Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Toyo tires ozvaničio dolazak u Inđiju - Japanci ulažu 364 mil EUR do kraja 2023. godine
Japanska kompanija za proizvodnju pneumatika Toyo tires zvanično je postala vlasnik 63 hektara zemljišta u severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, poznatijoj kao Lokacija 15.

- To je rezultat trogodišnjih pregovora ove kompanije sa Vladom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Opštinom Inđija, a manifestovano putem potpisivanja ugovora 16. septembra o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije - navedeno je na sajtu Opštine Inđija.

Ovim je i zvanično potvrđen dolazak jednog od najvećih svetskih proizvođača pneumatika za motorna vozila u Inđiju, gde će u narednom periodu izgraditi fabričke hale površine 300.000 m2 u osnovi. U prvoj fazi biće zaposleno 523 radnika na neodređeno vreme, a ono što raduje jeste podatak da će prosečna plata zaposlenih biti veća u odnosu na republički prosek, dodaje se.

Navedena investicija je projekat od značaja za Republiku Srbiju, a naročito za "privrednu sliku" opštine Inđija. Investitor će do kraja 2023. godine uložiti 364 mil EUR u pogone i opremu.

- Koliko su pregovori i "borba" za dolazak japanskog investitora bili neizvesni pokazuje podatak da su pregovori trajali tri godine i da je nekoliko evropskih zemalja izrazilo interesovanje za ovu investiciju. Najveći konkurenti Inđiji bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj - stoji na sajtu.

Ističe se da ovo predstavlja veliku pobedu Inđije i Republike Srbije jer, osim ekonomskog aspekta, dolazak japanskog investitora ima širi politički i bezbednosni značaj, naročito imajući u vidu geostrateški položaj naše zemlje i izazove sa kojima se suočavamo.


Dolazak DFC-a nije prepreka za nastavak kineskih investicija
Buduća regionalna kancelarija američkog DFC-a delovaće pozitivno na privredni sistem Srbije i može se shvatiti kao želja SAD da ojačaju svoj uticaj kao protivtežu kineskom, ali to nije prepreka za nastavak saradnje sa kineskim partnerima, kaže u izjavi za Tanjug profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.
BEOGRAD - Buduća regionalna kancelarija američkog DFC-a delovaće pozitivno na privredni sistem Srbije i može se shvatiti kao želja SAD da ojačaju svoj uticaj kao protivtežu kineskom, ali to nije prepreka za nastavak saradnje sa kineskim partnerima, kaže u izjavi za Tanjug profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Otvaranje kanacelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u Srbiji dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom.


Šta sve može američki DFC sa 60 milijardi dolara
Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Država, poznatija u Srbiji kao DFC, koja će uskoro otvoriti svoju kancelariju na Zapadnom Balkanu i to upravo u Beogradu, raspolaže sa fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara.
BEOGRAD - Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Država, poznatija u Srbiji kao DFC, koja će uskoro otvoriti svoju kancelariju na Zapadnom Balkanu i to upravo u Beogradu, raspolaže sa fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara.

Deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.


Na BG aerodromu 61,4 odsto manje putnika
U prvoj polovini 2020. godine aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu imao je 1.008.000 putnika, što je za 61,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Tanjugu na aerodromu.
BEOGRAD - U prvoj polovini 2020. godine aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu imao je 1.008.000 putnika, što je za 61,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Tanjugu na aerodromu.

U prvoj polovini 2019. godine beogradski aerodrom je imao 2.611.000 putnika.


Telekom Srbija to issue 2.35 million corporate bonds – Application deadline is 30 days
The Shareholders Assembly of Telekom Serbia has reached a decision to issue 2.35 million corporate bonds with a total nominal value of RSD 23.5 million, with the value of individual bond of RSD 10,000.

The notice on Telekom website state that the bonds are issued without publishing a prospectus, under terms defined in the decision, in dematerialized form.

The bonds are issued for qualified investors, in order to finance business needs, including existing debts and improving business activities.

The bonds have a due date of five years and a coupon interest rate of three-month BELIBOR plus 2.95 percentage points a year.


Japanska kompanija Nidec zainteresovana za ulaganja u Srbiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predstavnicima japanske kompanije Nidec, koja je zainteresovana za ulaganja u Srbiju.

Fotografije sa sastanka objavljene su na instagram profilu Budućnost Srbije, a sastanku s predstavnicima japanskog giganta prisustvovali su i ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nidec je vodeća japanska kompanija u oblasti autoindustrije, a predstavnici te kompanije juče su posetili Novi Sad, koji su uzeli u razmatranje za realizaciju investicije.

Nidec Corporation je japanski proizvođač električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone.

Od 2017. godine kompanija ima 296 podružnica koje se nalaze, pored Japana, širom Azije, Evrope i Amerike.


Toyo Tires to officially come to Indjija – Japanese to invest EUR 364 million by 2023
Japanese tire and rubber products company Toyo Tires has officially become an owner of 63 ha of land in the northeastern industrial zone in Indjija, known as Location 15.

– This is the outcome of a three-year negotiation process with the Government of Serbia, Development Agency of Serbia and Indjija municipality, materialized in signing the contract on alienation of construction land in public ownership of the Republic of Serbia on September 16, the notice on the Indjija municipality website says.

This was the confirmation that one of the worlds largest tire manufactures for motor vehicles was coming to Indjija where it would build a production facility with a floor area of 300,000 m2. In the first phase, 523 workers will be employed full time while the average salary will exceed the state average, the notice adds.

The said investment is the project of importance for Serbia, especially for the “economic image” of Indjija municipality. By 2023, the investor will put EUR 364 million into the factory and accompanying equipment.

During the negotiations, several other European countries expresses interest in this investment. The biggest competition for Indjija for this project were Kosice in Slovakia and Gdansk in Poland, the notice reads.


Vaske import kupio objekte Goša Uzora za 24,8 miliona RSD
Požarevački Vaske import doo po početnoj ceni kupio je nekretnine firme Goša uzor u stečaju u Smederevskoj Palanci, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
SMEDEREVSKA PALANKA - Požarevački Vaske import doo po početnoj ceni kupio je nekretnine firme Goša uzor u stečaju u Smederevskoj Palanci, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Zgrada direkcije i centralni magacin u Njegoševoj ulici prodati su za 24,8 miliona dinara.


NBS: Očekivana inflacija u granicama cilja
Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede se, prema rezultatima avgustovske ankete, kreću u granicama cilja od tri odsto, sa mogućim odstupanjem od plus minus 1,5 odsto, objavljeno je na sajtu Narodne banke Srbije.
BEOGRAD - Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede se, prema rezultatima avgustovske ankete, kreću u granicama cilja od tri odsto, sa mogućim odstupanjem od plus minus 1,5 odsto, objavljeno je na sajtu Narodne banke Srbije.

Navodi se da su inflaciona očekivanja za godinu dana unapred, kod finansijskog sektora neznatno viša nego u prethodnoj, julskoj anketi i iznose 2,1 odsto, dok su očekivanja predstavnika privrede, ostala nepromenjena i iznose 1,5 odsto.


Metalac najtrgovaniji, indeksi još “crveniji”
Indeksi Beogradske berze i promet potonuli su danas još dublje.ž
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze i promet potonuli su danas još dublje.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 2,2 miliona dinara (19 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta