Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pad BDP-a Srbije u drugom kvartalu 6,4% - Porast industrijske proizvodnje
Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu ove godine iznosio je 6,4% u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako je navedeno, preme desezoniranim podacima, u drugom kvartalu je, u odnosu na prethodni kvartal, zabeležen pad BDP-a od 9,2%.

Privreda Srbije je u drugom tromesečju zabeležila pad zbog pandemije koronavirusa i vanrednih mera preduzetih za suzbijanje njenog širenja, pri čemu je njen rezultat drugi najbolji u Evropi, objavio je RZS, prenosi Beta.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, začajan je bio realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od 16,7%.

U sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama pad je iznosio 7,7%, a u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 20,6%.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti, kako je nevedeno, ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija od 5,4%, i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 7,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je na godišnjem nivou realni rast zabeležen samo kod izdataka za finalnu potrošnju države, od 8,9%, dok je realni pad zabeležen kod svih ostalih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su pali za 8%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 4,7%, bruto investicije u osnovna sredstva za 11,9%, izvoz robe i usluga za 20,7%, a uvoz robe i usluga za 19,3%, navodi se u saopštenju RZS.


Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla u julu 0,4%

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u julu za 0,4% u odnosu na isti mesec 2019. godine, dok je u odnosu na prosek u prošloj godini povećana za 2,2%, objavio je Republički zavod za statistiku, prenosti Tanjug.

U periodu januar-jul 2020. godine, industrijska proizvodnja je bila manja za 1,4 odsto nego u istom lanjskom periodu.

U julu je sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostvarilo rast od 6,3%, a Rudarstvo rast od 1,7% međugodišnje, dok je Prerađivačka industrija zabeležila pad od 0,8%.

Na godišnjem nivou je u julu rast zabeležen kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od čak 29,4%, kod kapitalnih proizvoda za 1,3, i kod proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3%.

Istovremeno, proizvodnja eneregije je u julu opala za 0,5% u odnosu na isti lanjski mesec, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, je zabeležila pad od 1,6%.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu u odnosu na isti mesec 2019, imali su proizvodnja: električne energije, zatim metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja nameštaja, prehrambenih proizvoda i proizvodnja električne opreme.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul, u odnosu na prosek 2019. godine za industriju, ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 1,3%, a za prerađivačku industriju rast od 2,2%.

Na mesečnom nivou, industrijska proizvodnja u julu je, prema deseoniranim podacima, porasla za 3,6%, a prerađvačka industrija za 5,5%.


Turistički promet u julu manji za 50,5% u odnosu na prošli

U Srbiji je u julu ove godine, u odnosu na jul 2019. godine, broj dolazaka turista manji za 50,5%, dok je broj noćenja manji za 35,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, prenoi Tanjug.

U julu 2020. godine, u odnosu na jul 2019. godine, broj noćenja domaćih turista manji je za 3,2%. Broj noćenja stranih turista manji je za 85,3%.


Pad spoljnotrgovinske robne razmene Srbije za sedam meseci 7,5%

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije je od početka godine do kraja jula iznosila je 22,01 mlrd EUR, što je pad od 7,5% u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je RZS, prenosi Beta.

Izvezeno je robe u vrednosti od 9,31 mlrd EUR, što je 8,2% manje nego u isto vreme 2019. dok je uvoz robe imao vrednost od 12,70 mlrd EUR, što predstavlja pad od 7,1% u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Deficit je bio 3,39 mlrd EUR, odnosno 4% manje nego u istio vreme lane.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 73,3% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,1%.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije činile su 60,7% ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 1,03 mlrd EUR, koji je bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

Izvoz Srbije u tokom sedam meseci iznosio je 1,51 mlrd EUR, a uvoza 471,7 mil mlrd EUR, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 320,3%.

Uprkos krizi zbog korone građani povećali potrošnju

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji bio je u julu veći za 4,2% u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 4,7% nego u istom mesecu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku, prenosti Tanjug.

Tokom perioda januar-jul ove godine, promet robe u maloprodaji je porastao za 4,1% u tekućim cenama, odnosno za 4,6% u stalnim cenama u poređenju sa istim periodom lane.


Sedma neuspešna prodaja Porečja iz Vučja
Za kupovinu Porečja u stečaju iz Vučja nije pristigla nijedna ponuda, pa je prodaja proglašena neuspešnom, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Porečje je ponuđeno po početnoj ceni od 214 miliona dinara, a ovo je sedma neuspešna prodaja tog pravnog lica.

Pored fabrike za preradu voća u Vučju, Porečje ima i zemljište, kao i poslovne prostore u Beogradu i Leskovcu.

Najvažiji objekti u Vučju, među kojima su i pogon tople prerade, hladnjača, destilerija, upravna zgrada i skladište, prostiru se na preko 14.000 m2, a zemljište u tom mestu i okolini obuhvata više od 35 hektara.


Prvi letovi Beograd-Trebinje najavljeni već za decembar 2021. - Mionići lokacija novog aerodroma
O gradni aerodroma u Trebinju u Beogradu su razgovarali ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministrar saobraćaja i vеza Rеpublikе Srpskе Đorđе Popović.

- Mi smo jеdan narod, a nas dvojе ministara danas smo razgovarali kako o ovom projеktu, tako i o drugim važnim projеktima koji povеzuju srpski narod. Rеč jе o auto-putu Srеmska Rača - Kuzmin, odluci Srbijе da pomognе izgradnju brzе saobraćajnicе od Račе do Bijеljinе, uskorom otvaranju mosta Ljubovija-Bratunac, kao i o 11 mostova kojе zajеdno radimo. Svе to nam omogućava da povеžеmo naš narod i da tе vеzе budu još čvrščе i jačе. Izgradnjom aеrodroma Trеbinjе omogućićеmo da sе od Bеograda do Trеbinja stižе za maksimum 40 minuta, kao i da sе Trеbinjе povеžе nе samo sa rеgionom, vеć i ostatkom Evropе i svеta - rekla je Mihajlovićeva, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Dodala je da je dogovorеno da sе do pеtka prеcizno dеfinišе lokacija pistе i da sе formiraju mali opеrativni timovi koji ćе paralеlno raditi svе nеophodno kako bi u dеcеmbru slеdеćе godinе građanima mogli da se ponude lеtovе do i od Trеbinja.

- O značaju aеrodroma, grandioznosti projеkta i vеlikim ambicijama da sе aеrodrom završi do kraja narеdnе godinе nеpotrеbno jе trošiti rеči. Nadam sе da ćеmo zajеdničkim snagama uraditi svе nеophodno da projеkat budе završеn u dogovorеnom roku i da aеrodrom zaživi u punom kapacitеtu. Ovim ćеmo distancu izmеđu Bеograda i Trеbinja lakšе prеmostiti, jеr gradimo vazdušni most Srba sa ovе i onе stranе Drinе - rekao je Popović.

Pomoćnik ministarkе za prostorno planiranjе i urbanizam Rеpublikе Srpskе Dragan Jеvtić rеkao jе da ćе se do pеtka znati tačna lokacija aеrodroma.

Gradonačеlnik Trеbinja Mirko Ćurić je naveo da je izabrano mеsto Mionići, te da je plan jе optimističan.


First Belgrade-Trebinje Flights Announced for December 2021 – Mionici Chosen as Location
The construction of the airport in Trebinje was discussed in Belgrade by the Minister of Construction, Transport and Infrastructure of Serbia, Zorana Mihajlovic, and the Minister of Transport and Communications of Republika Srpska, Djordje Popovic.

– We are one people, and us two ministers today talked about this project and other important projects which connect the Serbian people. Those are the Sremska Raca – Kuzmin highway, the decision of Serbia to help the construction of a high-speed route between Raca and Bijeljina, the upcoming opening of the Ljubovija-Bratunac bridge and the 11 bridges we are building together. All this enables us to connect our people and to make those connections even stronger. With the construction of the Trebinje airport, a trip between Belgrade and Trebinje will take no more than 40 minutes. At the same time, Trebinje will be connected not just with the region, but with the rest of Europe and the world – Mihajlovic said, as announced on the ministrys website.

She added that they had agreed for the location of the runway to be defined and for small operating teams to be formed by Friday. These teams will carry out all the necessary activities so as to enable flights to and from Trebinje in December next year.

– I dont have to say anything about the importance of this airport, the scope of this project and the great ambitions to have the airport completed by the end of the next year. I hope that, together, we will do everything necessary for the project to be completed within the deadline and for the airport to start working at full capacity. This will bridge the distance between Belgrade and Trebinje and act as an air bridge between the Serbs on both sides of the Drina river – Popovic said.

Dragan Jevtic, Assistant Minister for Spatial and Urban Planning of Republika Srpska, said that the exact location of the airport will be known by Friday.

The mayor of Trebinje, Mirko Curic, said that Mionici had been chosen as the location and that the plan was optimistic.


City of Belgrade Selling 7.5 Hectares of Construction Land in Batajnica
The Belgrade Land Development Public Agency has placed an ad on public bidding for the purpose of alienation of construction land publicly owned by the City of Belgrade in Majora Zorana Radosavljevica Street in Batajnica, at the initial price of RSD 481.3 million.

The land of 7.5 hectares is located right in front of the Batajnica Interchange with the bypass route around Belgrade – the E75 road. The location is covered by the Detailed Regulation Plan of the Gornji Zemun business zone – zones 3 and 4, and the land is located in zone 3, in the section for other purposes planned for commercial activities.

The initial price for the alienation of the building land is determined based on the report on the estimate of the market value and is RSD 6,467.06 per square meter of land, which, for a complex area of 74,428 square meters, amounts to a total of RSD 481,330,341.68. The land will be sold to the investor who offers the highest price, and the offer must match or exceed the initial price and cannot be lowered afterward.

The investor will be obliged to carry out all the works on preparing and equipping the construction land and agreeing and paying the power distribution and TC connection and facilities, heating and gas costs with the relevant public enterprises and other legal entities.

The obligation of the Belgrade Land Development Public Agency is to develop the public building land in line with the DRP and the program of developing and allocating the building land.

Applications may be submitted by October 1, whereas the public bidding will be held the next day at the premises of the Belgrade Land Development Public Agency.


Grad Beograd prodaje 7,5 hektara građevinskog zemljišta u Batajnici
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je oglas o javnom nadmetanju radi otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Beograda u Ulici majora Zorana Radosavljevića u Batajnici, po početnoj ceni od 481,3 miliona dinara.

Zemljište površine 7,5 hektara nalazi se neposredno ispred Batajničke petlje sa novom obilaznicom oko Beograda – put E75. Lokacija je obuhvaćena Planom detaljne regulacije privredne zone Gornji Zemun - zone 3 i 4, a zemljište se nalazi u zoni 3, u površinama ostalih namena planiranim za privredne delatnosti.

Početni iznos cene za otuđenje građevinskog zemljišta utvrđen je na osnovu izveštaja o proceni tržišne vrednosti i iznosi 6.467,06 dinara po kvadratnom metru zemljišta, što za površinu kompleksa od 74.428 kvadratnih metara ukupno iznosi 481.330.341,68 dinara. Zemljište će biti prodato investitoru koji ponudi najveću cenu, a ponuda mora biti ista ili veća od početne cene i kasnije se ne može umanjivati.

Pristup lokaciji je predviđen iz dva pravca: iz Ulice majora Zorana Radosavljevića preko planirane saobraćajnice S22, dok je veza na desnu traku auto-puta Beograd–Novi Sad predviđena preko planirane saobraćajnice S19.

Obaveza investitora biće da izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta i da sa nadležnim komunalnim preduzećima i drugim pravnim licima ugovori i plati troškove za elektrodistributivnu i telekomunikacionu mrežu i objekte, toplifikaciju i gasifikaciju.

Obaveza Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je uređivanje javnog građevinskog zemljišta u skladu sa planom detaljne regulacije i programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta.

Prijave za učešće na javnom nadmetanju podnose se do 1. oktobra, dok će se javno nadmetanje održati sledećeg dana u prostorijama Direkcije.


Indeksi stabilni na početku trgovačke nedelje
Indeksi Beogradske berze su ostali stabilni na početku nove trgovačke nedelje, a investiciona aktivnost je bila prigušena.
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze su ostali stabilni na početku nove trgovačke nedelje, a investiciona aktivnost je bila prigušena.


Ukupan promet na trgovanju iznosio je danas neznatno ispod 11,1 milion dinara (94,2 hiljade evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta