Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
TEHNOLOŠKI SEKTOR NADOKNADIO GUBITKE Vol Strit porastao nakon tri dana pada
Na Vol Stritu su u sredu berzanski indeksi snažno porasli, prvi put nakon tri dana pada, što se najviše pripisuje oporavku cena akcija u tehnološkom sektoru, piše portal SEEbiz.
Dow Jones je ojačao 439 bodova ili 1,60 odsto, na 27.940 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,01 odsto, na 3.398 bodova, a Nasdaq indeks 2,71 odsto, na 11.141 bod.
Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 odsto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks juče je nadoknadio deo gubitaka, zahvaljujući oporavku cena deonica tehnoloških kompanija. Cena Tesle skočila je skoro 11 odsto, nakon što je dan pre potonula 21 procenat.

Deonice Epla, Majkrosofta i Amazona poskupele su, pak, više od 3 odsto, a porasle su i cene akcija ostalih tehnoloških divova, Facebooka, Alphabeta...

Zahvaljujući skoku tehnološkog sektora, Nasdaq je jučer zabeležio najveći dnevni rast od kraja arila, S&P 500 od juna, a Dow Jones od jula.
"To je sigurno veliki, iznenađujući odskok. S jedne strane, to se čini špekulativnim, no s druge strane, to se može smatrati i defanzivnim, s obzirom na to da će te kompanije preživeti, bez obzira šta će nam korona virus doneti”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Capital Management.
Polovinom prošle nedelje S&P 500 i Nasdaq indeks dosegli su najviše nivoe u istoriji, ali su krajem nedelje oštro pali zbog korekcije cena akcija u tehnološkom sektoru.

Pritisak na taj sektor nastavio se i na početku ove nedelje, dok je juče usledio oporavak.

No, valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom na to da je po rastu poslednjih meseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u martu pod pritiskom korona krize oštro pao, od tada je skočio više od 60 odsto.
Iako tom sektoru korona kriza nije nanela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.
Postavlja se i pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom na to da se privrede sporo oporavljaju od korona krize, uprkos velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima.

Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Tim više što se bliže predsednički izbori u SAD, ali i zbog toga što su se septembar i oktobar u prošlosti pokazali vrlo turbulentnim na tržištima.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 posto, na 6.012 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 posto, na 13.237 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.042 boda.


Izmenjen predlog odluke o korporativnim obveznicama Telekoma
Telekom Srbije izmenio je predlog Odluke o izdavanju korporativnih obveznica pa je kuponska kamatna stopa smanjenja sa najviše 3M BELIBOR + 3,2 p.p. godišnje na 3M BELIBOR + 2,95 p.p. godišnje", objavila je danas ta državna kompanija.
BEOGRAD - Telekom Srbije izmenio je predlog Odluke o izdavanju korporativnih obveznica pa je kuponska kamatna stopa smanjenja sa najviše 3M BELIBOR + 3,2 p.p. godišnje na 3M BELIBOR + 2,95 p.p. godišnje", objavila je danas ta državna kompanija.

Do promene je došlo na predlog predstavnika većinskog vlasnika - Republike Srbije a pred 15. septembar kada će Skupština Telekoma odlučivati o izdavanju korporativnih obveznica.


PMC-Inženjering izdaje korporativne obveznice
"PMC-Inženjering" DOO izdaće 282.000 korporativnih obveznica, a nominalna vrednost pojedinačne hartije od vrednosti biće 10.000 dinara, navodi se u dokumentu agenta ove emisije " BDD M&V Investmentsa" koji je objavio Centralni registar hartija od vrednosti.
BEOGRAD - "PMC-Inženjering" DOO izdaće 282.000 korporativnih obveznica, a nominalna vrednost pojedinačne hartije od vrednosti biće 10.000 dinara, navodi se u dokumentu agenta ove emisije " BDD M&V Investmentsa" koji je objavio Centralni registar hartija od vrednosti.

PMC-Inženjering je firma za upravljanje projektima i izvođenje građevinskih radova u zemlji i inostranstvu, a prema podacima Agencije za privredne registre pretežna delatnost je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.


Postupak preuzimanja Komercijalne banke u toku
Narodna banka Srbije potvrdila je za Novosti da je postupak po zahtevu NLB za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci posle više od šest meseci i dalje u toku, jer kompletna dokumentacija nije stigla u centralnu banku Srbije.

Rok za rešavanje zahteva je 60 dana od kada podnosilac zahteva, odnosno NLB dostavi urednu dokumentaciju, a to još nije slučaj.

Po zakonu, do finalizacije transakcije moraju da budu pribavljene obavezne regulatorne dozvole i saglasnosti Evropske centralne banke, Banke Slovenije i NBS.

Sredinom juna Nova ljubljanska banka je podnela zahtev NBS za sticanje direktnog vlasništva, koje će joj omogućiti više od 50% glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Dogovor o prodaji Komercijalne NLB banci postignut je krajem februara, a NLB se obavezala da kontrolni paket od 83,2% akcija plati 387 mil EUR.


Delta i dalje želi Sava centar, iako nije učestvovala na poslednjem tenderu
Iako je godinama pokazivala intersovanje za Sava centar, na poslednjem tenderu Delta se ipak nije pojavila. Razlog su, kako su rekli, nepovoljni uslovi. Za kupovinu najvećeg konresnog centra u Srbiji, zainteresovani su i dalje, pod, kako kažu za naš portal, "ekonomski prihvatljivim uslovima".

- Grad Beograd je na tenderu odredio cenu od 27 mil EUR, uz obaveznu investiciju od oko 50 mil EUR. Procene stranih stručnjaka koje smo angažovali pokazale su da ova investicija ne bi bila isplativa. Ulaganje od 80 mil EUR nemoguće je vratiti u razumnom roku iz prihoda koji se mogu očekivati. Ulazak u takav projekat ne bi bio održiv, a samim tim ni odgovoran prema onima sa kojima Delta radi – zaposlenima, bankama, društvenoj zajednici, za koju je Sava centar, s razlogom, više od zgrade - navodi Živorad Vasić, viši potpredsednik u Delta Holdingu.

Dodaje da Delta ne krije da je i dalje zainteresovana za ulaganje u Sava centar.

- Imamo razumevanja za potrebe grada, ali očekujemo i stvaranje uslova za ekonomski razumnu investiciju. Uvereni smo da će Beograd na kraju dobiti jedan moderan kongresni centar, koji će biti ne samo ponos glavnog grada, već i generator značajnih prihoda za privredu, preduzetnike i budžet Grada i Republike - navodi Vasić.


NIS na aukciji prodaje 109 vozila
NIS a.d. pozvao je zainteresovana pravna lica, preduzetnike i fizička lica, da učestvuju u postupku aukcije za prodaju 109 vozila.

U pitanju su vozila marke Mercedes, Audi, Škoda, Peugeot, Zastava, Ford, Fiat i Opel.

Prijem zahteva za učešće na aukciji traje do 25. septembra, a aukcija će biti održana 2. oktobra. Nadmetanje će biti održano telefonski, a više informacija potražite OVDE.


Reotvorena emisija 12-god. državnih obveznica-dospeva 2032.
Reotvorena je emisija dvanaestogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, koja dospeva 20. avgusta 2032. godine, koja je prvi put emitovana 18. februara 2020, a obim aukcije iznosio je 61.192.170.000 dinara sa kuponskom stopom od 4,50 odsto, objavila je Uprava za javni dug.
BEOGRAD - Reotvorena je emisija dvanaestogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, koja dospeva 20. avgusta 2032. godine, koja je prvi put emitovana 18. februara 2020, a obim aukcije iznosio je 61.192.170.000 dinara sa kuponskom stopom od 4,50 odsto, objavila je Uprava za javni dug.

Emisija je reotvorena 8. septembra.


NBS: Referentna kamatna stopa ostala nepromenjena, oporavak privrede brži od očekivanog
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25%, saopštila je NBS. Dodaju da je ekonomski oporavak naše privrede usledio od maja i u većini proizvodnih i uslužnih sektora bio je brži od očekivanja, tako da je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini godine privredna aktivnost u Srbiji bila niža za oko 0,8% u odnosu na isti period prethodne godine, što je bolji ishod od prvobitno očekivanog.

- Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta. Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, a pre svega smanjenje referentne kamatne stope za jedan procentni poen u odnosu na pretkrizni nivo, nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka i u narednom periodu - navode iz NBS.


DFC Delegation Coming to Belgrade on September 21, CEO Adam Boehler Confirms
The CEO of the US International Development Finance Corporation (DFC) Adam Boehler announced that the high-level delegation of DFC will visit Belgrade on September 21.

– After the historic agreement between Serbia and Kosovo last week, I will be sending a high-level delegation to Belgrade starting September 21, with the intent to open a DFC office in Serbia and begin projects crucial to economic stabilization, Boehler wrote on Twitter in Serbian.

Let us remind, the President of the Serbian Chamber of Commerce, Marko Cadez said that after Washington agreement was signed, the representatives of the US International Development Finance Corporation would arrive in Belgrade as soon as September 21 to prepare and open the DFC office in Belgrade as early as possible – the first DFC office in the region - and to promptly start the realization of the agreed projects, the Serbian Chamber of Commerce announced earlier.


Simpo offers commercial property for rent in Vranje, Bujanovac and Bor
Simpo manufacturing company from Vranje is offering commercial property for rent in Vranje, Bujanovac and Bor.

The initial rent price for the 77.5m2 property in Vranje is EUR 900 and the initial rent price for the 98 m2 property in Bor is EUR 800.

The 2,422 m2 office building in Bujanovac is offered at the initial rent price of EUR 2,900 per month.

The deadline for submitting offers is September 16, 2020.


Zaustavljen pad BELEX indeksa
Pad BELEX indeksa zaustavljen je danas, trgovanje akcijama je ponovo splasnulo, dok su državne obveznice zabeležile visok tržišni učinak.
BEOGRAD - Pad BELEX indeksa zaustavljen je danas, trgovanje akcijama je ponovo splasnulo, dok su državne obveznice zabeležile visok tržišni učinak.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 366,5 miliona dinara (3,1 milion evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta