Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS: Rast štednje stanovništva nastavljen i u vreme pandemije
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je dinarska štednja u poslednjih osam godina, odnosno od juna 2012, gotovo upetostručena (povećana za 67,9 milijardi dinara) i krajem juna 2020. godine dostigla je rekordnih 85,5 milijardi dinara.

- Ppreko polovine ukupnog rasta (34,2 milijarde dinara) ostvareno je u poslednje tri godine, što potvrđuje da su kategorije ekonomske stabilnosti (monetarna, finansijska, fiskalna i makroekonomska) koje su u prethodnom periodu postignute i koje se uspešno održavaju – bile preduslov za poverenje građana u domaću valutu i bankarski sistem - naveli su iz NBS.

I devizna štednja u proteklih osam godina raste, iako nešto umerenije od dinarske štednje – sa 7,9 mlrd EUR (911,2 milijarde dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 11,0 mlrd EUR (1.291,9 milijardi dinara) na kraju juna 2020. godine.

- Dinarska i devizna štednja kontinuirano rastu u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju stanovništva i poslednja četiri meseca u uslovima krize izazvane virusom korona, što dodatno potvrđuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou - navodi se.


Najveće naftne kompanije za devet meseci izgubile 90 mld USD
Najveće svetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 mlrd USD u proteklih devet meseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom korona virusa.

U poslednja tri tromesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 mlrd USD, prenosi See biz.

Analiza Carbon Trackera pokazuje da su samo u poslednja tri meseca naftne kompanije, uključujući Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni i Equinor, saopštile da je došlo do smanjenja vrednosti imovine u iznosu od 55 mlrd USD, prenosi Guardian.

Pad vrednosti nafte beleži se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija korona virusa. Kolaps naftnog tržišta zabeležen je u aprilu, kada je nafta skliznula na samo 0 USD za barel.

I prošle sedmice je došlo do istorijske promene na listi najvrednijih svetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Naime, američki tehnološki gigant Apple potisnuo je sa prvog mesta saudijskog naftnog diva Aramca.


Imovina Goše drumska vozila ponuđena za 40 miliona dinara
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine Goše - Fabrike drumskih vozila iz Smederevske Palanke.

Reč je o nepokretnostima u Smederevskoj Palanci, u društvenoj svojini, sastavljenim iz poslovnog prostora, magacina, vagon hale i aneksa drumskih vozila, radionica i nadstrešnica. Uz to se prodaje i pokretna imovina - oprema, mašine i tri umetničke slike.

Prodaja se vrši javnim nadmetanjem, a početna cena iznosi oko 40 miliona dinara.

Javno nadmetanje zakazano je za 15. septembar u Agenciji.


Property of Gosa Drumska Vozila Offered for RSD 40 Million
The Bankruptcy Supervision Agency has advertised the sale of the property of Gosa – Fabrika drumskih vozila from Smederevska Palanka.

The property is located in Smederevska Palanka, is publicly owned and consists of office space, a warehouse, a hall for rail cars and a road vehicle annex, workshops and canopies. The offer also includes movable property – equipment, machines and three paintings.

The sale is to be carried out in the form of public bidding, and the initial price is around RSD 40 million.

The public bidding is scheduled for September 15 at the Bankruptcy Supervision Agency.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta