Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
REKORDAN SKOK NA VOL STRITU Zarade nadmašuju očekivanja analitičara
Optimizam na američkom tržištu kapitala ne jenjava pa je S&P 500 danas skočio na novu istorijski rekordan nivo. Baš u skladu s predviđanjima analitičara Goldman Saksa, optimisti su pronašli još malo prostora za kupovinu.

Širi tržišni indeks popeo se 0,2 odsto, na 3.389,78, što je rekordan nivo. Prelazak S&P 500 na rekordno područje dogodio se nakon što je indeks koketirao sa svojim najvišim vremenom zatvaranjem više od nedelju dana. Takođe potvrđuje početak novog tržišta bikova, prenosi Seebiz."Bilo je puno dobrih vesti koje naizgled potvrđuju ovaj optimizam", rekao je CNBC-u Endru Slimon, direktor Morgan Stanley Investment Management-a.

Slimon je primetio da su ekonomski podaci u poslednje vreme snažni, a korporativne zarade nadmašuju očekivanja analitičara.Akcije Amazona bile su među dnevnim dobitnicima sa rastom od više od četiri odsto. Netfliks i Alfabet dobili su najmanje dva odsto. Sektor okrenut potrošačima imao je najbolji performans u S&P 500, koji je porastao za 1,5 odsto.

Nasdak Composite takođe je postigao rekord, popevši se 0,7 odsto na 11.210,84. Dau Džouns zaostajao je, padajući 66,84 boda, ili 0,2 odsto, na 27,778,07 zbog korekcije akcija poput Home Depota i Walmarta, uprkos snažnim poslovnim rezultatima.


Beogradska berza: Življa investiciona aktivnost, ukupan promet 13,4 miliona dinara
Življa investiciona aktivnost zabeležena je danas na domaćem tržištu akcija, uz dalji rast BELEX indeksa.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 13,4 miliona dinara (oko 113,9 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je porastao za 0,4 posto, na 671,52 poena, a BELEXlajn je ojačao za petinu procenta na 1.476,66 poena.

Obična akcija Komercijalne banke je bila najtrgovanija sa iznosom od 7,7 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 2.420 dinara, a solidno trgovanje, vredno 4,5 miliona dinara, ostvario je i Metalac iz Gornjeg Milanovca po neznatno višoj ceni od 1.900 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas se zadržao na cenovnom nivou od 13.000 dinara uz promet od približno 0,6 miliona dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla” bio najveći dobitnik sa rastom vrednosti od 1,9 odsto, na 913 dinara, uz realizaciju od nepunih 0,5 miliona dinara.Akcija Naftne industrije Srbije je ostala stabilna na nivou od 552 dinara a isprometovana je za nešto manje od 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 54,84 odsto, u kupovini 61,21 procenat a u prodaji 48,47 posto.

Na berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.


Junajted Grupa želi da postane regionalni Amazon
BEOGRAD - Junajted Grupa (United) nedavno je ušla u novo područje poslovanja, onlajn trgovinu, sa neskrivenim ambicijama da postane regionalni Amazon.

Ovaj telekomunikacioni i medijski operator, koji se širi u jugoistočnoj Evropi, pokrenuo je krajem jula internet trgovinu Šopster (Shoppster) za korisnike u Srbiji, a od jeseni će ta usluga biti dostupna i u Sloveniji, piše portal Indikator.


NBS: Moguće da će privredni pad biti manji od 1,5 odsto
Narodna banka Srbije zadržala je projekciju iz maja da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine realno biti niži za 1,5 odsto, ali ne isključuje mogućnost da bi pad BDP-a mogao da bude manji jer ima pozitivnih kretanja koja upućuju na to.Za narednu godinu, NBS predviđa privredni rast od oko šest procenata, piše u avgustovskom Izveštaju o inflaciji centralne banke.U dokumentu se navodi da je ekonomski oporavak započet u maju i nastavljen u junu prevazišao očekivanja NBS, i da dodatne stimulativne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolji izgledi za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne signale da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo da bude i manje od projektovanog.

Međutim, zbog ponovnog globalnog širenja virusa korona, koje za posledicu može imati sporiji oporavak svetske ekonomije i eksterne tražnje, NBS je odlučila da ostane pri majskoj projekciji BDP-a.

Najjači efekti pandemije osetili su se u drugom tromesečju, kada je ekonomska aktivnost smanjena za 6,5 odsto na međugodišnjem nivou, što je bolje od naših očekivanja predstavljenih u majskom izdanju Izveštaja o inflaciji, napominje NBS.Dodaje da su pravovremene i koordinirane mere Vlade i NBS sprečile veći pad ekonomske aktivnosti u početnoj fazi pandemije.

Zbog oporavka ekonomske aktivnosti u maju i junu, koji je usled donetih ekonomskih mera snažniji od očekivanog, i uz strukturu privrede Srbije u kojoj je manje učešće sektora turizma i ugostiteljstva, možemo očekivati bolji ishod po pitanju BDP-a ove godine nego u ostalim evropskim zemljama. To je u skladu i s projekcijama međunarodnih institucija”, istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, u nastavku godine se očekuje dalji ekonomski oporavak, potpomognut donetim i najavljenim dodatnim merama Vlade i NBS.

Cilj je, kaže Tabaković, da se povoljnim uslovima finansiranja privrede i stanovništva stimuliše privredni rast i očuva povoljna srednjoročna perspektiva zemlje.Očekuje da će oporavak već u narednoj godini biti više nego potpun, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Cilj nam je da se sačuvaju životi ljudi, ali da se u isto vreme sačuvaju i radna mesta i pomogne najugroženijim preduzećima. Verujem da smo dokazali da umemo da prepoznamo izazove vremena u kome živimo i da našu ekonomiju vodimo putanjom održivog i ubrzanog rasta, a građanima obezbedimo dalji rast životnog standarda”, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta