivu brzinu i kaskadni monitoring.

Dvostruko zupčasti sistem za rudarske mlinove je tehnologija varijabilne brzine koja utiče na smanjenje mehaničkog stresa na zupčanike primenom precizne raspodele opterećenja između dva motora svakog od mlinova, stoji u saopštenju.

- ABB rešenja smanjuju potrošnju energije, smanjuju mehanički stres, produžavaju upotrebni vek opreme i unapređuju performanse - napominje Stephen Zhu, direktor kompanije ABB Mining Aluminum and Cement u severnoj Aziji i Kini.

ABB sarađuje sa Zijin Mining Group od 2018. godine na pružanju strateških konsultantskih usluga, ekspertize tokom projekata, oslanjajući se pri tom na reputaciju kompanije ABB u pružanju potpuno integrisanih rešenja za rudarsku industriji u poljima elektrifikacije, automatizacije, digitalizacije, pogona i motora, kao i infrastrukture. Godine 2019. ABB je podržao Zijin i u fazi III projekta tehnološkog unapređenja kompanije Xinjiang Zijin Zinc Industry Co. Ltd. i u rudniku bakra Majdanpek (MS) u Srbiji.

Haibo Jing, direktor ABB Process Industries za severnu Aziju i Kinu izjavio je:

- Zadovoljstvo nam je da radimo sa kompanijom Zijin Mining na rudniku bakra Veliki Krivelj i što upravo našom tehnologijom dodatno podstičemo napredak kompanije u njenoj Pojas i put inicijativi.


ABB to Modernize Veliki Krivelj Copper Mine
Technology leader ABB has entered into an agreement with Zijin Mining Group to install its state-of-the-art ring-geared mill drives and control systems at Veliki Krivelj Copper Mine - a surface mining operation with an annual ore processing capacity of 2.5 million tons.

According to the companys press release, Veliki Krivelj, located in Borski, Serbia, was acquired by Zijin Mining Group in 2018 as part of a deal with Serbias Bor Copper Mine, which included three open-pit mines, an underground mine and a smelter.

The USD 350 million investment is one of Chinas largest investments in Serbia to date. Zijin Mining Group expects to invest 200 million euros to transform and expand the existing production capacity of Serbias Bor copper mine and smelter.

– As part of the modernization project, ABB will provide ring-geared mill drives and intelligent control systems for one SAG mill (2x6.5MW) and one ball mill (2x7.5MW), including electric control systems, drives, motors, transformers and end-to-end services which will increase productivity, reduce downtime and boost energy efficiency – it is clarified.

ABBs solution provides dual pinion mill drives, frozen charge detection, controlled roll back, automatic positioning, variable speed and cascade monitoring functionalities.

The dual pinion mill drive is a variable speed technology which will effect low mechanical stress impact on the pinion and ring gear by realizing precise load sharing between the two motors of each mill, the press release says.

– ABBs mill solutions reduce energy consumption, reduce mechanical stress, improve the service life of equipment, and boost operational performance – remarked Stephen Zhu, lead of ABB Mining, Aluminum and Cement in North Asia and China.

ABB has worked with Zijin Mining since 2018 providing strategic consultancy, project expertise and drawing on ABBs track record in supplying total integrated solutions to the mining industry across electrification, automation, digital, drives and motors and infrastructure. In 2019, ABB supported Zijin on both the phase III technological upgrading project of Xinjiang Zijin Zinc Industry Co., Ltd and the Majdanpek (MS) copper mine in Serbia.

Haibo Jing, head of ABB Process Industries, North Asia and China said:

– We are glad to be working with Zijin Mining on the Veliki Krivelj copper mine project and to be bringing our technology to further support the success of the company in their Belt and Road Initiative.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta