Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcije Energoprojekt holdinga prodate za 49,8 miliona dinara
Promet na domaćem tržištu kapitala je osetno porastao, uz dominaciju akcija Energoprojekt holding na trgovanju, dok su BELEX indeksi zabeležili negativno kretanje.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 54,6 miliona dinara (464,6 hiljada EUR).

Indeks BELEX15 je pao za skoro 0,7%, na 667,94 poena, a BELEXlajn je oslabio za 0,4% , na 1.472,61 poena.

Ubedljivo najveći promet je imala akcija Energoprojekt holdinga, u iznosu od 49,8 miliona dinara, uz pad cene od 2,5%, na 390 dinara.

Strani investitori su u ukupom prometu na tržištu akcija imali udeo od 51,35%, u kupovini 5,67% a u prodaji 97,03%.


SRBIJA GLAVNI TRGOVINSKI PARTNER SLOVENIJE POSLE EU U prvih šest meseci razmena veća od 700 miliona
Srbija je "broj 1" trgovinski partner Slovenije posle EU, pokazuje najnoviji izveštaj Narodne banke Slovenije.

"Spoljno-trgovinska razmena Slovenije i Srbije, uprkos covidu 19, u prvih šest meseci 2020. ostala je na sličnom nivou kao prošle godine i iznosi više od 700 miliona evra", kaže za Tanjug Nikola Papak, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Sloveniji, i ističe da je to veliki uspeh.Papak istovremeno ukazuje da postoji veliki interes ne samo velikih kompanija iz Srbije, već i malih i srednjih firmi za tržište Slovenije kao takvo ili kao poslovne baze za osvajanje EU tržišta.

U Sloveniji je registrovano višše od 2.000 kompanija u većinskom vlasnišštvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije.

Proššle godine je sa Slovenijom trgovalo višše od 4.400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije, koje svoju priliku tražže na slovenačkom tržžšštu.

Predstavnik PKS u Sloveniji ističe da je ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla pola milijarde evra.U Srbiji je registrovano oko 1.200 kompanija koje su u većinskom vlasnišštvu slovenačkog kapitala.

"Po broju investicionih projekata, Slovenija je četvrta, iza Nemačke, Italije i Austrije. Slovenačke kompanije u Srbiji zapoššljavaju oko 25.000 ljudi, te kompanije su među vodećim srpskim izvoznicima i uspeššno su promovisale Srbiju kao povoljno i prijateljsko okružženje", zaključio je Nikola Papak.


ZLATNA ŽILA NA TROMEĐI Kanađani pronašli 19 tona zlata na jugu Srbije
Kanadska istraživačka firma Medgold risorsis nagovestila je da je u južnoj Srbiji pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude. Kako pišu "Novosti", na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog Tlamino, pronađeno je oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara.

Oni su najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.Istovremeno, i kanadska geološka kompanija Tedijan saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka.

Što se tiče Projekta Tlamino, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, Medgold je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat Tlamino, pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra. Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju sa kompanijom iz svoje zemlje Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište srebra Kailoma.Medgold je, prema sporazumu sa kanadskim Fortuna silverom, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira 8 miliona dolara.

Prema tom sporazumu, Fortuna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu Tlamino.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta