Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Berza Novog Zelanda zatvorena zbog sajber napada
Novozelandska berza neće danas biti otvorena za trgovanje zbog sajber napada tokom poslednja dva dana, saopštio je operater berze NZKS.
VELINGTON - Novozelandska berza neće danas biti otvorena za trgovanje zbog sajber napada tokom poslednja dva dana, saopštio je operater berze NZKS.

U saopštenju berze se navodi da je napad hakera izazvao probleme konekcije na mreži, ali se izražava nada da će trgovanje biti nastavljeno u petak, prenosi Rojters.


Stranci investirali 378,8 mln evra u CG u prvih šest meseci
Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvih šest meseci ove godine iznosio je 378,8 miliona evra, a istovremeno se iz zemlje odlilo 119,6 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).
PODGORICA - Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvih šest meseci ove godine iznosio je 378,8 miliona evra, a istovremeno se iz zemlje odlilo 119,6 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Neto priliv SDI, odnosno razlika između priliva i odliva, u junu je iznosila 259,2 miliona evra, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pišu podgoričke Dnevne novine.


Exxon Mobile, Pfizer i Raytheon napuštaju Dau Džons, indeks najlikividnijih industrijskih akcija
Američka naftna korporacija Exxon Mobile biće uklonjena iz korpe industrijskog indeksa Dau Džons u kojoj se nalazi bezmalo čitavo stoleće, od 1928. godine.

Umesto Eksona, u indeks najlikividnijih industrijskih akcija na Volstritu biće uvršćena softverska kompanija Salesforce.com, prenosi CBS News.

Dau indeks takođe napuštaju farmaceutska kompanija Pfizer i preduzeće Raytheon Technologies, izvođač radova u avio i odbrambenoj industriji. Njih će u indeksnoj korpi zameniti biotehnološka firma Amgen i proizvodni konglomerat Hanivel.

Kompanija S&P Dow Jones, koja upravlja ovim indeksom, navela je da će najavljene izmene stupiti na snagu u ponedeljak, 31. avgusta, i da su ove promene potrebne kako bi se nadoknadila predstojeća podela Apple-ovih akcija, koja će se dogoditi istog dana.


Er Srbija obnovila letove do Brisela
Er Srbija je počela danas sa postepenom obnovom letova između Beograda i Brisela.
BEOGRAD - Er Srbija je počela danas sa postepenom obnovom letova između Beograda i Brisela.

Avion srpske nacionalne avio-kompanije, tipa "erbas A319", jutros je u 6.45 odleteo ka glavnom gradu Belgije, saopšteno je iz Er Srbije.


BANKE KRIVE ZA PAD DEONICA Novac spreman još u proleće zbog očekivanog rasta nenaplativih kredita
Za oštar pad deonica najzaslužnije su velike banke koje suočekivanog rasta nenaplativih kredita

Otkup deonica kojim američke kompanije deo dobiti prelivaju deoničarima gotovo je prepolovljen u drugom tromesečju, na najniži nivo u poslednjih osam godina, prenose "Biznis i finansije".
Kako piše FT, to je rezultat snažnog rasta nesigurnosti oko ekonomske situacije u bliskoj budućnosti i oštrog pada dobiti.

Prema preliminarnim podacima S&P i Dau Džouns indeksa, u drugom tromesečju američke kompanije u sistemu indeksa S&P 500 na otkup deonica utrošile su 89,7 milijardi dolara, što je 46 odsto niže nego u istom periodu lane, piše portal Kamatica.com.

Podaci ukazuju da je ovo najlošiji kvartal što se tiče otkupa deonica od prvog tromesečja 2012. godine.
Za oštar pad otkupa deonica najzaslužnije su velike banke, poput Morgan Stenlija, Goldman Saksa i JP Morgan čejsa, koje su novac u proleće počele da spremaju zbog očekivanog rasta nenaplativih kredita.

S druge strane, najveći kupac sopstvenih deonica bio je Epl, utrošivši u tu svrhu 17,6 milijardi dolara.


Jablanovica za 57 miliona kupila imovinu "14.Oktobra"
Firma Jablanovica iz Raške za 57 miliona dinara kupila je nepokretnu i pokretnu imovine kruševačke industrije mašine i komponenata "14. Oktobar" koja se nalazi u Brusu, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
KRUŠEVAC/BRUS - Firma Jablanovica iz Raške za 57 miliona dinara kupila je nepokretnu i pokretnu imovine kruševačke industrije mašine i komponenata "14. Oktobar" koja se nalazi u Brusu, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Jablanovica je kupila Fabriku uređaja, opreme i delova kruševačkog "14. Oktobra" koja se nalazi u Kruševačkoj ulici u Brusu.


Nekretnine Žitomlina u Kladovu ponuđene za 6,5 miliona RSD
Nepokretnosti Žitomlina iz Negotina, dela Holdinga Poljotehna u stečaju, ponuđene su na prodaju za 6,5 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.
NEGOTIN/KLADOVO - Nepokretnosti Žitomlina iz Negotina, dela Holdinga Poljotehna u stečaju, ponuđene su na prodaju za 6,5 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

U prodajnom paketu je pet objekata, među kojima pekara i trgovina, kao i kotlarnica, garaža i cisterna za naftu, a sve nekretnine se nalaze u Kladovu.


Support to Large Companies Announced – Matis Announces Opening of Two Facilities and Employments
Economic growth and recovery require support of the state and the chamber of commerce to large companies as well, in order to mitigate the consequences of the coronavirus pandemic, because, without a stable growth of large companies, especially those like Matis, which are the carriers of the development of a whole field, theres no successful development of the small ones, it was pointed out at a meeting between representatives of Matis Group, the Development Agency of Serbia and the Chamber of Commerce of Serbia (CCIS).

During the pandemic, large companies solved their problems by relying on their own sources, but they need support in order to grow further, the CCIS says on its website.

– The CCIS will continue working actively on creating proposals of measures of support to large companies for the purpose of supporting their investments, facilitating their business operations in the country and abroad, removing the obstacles to the continuation of the exports and the penetration of new markets – said Marko Cadez, the president of the Chamber of Commerce of Serbia.

The owner of Matis Group, Dragomir Lazovic, announced that the company planned to open four new production facilities in the next period, three of which in Ivanjica and one in Kragujevac, and that the company, which carries the development of the entire Ivanjica area, needed support for that investment.

As he pointed out, these are facilities for the production of flat furniture and mattress components, where around a hundred new workers will be employed.

Matis, which has successfully operated in the furniture manufacture business for 25 years, employs more than 1,000 workers and is one of the pioneers in implementing dual education, was presented with the possibilities of the realization of this investments and the use of the current aid programs of the Development Agency of Serbia and the Development Fund.

The meeting was attended by Danilo Cicmil, adviser to the president of Serbia for investments, and Rados Gazdic, the director of the Development Agency of Serbia.


Najavljena podrška velikim preduzećima - Matis otvara dva pogona i zapošljava
Za rast i oporavak privrede neophodna je podrška države i komore i velikim preduzećima radi ublažavanja posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, jer bez stabilnog rasta velikih kompanija, posebno onih koje su, poput Matisa, nosioci razvoja čitave oblasti, nema ni uspešnog razvoja malih, ukazano je na sastanku predstavnika Matis grupe, Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije (PKS).

Velika preduzeća tokom pandemije probleme su rešavala oslanjajući se na sopstvene izvore, ali im je za dalji rast neophodna podrška, navedeno je na sajtu PKS.

- Privredna komora Srbije nastaviće aktivno da radi na kreiranju predloga mera podrške velikim kompanijama radi podrške njihovim investicijama, olakšavanja poslovanja u zemlji i inostranstvu, otklanjanju prepreka za nastavak izvoza, kao i izlasku na nova tržišta - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Vlasnik Matis grupe Dragomir Lazović najavio je da ova kompanija u narednom periodu planira otvaranje četiri nova proizvodna pogona, od kojih tri u Ivanjici i jedan u Kragujevcu i da je za tu investiciju kompaniji koja je nosilac razvoja čitavog ivanjičkog kraja potrebna podrška.

Kako je istakao, reč je o pogonima za proizvodnju pločastog nameštaja i komponenti za dušeke, u kojima će biti zaposleno oko sto novih radnika.

Kompaniji Matis, koja se već 25 godina uspešno bavi proizvodnjom nameštaja, zapošljava više od 1.000 radnika i jedan je od pionira u uvođenju dualnog obrazovanja, predstavljene su mogućnosti podrške za realizaciju ove investicije, kao i korišćenja aktuelnih programa pomoći Razvojne agencije Srbije i Fonda za razvoj.

Sastanku su prisustvovali i Danilo Cicmil, savetnik predsednika Srbije za investicije i Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta