Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcije Epla skočile više od četiri procenta
Akcije Epla skočile su u ponedeljak za više od četiri procenta, nakon što je ta kompanija objavila pozitivne rezultate poslovanja u trećem kvartalu.
NJUJORK - Akcije Epla skočile su u ponedeljak za više od četiri procenta, nakon što je ta kompanija objavila pozitivne rezultate poslovanja u trećem kvartalu.

Akcije američkog tehnološkog giganta porasle su 4,07 odsto i dostigle istorijski najvišu cenu jer su prodavane po 443,5 dolara po komadu, prenosi B92.


Majkrosoft NOVI VLASNIK TikToka od septembra?
Američki IT div Majkrosoft potvrdio je da vodi pregovore s kineskom tehnološkom kompanijom BajtDens o preuzimanju njihove aplikacije za objavljivanje kratkih video klipova TikTok u SAD-u.
U saopštenju objavljenom u nedelju, Majkrosoft je naveo da će nastaviti da sarađuje s vladom SAD po ovom pitanju i da namerava da zaključi pregovore do 15. septembra, prenosi CNBC.

Ako ovaj posao završi po planu, Majkrosoft će time istovremeno razrešiti polemike koje se od nedavno vode u Vašingtonu vezano za aktivnost TikToka i ojačaće svoju poziciju u potrošačkoj tehnologiji, ocenjuje američka televizija.

Ovo saopštenje je usledilo dva dana nakon što su svetski mediji izvestili da je Majkrosoft zainteresovan za kupovinu aplikacije, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Predsednik SAD-a Donald Tramp se oglasio ubrzo posle tih izveštaja izjavom da se protivi ideji da Majkrosoft kupi TikTok i da će preduzeti korake za zabranu te aplikacije u zemlji.
Dve kompanije pregovaraju o tome da Majkrosoft kupi TikTok u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, uz mogućnost da američka kompanija ponudi i drugim investitorima u SAD da se uključe u akviziciju, napominje se u saopštenju.
Dodaje se da glavni izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela o tome razgovara i sa Trampom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije u nedelju za Foks Njuz da TikTok i još jedna popularna kineska aplikacija, ViČet, u vlasništvu Tencenta, dostavljaju podatke objavljene na tim mrežama direktno Komunističkoj partiji Kine.

Portparol TikToka je to demantovao u izjavi za CNBC, navodeći da se podaci njihovim američkim korisnicima čuvaju u Sjedinjenim Državama.

Iz Majkrosofta su poručili da će obezbediti da podaci o korisnicima TikToka u SAD budu pohranjivani isključivo u zemlji i da će podaci koji su čuvani negde drugde u svetu biti izbrisani nakon preuzimanja.

Majkrosoft u saopštenju nije otkrio uslove potencijalnog ugovora sa Bajt Densom.


Odobrena kontrola Agromarketa nad Galenika-Fitofarmacijom
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je tržišnu koncentraciju koja nastaje sticanjem pojedinačne kontrole nad Galenika-Fitofarmacija od strane kragujevačkog Agromarketa, objavljeno je na sajtu KZK.
BEOGRAD/KRAGUJEVAC - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je tržišnu koncentraciju koja nastaje sticanjem pojedinačne kontrole nad Galenika-Fitofarmacija od strane kragujevačkog Agromarketa, objavljeno je na sajtu KZK.

Ocenjeno je da će kroz taj postupak Agromarket steći dominantan položaj samo na tržištu veleprodaje herbicida.


Er Srbija od danas obnavlja čarter letove za Egipat
Er Srbija obavila je danas prvi čarter let u ovoj letnjoj sezoni do popularnog egipatskog letovališta Hurgade.
BEOGRAD - Er Srbija obavila je danas prvi čarter let u ovoj letnjoj sezoni do popularnog egipatskog letovališta Hurgade.

U saopštenju Er Srbije se kaže da nacionalna avio-kompanija intezivno radi na normalizaciji čarter saobraćaja, do sada je ugovoreno 16 letova do Hurgade i jedan do Šarm el Šeika, a uskoro se očekuje organizacija i dodatnih letova do Hurgade.


U prvoj polovini 2020. godine deficit republičkog budžeta veći od 2,5 mlrd EUR
U prvoj polovini 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 304,8 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 579,1 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 883,9 milijardi dinara. Samo u junu deficit je iznosio 68,3 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju Ministartsva finansija.

Dodaje se da su u junu naplaćeni prihodi u iznosu od 123,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 103,9 milijardi dinara:

- Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 44,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 31,8 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 18,3 milijardi dinara. Priliv donacija u junu iznosio je jednu milijardu dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 191,6 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 33,5 milijardi dinara. Subvencije su iznosile 44,3 milijardi dinara, a ostali tekući rashodi 32,9 milijardi dinara, s obzirom na to da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i građanima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa, stoji u saopštenju.

Na nivou opšte države u periodu januar - jun ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 311,5 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 248,3 milijardi dinara.


Javni dug Srbije 57,3% BDP-a na kraju juna
Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3% bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Ukupne direktne obaveze po stanju unutrašnjeg i spoljnjeg duga bile su 25,388 mlrd EUR, a ukupne indirektne obaveze 1,438 mlrd EUR, navedeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Udeo javnog duga u BDP-u na kraju juna bio je veći za 0,1 procentni poen u odnosu na kraj maja, kada je iznosio 57,2% BDP-a, odnosno 26,790 mlrd EUR.

Na kraju decembra prošle godine javni dug je bio 23,944 mlrd EUR, što je činilo 52% BDP-a.


Public Debt of Serbia at 57.3% of GDP at the End of June
The public debt of Serbia amounted to EUR 26.827 billion at the end of June, which is 57.3% of the countrys GDP, the Ministry of Finance announced today.

The total internal and external debt direct liabilities amounted to EUR 25.388 billion, whereas the total indirect liabilities are EUR 1.438 billion, the ministry says on its website.

The share of the public debt in the GDP at the end of June was higher by 0.1 percentage points compared to the end of May, when it was 57.2% of the GDP, that is, EUR 26.790 billion.

At the end of December 2019, the public debt was EUR 23.944 billion, or 52% of the GDP.


Sport time Balkansu odobrena kupovina dela "Merkator-S"-a
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je firmi "Sport time Balkans" kupovinu dela imovine "Merkatora-S" u Beogradu, objavljeno je na sajtu KZK.
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je firmi "Sport time Balkans" kupovinu dela imovine "Merkatora-S" u Beogradu, objavljeno je na sajtu KZK.

Sport time Balkans (STB) je ekskluzivni distributer Najkija za Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju a u Srbiji ima tri povezana privredna društva: Planetu Sport, Sport Vižn i Logistar.


Cene nafte ustuknule zbog rasta korona infekcija i odluke OP
Cene nafte su danas skliznule jer trgovci strahuju da će novi talas infekcija virusom Kovid-19 i pooštravanje mera zatvaranja zemalja ukočiti oporavak svetske tražnje za ovim energentom, i to u vreme kada glavni proizvođači “crnog zlata” povećavaju proizvodnju.
LONDON - Cene nafte su danas skliznule jer trgovci strahuju da će novi talas infekcija virusom Kovid-19 i pooštravanje mera zatvaranja zemalja ukočiti oporavak svetske tražnje za ovim energentom, i to u vreme kada glavni proizvođači “crnog zlata” povećavaju proizvodnju.

Cena fjučersa američke WTI nafte pala je za 68 centi ili 1,7 odsto, na 40,33 dolara za barel, na trgovanju u 10.20 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je cena Brenta na terminskom trgovanju potonula za 72 centa ili 1,7 procenata, na 43,43 dolara po barelu, izveštava Rojters.


Argentina dogovorila restukturiranje 65 mlrd USD duga
Argentinska vlada saopštila je danas da je postigla sporazum sa kreditorima o restrukturi državnog duga teškog 65 mlrd USD, nakon par meseci zastoja u pregovorima zbog neslaganja u stavovima.

Argentinske evroobveznice su ojačale za tri centa nakon objave ove vesti, povećavši dobitke sa prethodne trgovinske sesije koji su ostvareni u iščekivanju postizanja ovog sporazuma, javlja CNBC.

Tri grupe poverilaca (ad hok grupa držalaca argentinskih obveznica, Berzanska grupa držalaca obveznica i argentinski Bord kreditora) sad će pomoći Argentini da restrukturira svoj dug i ponuditi joj značajne olakšice.

Razgovori su zapali u ćorsokak u junu kada je Buenos Ajres saopštio da ne može da se obaveže da ispuni uslove koje nude kreditori.

Treća po veličini ekonomija Latinske Amerike već mesecima kasni za servisiranjem obaveza prema poveriocima po osnovu prodatih obveznica u vrednosti od više milijardi dolara, zbog žestokog udara koji trpi njena ekonomija od pandemije koronavirusa.

Ova zemlja s populacijom od 45 miliona našla se u finansijskim teškoćama i pre izbijanja epidemije Kovid-19, sa rastom siromaštva i nezaposlenosti, kao i s visokim kamatnim stopama usled dvogodišnje recesije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta