Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RAST AZIJSKIH BERZI Investitori se nadaju vakcini za koronu
Na većini azijskih berzi cene akcija su u utorak porasle, jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijena vakcina protiv korona virusa i jer su ih ohrabrili solidni pokazatelji kineske privrede, piše portal SEEbiz.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 odsto, ojačavši četvrti dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, dok su cene akcija u Australiji pale 0,1 odsto. U Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 odsto.
Azijske ulagače ohrabrili su podaci iz Kine koji pokazuju da druga po veličini svetska privreda nastavlja da se oporavlja od korona krize.

Promet u trgovini na malo porastao je u avgustu 0,5 odsto u odnosu na isti period lani, dok je industrijska proizvodnja porasla peti mesec zaredom, i to za 5,6 odsto. Oba podatka bolja su od očekivanja analitičara u anketi Rojtersa.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se uskoro razviti vakcina protiv korona virusa. Nakon jučerašnjih vesti iz britanske kompanije AstraZeneca i američkog Pfizera o napretku u razvoju vakcine, jutros su iz kineskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti poručili da bi vakcina u Kini mogla biti spremno za upotrebu već u novembru.
Ulagače je ohrabrio i jučerašnji rast cena akcija na Vol Stritu, što je možda naznaka stabilizacije najveće svetske berze, nakon oštrog pada dve nedelje zaredom.

U fokusu ulagača ove nedelje će biti sednice čelnika niza centralnih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske centralne banke. A kako se privrede sporo oporavljaju od korona krize, ulagači se nadaju novim podsticajnim merama.


Amazon ZAPOŠLJAVA 100.000 ljudi u SAD i Kanadi
Američka kompanija Amazon objavila je da će zaposliti još 100.000 radnika, što je njen četvrti program povećanja radne snage u SAD ove godine - kako bi uspela da odgovori tražnji u e-trgovini koja je skočila tokom pandemije.

Najveći svetski internet trgovac na malo saopštio je da otvara pozicije s punim i skraćenim radnim vremenom u domovini i u Kanadi, za rad u 100 novih skladišta i operativnih lokacija koje otvara ovog meseca, prenosi Rojters.
Amazon, čije je sedište u Sijetlu, imao je na dan 30. juna ove godine 876.800 zaposlenih, ne računajući preduzimače i privremeno zaposlene.

Ova vest reflektuje Amazonovu kontinuiranu potrebu za radnom snagom koja će primati narudžbine, pakovati i isporučivati robu na kuću, kao i 40-procentni skok prihoda kompanije u prošlom kvartalu i najveću dobit tokom 26 godina postojanja.

Ranije ovog meseca, Amazon je najavio otvaranje 33.000 radnih mesta za radnike u korporativnom i tehnološkom sektoru. Pre toga je najavio u martu zapošljavanje 100.000 radnika, a potom još 75.000 u aprilu, obraćajući se ljudima koji su otpušteni iz drugih preduzeća tokom pandemije Kovid-19.


Imovinu Šamot rudnika kupio Trgošped Ćirić
Deo imovine aranđelovačkog Šamot Rudnika u stečaju, prodat je za 5,25 miliona dinara firmi Trgošped Ćirić iz tog grada, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
ARANÐELOVAC - Deo imovine aranđelovačkog Šamot Rudnika u stečaju, prodat je za 5,25 miliona dinara firmi Trgošped Ćirić iz tog grada, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Novog vlasnika dobilo je više desetina parcela zemljišta u katastarskoj opštini Darosava, čija je ukupna površina veća od 19 hektara, kontejner i infrastruktura, kao i mašine, vozila i zalihe.


Fabrika građevinskog materijala ponuđena za 145 miliona RSD
Imovina beogradskog Jugobanata u stečaju koja se nalazi u Banatskom Karlovcu, ponuđena je na prodaju po ukupnoj početnoj ceni od 145 miliona dinara, objavljeno je danas.
BEOGRAD - Imovina beogradskog Jugobanata u stečaju koja se nalazi u Banatskom Karlovcu, ponuđena je na prodaju po ukupnoj početnoj ceni od 145 miliona dinara, objavljeno je danas.

Kompleks fabrike građevinskog materijala koji čini 19 objekata i 14 parcela zemljišta ponuđen je za 138,6 miliona dinara.


Juan postaje treća globalna valuta?
Kineski juan bi do 2030. mogao da postane treća najznačajnija globalna valuta, posle dolara i evra, smatraju analitičari banke Morgan Stenli (Morgan Stanley). Udeo juana u svetskim rezervama je trenutno ispod 2%, ali će u najgorem slučaju porasti na 5%, a u najboljem i na 10%.

Analitičari koji se pozivaju na trend rasta u globalnoj potražnji investitora za kineskim hartijama od vrednosti, primetili su da je u julu neto priliv stranog kapitala u kineske obveznice dostigao 21,3 mlrd USD, najviše od 2014. godine, kada je statistika prvi put objavljena. Ukupna vrednost obveznica stranih investitora dostigla je 360 mlrd USD što je za 13,7% više u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj trend će u velikoj meri ojačati ulogu juana u međunarodnoj areni, navodi se u izveštaju Morgan Stenlija. Finansijska multinacionalna korporacija tvrdi da će ove decenije portfolio investicije postati glavni kineski kanal za priliv kapitala, dok će direktne investicije pasti u drugi plan.


Dolar i dalje neprikosnoven

Prema statistikama MMF-a, u prvom kvartalu 2020. godine udeo dolara u svetskim rezervama iznosio je 61,9%, udeo evra 20,05%, udeo juana 5,70%, a udeo funte 4,43%.

Kako kaže Liu Dongmin, šef Centra za međunarodne finansije na Institutu za svetsku ekonomiju i politiku pri Kineskoj akademiji društvenih nauka, postoji nekoliko faktora koji ometaju međunarodno prihvatanje juana.

- Trenutno je najvažniji faktor koji određuje internacionalizaciju juana nivo otvorenosti tekućeg računa. Kina ga do sada nije otvorila u potpunosti. Naravno, ovo ozbiljno ograničava internacionalizaciju juana. Postoje i drugi faktori, uključujući i besplatnu konvertibilnost juana - rekao je on.


Da li će kinesko tržište postati atraktivnije za strane investitore

Da bi se suprotstavile trenutnoj krizi, većina zemalja sa razvijenim finansijskim tržištima pokrenula je politiku sa minimalnim ili čak nultim kamatnim stopama, čineći globalne investicije manje profitabilnim. Kina se uzdržala od te prakse, održavajući kamate na višem nivou i generalno vodeći ono što neki smatraju umerenom monetarnom politikom.

Uprkos složenoj međunarodnoj političkoj situaciji, Peking preduzima korake kako bi olakšao da strani kapital pristupi kineskom tržištu. Nova pravila pojednostavljuju brojne formalne procedure i standardizuju mogućnosti za strane investitore da pristupe različitim vrstama tržišta hartija od vrednosti u zemlji.

Prema izveštajima, ove godine ukinuta su i brojna ograničenja za udeo stranog kapitala u bankarstvu, osiguranju i posredovanju. Mnoge strane finansijske korporacije su se prijavile za potpunu kontrolu nad sopstvenim zajedničkim ulaganjima u Kini.

- Mislim da je prognoza sasvim opravdana, jer kineska ekonomija trenutno pokazuje dobre rezultate. Borba protiv pandemije bila je uspešna, što kinesko tržište čini privlačnim za investitore, koji su i pokazali veće interesovanje - zaključio je Liu Dongmin.


Mali s direktorom NIS-a o modernizaciji Rafinerije Pančevo
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Tjurdenjevim o projektu Duboka prerada, koji je ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije Pančevo, vrednosti oko 300 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa generalnim direktorom kompanije NIS Kirilom Tjurdenjevim o projektu Duboka prerada, koji je ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije Pančevo, vrednosti oko 300 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Ministar Mali i generalni direktor NIS-a razgovarali su o investicijama te kompanije koje su važni za privredu cele zemlje, kao i o njenom doprinosu za budžet Republike Srbije.


Stagniraju promet i indeksi na Beogradskoj berzi
Usporavanje investicione aktivnosti na domaćem tržištu akcija i stagnacija BELEX indeksa nastavljeni su i danas.
BEOGRAD - Usporavanje investicione aktivnosti na domaćem tržištu akcija i stagnacija BELEX indeksa nastavljeni su i danas.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nešto više od 6,6 miliona dinara (56,6 hiljada evra).


Special Edition Newsletter “Real Estate and Construction
The period behind us caused many market turmoils. The coronavirus pandemic brought risks and uncertainty with it. Those who adapted fast to new ways of doing business were impacted the least. The construction industry showed resilience quickly. In the first few days of the state of emergency, the construction workers already received permits for movement during curfew, and almost all major construction project continued.

Today, over 62,000 construction sites are open in Serbia, which is 16,000 more compared to the same period last year. In the second quarter of 2020, the number of employees increased by 10% compared to the same period in 2019.

Despite the pandemic, 10,846 building permits were issued in the first seven months of 2020, which approximates the same period in 2019 when 11,101 permits were issued. The construction of residential buildings is still predominant. Beside Belgrade and Novi Sad the “construction boom” has spread to other major cities such as Subotica, Kragujevac, Pancevo, Nis, Zrenjanin…. According to the experiences of construction companies and the data of Republic Geodetic Authority the pandemic hasnt neither impacted sales nor prices which indicates the current construction trend will continue in the future.

The construction industry is paying more attention to end-users as well. They insist on personalized spaces, making smart solutions in housing more and more sophisticated and innovative with each year.

According to experts, the retail sector still has a great potential for growth in Serbia in the upcoming years, especially in small towns. This primarily pertains to retail parks, which allow the retail zones to move from the main streets and pedestrian zones to the park itself. When it comes to the market of shopping centers, Serbia is still behind in the region, and this might change in the upcoming period, considering that several large projects are expected to be completed.

The market of industrial real estate has grown substantially in the past few years, thanks to the opening of several distribution and logistics centers. The construction of new highways and the announcements of the expansion of industrial zones speak in favor of this sector developing at an accelerated pace in the future as well.

In eKapijas Special Edition Newsletter “Real Estate and Construction – Future Projects for New Business Opportunities”, we will present the latest projects in the sectors of construction and real estate. We will provide answers to the questions of how these sectors handle the pandemic and coronavirus crisis, what the biggest challenges and latest market trends are. We will also try to answer the question of a the perspectives for development in the upcoming period.

We will talk with all the relevant representatives of this field – from state structures, building companies, producers and traders of building materials and machines, to investors and experts for the management and sale of real estate.

The Special Edition Newsletter “Real Estate and Construction – Future Projects for New Business Opportunities” is an ideal place for you to recommend your company, services or products which can contribute to enhancing this field.

We invite you to join us. Write us at marketing@ekapija.com or urednik@ekapija.com if you want to become a part of our Special Edition Newsletter, and make sure to send us your proposals and suggestions so that we could present this topic as well as possible.


Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu
Kompanija Huawei otvorila je u ponedeljak, 14. septembra, Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Brnabić je tom prilikom izrazila zahvalnost kineskim partnerima na otvaranju novog centra, jer će to, kako je naglasila, značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu.

Premijerka je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u zemlje, na kraju prve polovine ove godine, iznosio 6%, dok je taj procenat 2012. godine bio 2,4%, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

- Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma, i, ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina prestići će udeo poljoprivrede, čime ćemo postići cilj - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uticaju nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma na odnose sa kompanijom Huawei istakla da ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, već joj je, naprotiv, interes da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda, što upravo podrazumeva pomenuti sporazum.

Prema njenim rečima, ono što ćemo uvoditi, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti međunarodni standardi, koji se poštuju svuda u svetu.

Brnabić je prenela da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huawei da su obe strane "apsolutno isto" razumele tačku sporazuma da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je rekla da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dveju zemalja i konkretnu korist građanima.

- Drago mi je da Huawei u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji - rekla je ambasadorka NR Kine.

Ona je dodala da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta