Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EU NAJAVLJUJE REGULACIJU I OPOREZIVANJE KRIPTOVALUTA Pet zemalja traži strožija pravila
Na neformalnom sastanku Saveta za ekonomska i finansijska pitanja u Berlinu sa ministrima finansija država članica EU razgovarano je o efikasnom i poštenom oporezivanju i izazovima koje predstavlja digitalizacija 21. veka.
Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Holandija od Evropske komisije zahtevaju stroža pravila za kriptovalute, poput Fejsbukovog projekta Libra, rekao je nemački ministar financija Olaf Šolc na marginama neformalnog sastanka. Naglasio je da oni zadržavaju pravo zabrane takvih valuta, prenosi portal SEEbiz.
"Postoji jednostavan princip: samo centralna banka, Evropska centralna banka, može imati dozvolu za izdavanje valuta", citirala je Šolca nemačka novinska agencija dpa.

On je naglasio da projekt Libra ne bi smeo ugroziti ovaj princip. Prema njegovim rečima, pet zemalja je vrlo zabrinuto i čeka predloge Evropske komisije u vezi s jasnim pravilima, koja bi poseban naglasak stavila na prevenciju terorizma i pranje novca.

Kritike Libre i sličnih projekata od samog početka su dolazile od vlada, centralnih banaka, regulatora i supervizora finansijskog sistema, kao i od tehnoloških stručnjaka iz celog sveta. Među najglasnijim vladama su Francuska, Nemačka i Italija, koje su prošle jeseni najavile mere za blokiranje Libre.
Strahovi nekih zemalja od pranja novca su neutemeljeni. Nekoliko studija otkriva da su najveći problem na ovom području tradicionalne fiat valute. Nedavno istraživanje međunarodnog međubankarskog sistema SWIFT takođe je pokazalo da je uloga kriptovaluta u pranju novca često preterana.

Analitičari pišu da je pranje novca i dalje jedan od najozbiljnijih problema globalnog finansijskog sistema. Samo u Sjedinjenim Državama, prema UN, fiat valute peru između 800 milijardi i 2 biliona dolara godišnje. Kriptovalute zauzimaju izuzetno mali udeo ovog "tržišta".
"Otkriveni slučajevi pranja novca uz pomoć kriptovaluta ostaju relativno mali u poređenju sa obimom pranja novca tradicionalnim metodama", ističe se u studiji.

Prema SWIFT-u, kriptovalute retko peru čak i novac stečen sajber napadima i iznudama. Tradicionalne metode, kao što su gotovinske firme ili trgovina drogom, češće se koriste.
Očekuje se da će Brisel ovog meseca predstaviti predloge za regulaciju kriptovaluta.


AMERIČKI INVESTITORI POZITIVNO OCENJUJU SRBIJU Stejt department
Investiciona klima u Srbiji popravlja se poslednjih godina, zemlja je učinila značajan napredak, konstatuje Stejt department u godišnjem izveštaju koji se redovno priprema za 165 stranih tržišta u cilju pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka.

Unapređenje investicione klime u našoj zemlji zasniva se, kako se navodi u izveštaju, na makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, unapređenoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, koji predstavlja podsticaj za pravne promene koje unapređuju poslovno okruženje, ocenio je Stejt department.
Kako je navedeno, Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu, a Srbija je napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke i sada je rangirana kao 44.

Stejt department ukazuje da je važan prioritet za Vladu Srbije i dalje privlačenje stranih investicija i ističe da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa EU.

Ocenjuje se i da su, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašnjenja i korupcije.

Navedeno je, kako prenosi RSE, da su kompanije iz Srbije suočene sa privremenim izvoznim restrikcijama poljoprivrednih proizvoda i za sve lekove u martu i aprilu 2020. godine, usled pandemije COVID-19.
U izveštaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Na zakonodavnom polju, Vlada Srbije je sprovela značajne reforme Zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcije, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle da se unapredi biznis-okruženje, navodi se u Izveštaju i dodaje da Vlada Srbije polako napreduje u rešavanju sudbine problematičnih državnih preduzeća.

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu u narednim godinama, zaključuje Stejt department u analizi.


Odobreno preuzimanje celog vlasništva nad Grand produkcijom
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je koncentraciju na tržištu koja nastaje sticanjem potpune kontrole beogradske Grend Slem Grupe nad Grand produkcijom, navodi se u rešenju objavljenom na internet stranici te komisije.
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je koncentraciju na tržištu koja nastaje sticanjem potpune kontrole beogradske Grend Slem Grupe nad Grand produkcijom, navodi se u rešenju objavljenom na internet stranici te komisije.

Grend Slem Grupa je pod krajnjom kontrolom fondova koje savetuje BC Partnert LLP, što je međunarodni privatni investicioni fond sa sedištem u Londonu.


Institut Goša kupio imovinu Goše Solko
Institut Goša za 6,7 miliona dinara kupio je u paketu pokretu imovinu firme Goša SOLKO u stečaju, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
SMEDEREVSKA PALANKA - Institut Goša za 6,7 miliona dinara kupio je u paketu pokretu imovinu firme Goša SOLKO u stečaju, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Institut obavlja naučnoistraživače i razvojne poslove, a iz stečaja kupio je opremu, materijal, inventar i gotove proizvode koji su bili ponuđeni po početnoj ceni od 4,55 miliona dinara.


Na prodaju imovina Balkan Ekspresa iz Markovca
Stečajni upravnik Balkan Ekspresa doo iz Markovca oglasio je prodaju imovine stečajnog dužnika javnim nadmetanjem.

U pitanju su objekti klanice i pogona za rasecanje i preradu mesa papkara u ukupnoj površini 1.546 m2 - na lokaciji Markovac u ul. 29. novembra br. 4, kao i zemljište kp. br. 5111/2 i 5111/3 u ukupnoj površini 3.557 m2.

Početna cena je 10.649.048,54 dinara, a depozit 7.099.365,69 dinara.

Rok za uplatu depozita je 20, oktobar, a javno nadmetanje će se održati 27. oktobra u 11 sati u Smederevskoj Palanci.


Jugoimport izdaje 1,5 miliona obveznica, svaka 10.000 RSD
Državno javno preduzeće "Jugoimport-SDPR" izdaće više od 1,5 miliona korporativnih obveznica, a nominalna vrednost svaki je 10.000 dinara, navodi se u dokumentu objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti.
BEOGRAD - Državno javno preduzeće "Jugoimport-SDPR" izdaće više od 1,5 miliona korporativnih obveznica, a nominalna vrednost svaki je 10.000 dinara, navodi se u dokumentu objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti.

Agent ove emisije BDD "M&V Investments" objavio je da će prva emisija korporativnih obveznica obuhvatiti izdavanje 1.527.500 hartija od vrednosti po pojedinačnoj ceni od 10.000 dinara.


Japanski Nidec Corporation zainteresovan za gradnju fabrike u novosadskoj industrijskoj zoni
Dolazak japanske kompanije Nidec u Novi Sad, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrdio je i pokrajinski premijer Igor Mirović. On je naveo da je u planu da ovaj proizvođač malih elektromotora, fabriku izgradi u industrijskoj zoni kod rafinerije.

- Zahvaljujući radu Pokrajinske vlade i Razvojne agencije Vojvodine i stalnom prisustvu na velikim sajmovima investicija, japanska kompanija Nidec dolazi u Novi Sad - napisao je Mirović na svom Instagram nalogu.

On je dodao i da je prvi kontakt ostvaren sajmu u Minhenu i nakon dve godine pregovora potvrđen je njihov dolazak.

- Zaposliće više stotina ljudi u novosadskoj industrijskoj zoni kod rafinerije - naveo je.

Ipak, prema izjavama prvog čoveka Novog Sada Miloša Vučevića, odluka nije definitivno doneta, pregovori su u toku, a japanska delegacija bi naredne nedelje trebalo da dođe u Srbiju.

- Sledeće nedelje bi iz Japana trebalo da dođe visoka delegacija u Beograd i Novi Sad. Novi Sad je jedan od potencijalnih gradova u Evropi gde oni razmišljaju o investiciji. Niko nam u Srbiji nije konkurencija, ali jesu drugi gradovi u Evropi. I država, pokrajina i grad Novi Sad su dali ozbiljnu ponudu i garancije da želimo da vidimo takvu investiciju. Vrednost investicije može da bude od pola do milijardu dolara i nekoliko hiljada zaposlenih - prenose mediji izjavu novosadkog gradonačelnika, koji je tom prilikom najavio i moguć dolazak još jedne divizije nemačkog Continental-a.

Nidec Corporation osnovana je u Japanu 1973. godine i jedni su od svetski najznačajnijih proizvođača malih elektromotora koji se nalaze u hard diskovima, električnim aparatima i automobilima.


Japanese Nidec Corporation interested in construction of factory in Novi Sad Industrial Zone
(Illustration) The Provincial Prime Minister , Igor Mirovic, has confirmed the arrival of the Japanese company Nidec Corporation to Novi Sad, previously announced by the Serbian President, Aleksandar Vucic. He said that this manufacture of small-size electric motors plans to build a production facility in the industrial zone near the Novi Sad refinery.

– Owing to the joint efforts of the the Provincial Government and Vojvodina Development Agency and our presence in large investment fairs, the Japanese Nidec Corporation is coming to Novi Sad, Mirovic wrote on his Instagram profile.

He added that they first came in contact with the company at the Munich trade fair and after a two-year negotiation process brought Nidec to Novi Sad.

– They will hire several hundred workers in the industrial zone near the refinery, Mirovic said.

However, according to the Novi Sad Mayor, Milos Vucevic, the decision is not yet final the negotiation are still underway whereas the Japanese delegation should visit Serbia this week.

– The high-level delegation from Japan is supposed to visit Belgrade and Novi Sad this week. Novi Sad is is one of the potential cities in Europe where they are considering investments. We dont have competition in Serbia but other cities in Europe, absolutely. The state, the province and the city of Novi Sad have made a serious offer to Nidec. The value of the investment is in the range of a half to a billion dollars and will create several thousand jobs, the Mayor told the press and also announced the possible arrival of another German division of the Continental Company.

Nidec Corporation was founded in Japan in 1973 and is one of the world’s leading manufacturers of small-size electric motors for computers, household appliances and automobiles.


Loznička kompanija Nelly širi poslovanje
Loznička kompanija Nelly, koja proizvodi konditorske proizvode, gradiće u tom gradu trgovinski objekat ukupne neto površine 932 m2. Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave Loznica izdalo je ovoj firmi građevinsku dozvolu za obejkat u Ulici Jovana Cvijića.

Kako se u rešenju navodi, zgrada za trgovinu biće spratnosti: Po+Pr+1 (podrum+prizemlje+sprat) gradiće se na parceli površine 369 m2, a površina zemljišta pod objektom iznosi 362,74 m2.

U podrumu je predviđena garaža sa 11 parking mesta, a na prizemlju i spratu je projektovan jedan lokal površine 508,63 m2.

Predračunska vrednost iznosi 32.028.750 dinara bez PDV-a.

Kompanija Nelly inače se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda od 2007, godine, a 2017. izgradili su proizvodni pogon od preko 8.000 m2. Krajem 2018. otvorili su u Beogradu prvu čokoladnu kuću (chocolate house).


Loznica factory Nelly to expand business
(Illustration) Loznica-based Nelly confectionery factory will build a retail facility in that city with a net area of 932 m2. The Department for Planning and Construction of the City of Loznica has issued a building permit to the company for the building in Jovana Cvijica Street.

As per project design, the retail facility will consist of the basement, ground floor and first floor and will be built on a 369 m2 land parcel whereas the land under the facility will cover 362.74 m2.

The basement will feature an underground garage with 11 parking places whereas the ground and first floors are designed for a sales store with the area of 508.63 m2.

The estimated value of the facility is RSD 32,028,750 without VAT.

Nelly confectionery company manufactures confectionery products since 2007. In 2017 they built a production facility of over 8,000 m2 and in 2018 they opened the first chocolate house in Belgrade.


Početak trgovačke nedelje na BELEX-u ne obećava
Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi ne obećava poboljšanje investicionih aktivnosti, koja je već duže vreme usporena.
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi ne obećava poboljšanje investicion aktivnosti, koja je već duže vreme usporena.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 8,4 miliona dinara (71,5 hiljada evra), ukuljučujući i promet zabeležen natržištu duga.


Yugoimport to issue 1.5 million bonds, RSD 10,000 per bond
The state-owned PE Yugoimport-SDPR, will issue over 1.5 million corporate bonds with a nominal value of RSD 10,000 per bond, it is stated in the notice posted on the website of the Central Securities Depository and Clearing House.

The issues broker-dealer agent, M&V Investments has announced that the first issue includes 1.527.500 corporate bonds with a nominal value of 10,000 dinars per bond.

Yugoimports main activity is non-specialized wholesale commerce and its entire capital is state owned.

Civil engineering company PMC-Inzenjering – a subsidiary of Yugoimport SDPR-said last week they plan to issue corporate bonds as well.

Telekom Srbija has also announced that it plans to issue corporate bonds, the decision pending until the Shareholders Assembly on September 15.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta