Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rusija zabranila kriptovalute kao sredstvo plaćanja
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje upotreba kriptovalute kao sredstva plaćanja u zemlji, prenela je ruska novinska agencija RIA.

Prema novom pravilu, od 2021. godine biće dozvoljene transakcije digitalnim finansijskim sredstvima, ali se zabranjuje upotreba kriptovalute kao sredstva plaćanja.

Takođe, vladini službenici i drugi pojedinci kojima je zabranjeno da imaju bankovne račune u inostranstvu ne mogu da poseduju kriptovalute.

Agencija napominje da je Putin potpisao blažu verziju zakona. Ruski poslanici predložili su i verziju po kojoj se bilo kakvo izdavanje ili razmena kriptovaluta smatra protivzakonitim.


U drugom kvartalu Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi
Srbija u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1%, čime smo, prema fleš proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom BDP-a od 6,5%, što su mnogo bolji rezultati nego što smo očekivali, izjavila je u nedelju (2. avgusta) predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je na konferenciji za medije posvećenoj makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji, poručila da je to velika stvar za privredu i građane, budući da je taj rezultat ostvaren u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekonomije, uključujući i najjače, imaju pad u dvocifrenim procentima, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

- Uprkos krizi, Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, a u odnosu na isti period prošle, beleži se povećanje za 1,6%, rekla je premijerka, dodavši da ohrabruje to kako se ponaša tržište rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Prema njenim rečima, privreda Srbije u prvom kvartalu bila je najbrže rastuća u Evropi sa rastom od 5%, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija.

U drugom kvartalu ove godine, kako je istakla, mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u tom periodu bila bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1%, a posle nas je Letonija sa 9,6%.

- Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljaca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat - rekla je predsednica Vlade.

Ona je, takođe, prenela da je u drugom kvartalu 2020. godine 72% anketiranih firmi ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56% planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65% planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na drugi kvartal.

- Raduje to što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu - istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program "Moja prva plata" dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trening cenatara umesto centara za obuke, kao i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja, za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Reforma sozonskog zapošljavanja

Planira se, kako je dodala, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

- Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama - rekla je predsednica Vlade.

Ona je poručila i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju u vezi sa koronavirusom pod kontorlu.

- Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije - navela je Brnabić


Izvoz ruske nafte opao za 25 odsto u julu
Rusija je u julu izvezla 17,2 miliona tona nafte što je za 25,2 odsto manje nego 2019. godine, navodi se u izveštaju odeljenja nadležnog Centra za energetiku (CDU TEK).
MOSKVA - Rusija je u julu izvezla 17,2 miliona tona nafte što je za 25,2 odsto manje nego 2019. godine, navodi se u izveštaju odeljenja nadležnog Centra za energetiku (CDU TEK).

Od početka godine, izvoz nafte pao je za 8,8 odsto, na 140,2 miliona tona, prenosi TAS S.


Grad prodaje Sava centar po početnoj ceni od 27,4 mil EUR - Poznati i uslovi za budućeg vlasnika
Posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da pronađe privatnog partnera, Grad Beograd je odlučio da ponudi na prodaju Sava centar.

Budući kupac će, kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Politiku, morati da plati minimum 27,4 mil EUR koliko iznosi početna cena, ali će i pride morati da se obaveže da u njegovu obnovu, u roku od pet godina, uloži barem 50 mil EUR.

Namenu Sava centra budući vlasnik neće moći da menja pošto je ovo zdanje u proceduri za utvrđivanje za kulturno dobro, prenosi Blic.

Zašto se Grad Beograd odlučio na ovaj korak je veoma jednostavan - Sava centar donosi samo gubitke.

- Samo u poslednje dve godine gubici Sava centra bili su veći od 500 miliona dinara - rekao je Vesić.

Podsetimo, poslednjih godina sprovedeno je nekoliko tendera za javno-privatno partnerstvo, ali su svi bili neuspešni. Praktično uvek se na konkurs javljao samo Delta holding koji nikad nije ni krio zainteresovanost za Sava centrom i nameru da ga poslovno objedini sa Crowne Plazom.

Međutim, što zbog političkih, što zbog ekonomskih razloga, Grad je odbijao da sklapa saradnju sa Miroslavom Miškovićem.

Ostaje da se vidi da li će Sava centar doživeti sudbinu Beograđanke, pošto se na konkurs za kupovinu dela ovog nebodera nije javio nijedan zainteresovani kupac. Ili će najveći kongresni centar u prestonici konačno dobiti novog gazdu i pogled u lepšu budućnost.


City Selling Sava Centar at Initial Price of EUR 27.4 Million – Requirements for Future Owner Known
After years of unsuccessful attempts to find a private partner, the City of Belgrade has decided to put Sava Centar up for sale.

As the deputy mayor of Belgrade, Goran Vesic, pointed out for Politika, the future buyer will have to pay a minimum of EUR 27.4 million, which is the initial price, but will also have to oblige to invest at least EUR 50 million in its reconstruction over a five-year period.

The future owner of Sava Centar will not be allowed to change its purpose, because this facility is in the process of being declared a cultural good, Blic reports.

The reason why the City of Belgrade has decided to put Sava Centar up for sale is simple – it has been incurring losses exclusively.

– In the past two years alone, the losses of Sava Centar exceed RSD 500 million – Vesic said.

Let us remind that, in the past years, there have been several tenders for a public-private partnership, all unsuccessful. Practically only Delta Holding would respond, a company which has always been open about its interest in Sava Centar and its intention to tie the centers operations with Crowne Plaza.

However, due to political and economic reasons, the city has been refusing to sign deals with Miroslav Miskovic.

It remains to be seen whether Sava Centar will live to see the fate of Beogradjanka, as there were no buyers interested in the part of this skyscraper that had been offered. Another option is for the congress center to finally get a new owner and a view to a better future.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta