Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poreska uprava formirala sektor za utvrđivanje porekla imovine funkcionera, privrednika i građana
Poreska uprava Srbije formirala je poseban sektor za utvrđivanje porekla imovine. Kako je Tanjugu rečeno u ovoj ustanovi, postojaće dovoljan broj službenika koji će raditi na proveri nezakonito stečene imovine funkcionera, privrednika i građana.

Provera je propisana Zakonom o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji je stupio na snagu 11. marta, a počeće da se primenjuje godinu dana kasnije. Shodno tome, prve provere imovine valja očekivati sredinom marta 2021.

Pre toga, tačnije početkom septembra, trebalo bi da budu usvojeni podzakonski akti, kojima će precizno i detaljno biti regulisana primena zakona. U Ministarstvu pravde za Tanjug su rekli da je ovaj zakon donet radi prevencije korupcije i da je država njime dobila delotvoran mehanizam za proveru nezakonitog bogaćenja.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da će se postupak utvrđivanja imovine i posebnog poreza voditi po službenoj dužnosti. Postupak će se sprovoditi u skladu sa godišnjim smernicama, kao i na osnovu prijave drugog organa ili po inicijativi fizičkog ili pravnog lica.

Poreska uprava će uvećanje imovine utvrđivati na osnovu podataka koje ona ima i onih koje prikupi od drugih organa, pravnih ili fizičkih lica i upoređivaće ih sa prijavljenim prihodima u određenom periodu.

Ona će pokretati i postupak kontrole i to ako se u prethodnom postupku učini verovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, bude veća od 150.000 EUR.

Poreska uprava utvrđuje poseban porez za ceo period kontrole i to primenom stope od 75 odsto. Uprava do početka primene zakona treba da identifikuje izvore podataka i njihovu dostupnost za utvrđivanje vrednosti imovine.

Takođe treba i da uskladi podatke kojima raspolaže ili da ih pribavi od trećih lica, kao i da izradi kriterijume za ocenu rizika i tako napravi godišnje smernice za pokretanje prethodnog postupka.

Ovakav vid analize rizika će se, osim za donošenje godišnjih smernica, primenjivati i na prijave drugih državnih organa ili inicijativa fizičkih ili pravnih lica, kažu u Poreskoj upravi.

U Ministarstvu pravde navode da se novim zakonom poboljšava kontrola u odnosu na dosadašnju praksu, jer postojeći Zakon o poreskom postupku ima odredbe koje omogućavaju unakrsnu proveru imovine, ali one nikada nisu zaživele u praksi. Više je razloga za to, kako kažu, a prvi je u tome što nisu bile dovoljno precizno definisane.

Nije ni postojala obaveza državnih organa, koji imaju relevantne informacije za utvrđivanje porekla imovine, da ih razmenjuju na efikasan način.

Zato su i ostale mrtvo slovo na papiru, navode u Ministarstvu pravde i dodaju da su nova zakonska rešenja postavljena tako da budu sprovodiva u praksi i da obezbede bolju koordinaciju među institucijama, koje imaju relevantne informacije.

Pravna lica koja se ogluše o obavezu da Poreskoj upravi dostave tražene podatke, rizikuju novčanu kaznu između 100.000 i dva miliona dinara.


Marera Property Management izvršila akviziciju GP Nikolić - Novi razvojni projekti i radna mesta u K
Kompanija Marera Property Management, aktivna u oblasti izgradnje, razvoja i upravljanja nekretninama komercijalne i javne namene, realizovala je akviziciju preduzeća GP Nikolić iz Kraljeva, eksperta na polju strukturnog inženjeringa sa višedecenijskim iskustvom u realizaciji infrastrukturnih, industrijskih, rezidencijalnih i objekata višestruke namene.

Uključivanjem strukturnog inženjeringa u postojeći portfolio usluga, Marera Property Management će dodatno učvrstiti poziciju na tržištu, a investicijom su predviđeni otvaranje Inženjering centra u Kraljevu, novog pogona u Novom Sadu, više od 40 novih radnih mesta u oba grada i izgradnju oko 200.000 kvadratnih metara u narednih pet godina koju će realizovati firma GP Nikolić.

- Izuzetno sam ponosan na činjenicu da i u ovako izazovnoj poslovnoj godini uspevamo da širimo raspon usluga i obezbeđujemo sve bolju poziciju na tržištu. Akvizicija preduzeća GP Nikolić omogućuje nam da otvorimo novu granu poslovanja pod nazivom Marera Construction i oslonimo se na sinergijsko delovanje sa renomiranim akterom na domaćem tržištu u oblasti strukturnog inženjeringa. Klijentima ćemo po prvi put ponuditi usluge u domenu dizajna i izgradnje infrastrukturnih objekata, a podrška GP Nikolić biće veoma značajna za nas i pri izvođenju zahtevnijih projekata u oblasti komercijalnih nekretnina - izjavio je Bojan Ljubičić, direktor kompanije Marera Property Management.

Za preduzeće GP Nikolić, spajanje sa Marera Property Management donosi nastavak poslovanja u još većem obimu i finansijsku podršku.

- Kao rukovodilac i naslednik porodičnog preduzeća sa tradicijom dugom trideset godina, verujem da pod okriljem jednog većeg sistema otpočinjemo novo, još stabilnije poglavlje poslovanja koje nam pruža priliku da stečeno znanje i iskustvo uposlimo na perspektivnim projektima kojima upravlja Marera Property Management, uz zagarantovano širenje prostornih kapaciteta i ljudskih resursa. Na ovaj način, naša porodična poslovna organizacija ostaje da živi kao vitalan deo jednog rastućeg poslovnog organizma i doprinosi njegovom bržem razvoju - izjavila je Nina Nikolić, generalni direktor preduzeća GP Nikolić.

Kompanija Marera Property Management zadužena je za razvoj, upravljanje i održavanje više od 400.000 kvadratnih metara prostora komercijalne i javne namene u najrazvijenijim urbanim celinama u Srbiji. Nakon akvizicije kompanije GP Nikolić, broj zaposlenih Marera Property Management iznosiće gotovo 700 ljudi.

GP Nikolić je porodično preduzeće osnovano 1991. godine u Kraljevu sa preko 250 uspešno realizovanih projekata u oblasti strukturnog inženjeringa i više od 100 zaposlenih.


MIŠKOVIĆ ODUSTAO OD SAVA CENTRA Iako je godinama pokušavao da ga kupi, vlasnik Delte sada se povukao
Iako je godinama slovio za jednog od najzainteresovanijeg kupaca za Sava Centar, Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, odustao je od kupovine ovog beogradskog kongresnog centra. Kako su nam potvrdili, razlog je visoka cena i činjenica da tražena investicija ne bi bila isplativa.

"Stalo nam je da Beograd i Srbija dobiju moderan i funkcionalan kongresni centar. Takođe, kao kompaniji koja za jednu od osnovnih delatnosti ima hotelijerstvo, bilo bi nam u interesu da takav jedan centar mi izgradimo i njime upravljamo. Međutim, u procesu analize zaključili smo da investicija od skoro 80 miliona evra ne bi bila isplativa. To je, nažalost, razlog zbog koga se na tender, sada i pod ovakvim uslovima, nismo javili", saopštili su u Delta Holdingu.Posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da pronađe privatnog partnera, Grad Beograd je i ove godine odlučio da ponudi na prodaju "Sava centar".

Uslov za kupca je minimum 27,4 miliona evra koliko iznosi početna cena, ali i obnova, u roku od pet godina, od minimalno 50 miliona evra.

Kako je propisano, namenu "Sava centra" budući vlasnik neće moći da menja pošto je ovo zdanje u proceduri za utvrđivanje za kulturno dobroKao jedan od razloga zašto se Grad Beograd odlučio na ovaj korak više puta se navodilo da "Sava centar" donosi samo gubitke.

"Samo u poslednje dve godine gubici "Sava centra" bili su veći od 500 miliona dinara" zvanično je saopštavano iz Grada.

Podsetimo, poslednjih godina sprovedeno je nekoliko tendera za javno-privatno partnerstvo, ali su svi bili neuspešni. Praktično uvek se na konkurs javljao samo "Delta holding" koji nikada nije ni krio zainteresovanost za "Sava centrom" i nameru da ga poslovno objedini sa svojim beogradskim hotelima.


Jugoremedija još na čekanju
Odbor poverilaca Jugoremedije razmatrao je tri ponude za prodaju ove firme i nakon petnaest dana doneo odluku da bezuslovnu saglasnost za prodaju da turskoj Birgim grupi, koja je ponudila najmanju cenu.Uslovnu suglasnost dali su najboljoj ponudi koju je dostavio Investicioni fond Projekt one, kao i ponudi beogradske firme Led Vision doo.

Zapelo je, kako objašnjavaju u Odboru poverilaca, oko dokumentacije i činjenice da nisu svi ponuđači imali mišljenje Komisije za zaštitu od konkurencije.

– Iskreno se nadamo da će prodaja uspeti i da će sudija doneti konačnu odluku, ili eventualno dati ponovo nama na odlučivanje. Mislim da Birgim grupa ima jedinu valjanu ponudu jer jedina ima kompletnu dokumentaciju ali potrebno je da se sve ponude još jednom detaljno provere. Uskoro ćemo znati odluku i nadam se videti da se proizvodnja obnavlja – navodi Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca Jugoremedije.

Konačnu odluku o valjanosti ponuda Odbor poverilaca prepustio je stečajnom sudiji. A stečajni sudija je, prema saznanjima Danasa, na godišnjem odmoru pa će se na odluku o novom vlasniku zrenjaninske fabrike lekova još čekati.

– Primedbe Odbora poverilaca da Projekt one, koji je dao najbolju ponudu, nema valjanu bankarsku garanciju će biti proverene. OTP banka ne bi davala pokriće od tri miliona evra nekome ko nema osnova za to – komentariše stečajni upravnika Jugoremedije Radovan Savić.

Ponude za kupovinu Jugoremedije dostavili su Projekt one i to od 364,5 miliona dinara, Led Vision stile doo Beograd od 360 miliona i Birgim grupa od 260 miliona dinara.


Veličanstvena tehnološka sedmorka kapitalizuje 7,7 biliona $
NJUJORK - Na tržištu akcija dominiraju tehnološki titani, među kojima je Epl prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara.

Vodećih pet kompanija u tehnološkoj industriji - Epl, Amazon, Majkrosoft, vlasnik Gugla Alfabet i Fejsbuk, zajedno vrede nešto više od 7,0 biliona dolara, piše CNN Biznis.


Milion evra od EU za turizam u Istočnoj Srbiji
BEOGRAD - Evropska unija dodelila je milion evra podrške za ukupno 120 projekata usmerenih na otklanjanje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma Srbije.

Novac je dodeljen preko projekta EU za tebe za dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.


BK Selling Outlets in Belgrade
The bankruptcy supervisor of the debtor BK doo from Belgrade has put its property up for sale through the method of public bidding.

The offer includes three outlets in Belgrade in Hoze Martija Street, of 37 m2 each. The initial price for two outlets is RSD 2,304,750 each, whereas the third one costs RSD 2,234,000.

The deadline for the purchase of the sales documentation is September 21, and the public bidding will be held on September 24, 2020.


Sale of Sava Centar Canceled – No Bids Sent
No bids were sent in response to the public invitation for the purchase of Sava Centar, the City Administration of Belgrade confirmed for eKapija.

Let us remind that, in early August, the City of Belgrade opened a tender for the sale of Sava Centar, and the initial price of the real estate was EUR 27,420,000.

The ad cited the purchasers obligation to pay out the entire sales and purchase price and carry out construction and finishing works on the adaptation and reconstruction in a total amount of no less than EUR 50 million within a period of five years.

The purchaser would also oblige not to change the purpose of the facility, which is congress tourism, considering that Sava Center has a protected status in that sense.

A sale of Sava Center was also announced in November 2019, and the city first started looking for a partner in 2016, when a public invitation for the founding of a joint company opened.


Sale of Buses of Autotransport Kraljevo
The Bankruptcy Supervision Agency has announced the sale of 31 buses of Autotransport from Kraljevo in bankruptcy. The value exceeds RSD 19 million.

The bus brands are Mercedes, Volvo, FAP-Sanos, Iveco, Ikarbus and Neobus, produced between 1989 and 2007.

The offer also includes sales booths, office space and a rotary kiln feeding line.

The sale will be carried out in the form of public bidding, scheduled for September 21.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta