Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sporazum Er Srbije i Turkiš erlajnza, kod-šer letovi BG-IST
Er Srbija, srpski nacionalni avio-prevoznik i Turkiš erlajnz, nacionalna avio-kompanija Turske, postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom, koji će biti potpisan uskoro i pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.
BEOGRAD - Er Srbija, srpski nacionalni avio-prevoznik i Turkiš erlajnz, nacionalna avio-kompanija Turske, postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom, koji će biti potpisan uskoro i pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

Unapređenjem partnerstva, Er Srbija i Turkiš erlajnz moći će da dodaju sopstvenu oznaku za let (marketing kod) na letove drugog partnera na relaciji Beograd-Istanbul, od 15. avgusta.


Gubitak Sava centra u 2019. i 2020. oko 4,5 mil EUR
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da gubitak Sava centra u 2019. i 2020. iznosi 528 miliona dinara, odnosno oko 4,5 mil EUR.

- Od 2010. godine do danas, iz budžeta Grada Beograd dato je Sava centru više od 22 mil EUR kako bi se pokrili gubici. Osim toga, Sava centar duguje Gradu 903 milona dinara, što je oko 7,7 mil EUR na ime poreza na imovinu. To znači da je poslednjih deset godina bačeno kroz prozor skoro 30 mil EUR koji pripadaju građanima, kako bi se pokrivao manjak Sava centra. Za taj novac mogli smo da izgradimo 15 vrtića - rekao je Vesić gostujući na Studiju B, a prenosi Beoinfo.

On je dodao da je prema procenama Grada neophodno da se uloži još između 50 i 70 mil EUR za renoviranje Sava centra, od čega samo zamena stakla košta 7 mil EUR.

On je rekao da je cilj Beograda da Sava centar bude rekonstruisan kako bi bio motor razvoja kongresnog turizma.

Grad Beograd je ponudio na prodaju Sava centar po početnoj ceni od 27,4 mil EUR, a obaveza kupca će biti da u roku od pet godina izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji objekta, čija ukupna vrednost ne može biti niža od 50 mil EUR.

- To znači da ulaganje kupca neće biti manje od 77,4 mil EUR, realno i do 25 mil EUR više, što znači oko 100 mil EUR. Kupac ne sme da promeni namenu Sava centra, koji mora da ostane u funkciji kongresnog turizma jer ima status prethodne zaštite. Parking i sva zemlja oko Sava centra su gradski, kao i umetnička dela u Sava centru - rekao je Vesić.

On je istakao da kada Sava centar bude rekonstruisan, prema procenama naše turističke organizacije, broj kongresnih gostiju u Beogradu biće dupliran, što će za posledicu imati izgradnju još najmanje četiri hotela najviše kategorije, a sve to omogućuje dalji razvoj Beograda.


Raniji pokušaji prodaje

Podsetimo, prodaja Sava centra najavljena je u novembru prošle godine.

Grad je u potragu za ortakom prvi put krenuo 2016. godine, kada je raspisan javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva.

Novi javni poziv objavljen je krajem 2017. i od ortaka se očekivalo da renovira kongresnu i opštu infrastrukturu centra.

Grad i Delta su sredinom 2018. godine započeli direktne pregovore koji su bili nesupešni i ubrzo je stigla vest da će se za Sava centar tražiti koncesionar.

Delta holding je i dalje zainteresovan za kupovinu Sava centra, potvrđeno je eKapiji u toj kompaniji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta