Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tisza Automotive otvara novu proizvodnu liniju u Kikindi
Kompanija Tisza Automotive na godišnjicu otvaranja fabrike u Kikindi pokreće novu proizvodnu liniju.

Radovan Ignjatov, zamenik generalnog direktora, podsetio je da od početnih 160, fabrika u Kikindi sada ima oko 1.000 zaposlenih.

- Da se ovde poslovno pozicioniramo, opredelila nas je činjenica da je u Senti radilo oko 700 radnika iz Kikinde i okoline. Od ponedelja startuje nova linija, a već mesecima se i ovde proizvodnja nesmetano odvija... Radnici imaju maske i vizire, dok su u pogonu obezbeđena dezinfekciona sredstva. Bitno je da smo sačuvali njihovo zdravlje i radna mesta. Od ukupno 2.300 radnika, u našim fabrikama u Senti, Bečeju i Kikindi, nismo imali nijedan potvrđen kovid slučaj - rekao je Ignjatov, a navodi se na sajtu Grada.

Kompanija Tisza Automotive, koja se bavi proizvodnjom električnih kablova za auto-industriju u Srbiji posluje već šest godina, a u pogonima u Senti, Bečeju i Kikindi zapošljavaju više od 2.300 radnika.


Od danas dostupan novi sajt Narodne banke Srbije
Narodna banka Srbije pustila je u rad novi sajt koji je dizajniran sa ciljem da se privredi i građanima omogući brži i jednostavniji uvid u rad centralne banke uz adekvatno prezentovanje svih aktivnosti.
BEOGRAD - Narodna banka Srbije pustila je u rad novi sajt koji je dizajniran sa ciljem da se privredi i građanima omogući brži i jednostavniji uvid u rad centralne banke uz adekvatno prezentovanje svih aktivnosti.

Upotrebom savremenih tehnologija nova veb prezentacija je dobila moderan dizajn uz brži i pouzdaniji rad za sve korisnike na svim pretraživačima, saopšteno je iz NBS.


Oporavlja se kineska industrija - Profit u avgustu veći za 19,1%
Profit vodećih kineskih industrijskih kompanija u avgustu je iznosio 612,81 milijardu juana (oko 90 mlrd USD), što je za 19,1% više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Državni zavod za statistiku.

Od januara do avgusta ove godine, profit velikih industrijskih kompanija je opao za 4,4% na 3,72 biliona juana, što je veći pad od onog zabeleženog u prvih sedam meseci godine kada je on iznosio 3,7%, prenosi CRI.

U tom periodu, profit državnih industrijskih preduzeća je pao za 17% u odnosu na isti period prošle godine na 950,94 milijarde juana, dok je prihod privatnih kompanija smanjen za 3,3% na 1,07 biliona juana.


Zeleno svetlo za ulaganje EPS-a u elektrane Gornje Drine
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) stekne zajedničku kontrolu nad firmom "Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina" iz Foče, navodi se u Rešenju koje je objavila KZK.
BEOGRAD/FOČA - Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) stekne zajedničku kontrolu nad firmom "Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina" iz Foče, navodi se u Rešenju koje je objavila KZK.

Nad firmom iz Foče potpunu kontrolu ima ERS preko svoje zavisne firme iz Trebinja a KZK je ovom odlukom dao zeleno svetlo kako bi i EPS da ima udeo u kontroli i vlasništvu.


Prodaja kragujevačke i pet autobuskih stanica-184 mil RSD
Kragujevački Autosaobraćaj u stečaju, čija imovina je i autobuska stanica u tom gradu, ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od 184,6 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
KRAGUJEVAC - Kragujevački Autosaobraćaj u stečaju, čija imovina je i autobuska stanica u tom gradu, ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od 184,6 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Pored ove stanice čiji objektivu sna 1.113 m2, a stajališta i parkinzi na 9,3 hiljade kvadratnih metara imovinu Autotransporta čine i autobuske stanice u Batočini, Lapovu, Rači, Natalincima, i Topoli kao i radionice u Aranđelovcu, Beloševcu, Topoli.


Skok akcija banaka ojačao evropske berze
Evropske berze su ojačale jutros oporavljajući se od najgoreg prošlonedeljnog pada od sredine juna.
LONDON/FRANKFURT - Evropske berze su ojačale jutros oporavljajući se od najgoreg prošlonedeljnog pada od sredine juna.

Panevropski indeks Stoks 600 je porastao za 1,5 posto na ranom trgovanju, pri čemu su akcije banaka skočile za 4,0 procenta, poguravši sve sektore i glavne berze na pozitivnu teritoriju, javlja CNBC.


IZNENAĐUJUĆE OŠTAR PAD CENE ZLATA Plemeniti metali pretrpeli "težak udarac"
Plemeniti metali pretrpeli su prošle sedmice težak udarac, delom zbog jačeg dolara, delom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.

Cena zlata, koja je svojevremeno premašivala vrednost od 2.000 dolara, pala je sve do 1.852 dolara.
Ovo je iznenađenje jer zlato u istoriji je bezbroj puta pozitivno odgovorilo na pad deoničkih tržišta. Ne ovaj put. Sedmični pomak unatrag dosegao je pet odsto zlatne unce, najviše od marta, kada su se ulagači uspaničili zbog šoka likvidnosti, prenosi Bankar.me.

U martu zlato za uncu od 31,1 grama skliznulo je na 1.451 američki dolar, nakon čega je u prvoj sedmici avgusta poraslo na rekordnih 2.073 dolara.
Očito je zamah sada ponestao, iako sva situacija (posebno štampanje novca centralnih banaka) i dalje govori u prilog zlatu.

Srebro je palo ispod 23 dolara za uncu, 15 odsto od kraja avgusta, ali je još uvek neverovatnih 56 odsto više nego pre šest meseci.

Ostavite PRVI komentar


Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
Air Serbia (Er Srbija) izmirilaje sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 mil USD po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine, a koji je dospeo 28. septembra.

- Srpska nacionalna avio-kompanija izražava veliko zadovoljstvo činjenicom da je sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja na svim nivoima u uslovima najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, izazvane pandemijom. Bez obzira na te okolnosti i činjenicu da od sredine marta do druge polovine maja nije mogla da obavlja komercijalne putničke letove, kompanija do današnjeg dana nastavlja da redovno izmiruje sve svoje obaveze prema kreditorima i dobavljačima u zemlji i inostranstvu. Sa druge strane, činjenica je da je situacija i dalje vrlo složena i da se avio-saobraćaj u Evropi i svetu obnavlja mnogo sporije nego što se očekivalo. Zato će Er Srbija nastaviti aktivne razgovore sa svojim strateškim partnerima, uključujući kreditore i strateške dobavljače, u dobroj veri da se kroz pregovore može doći do rešenja prihvatljivih za sve - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je za poslednjih gotovo sedam godina, od kada posluje pod sadašnjim imenom, Er Srbija je doživela izuzetno veliku ekspanziju na svim poljima, uz poboljšanje ključnih pokazatelja.

- Posle restrukturiranja, koje je bilo moguće zahvaljujući sredstvima i iz ovog kredita, najveću ekspanziju kompanija je zabeležila baš u prethodnoj, 2019. godini, kada je prevezla rekordnih 2,81 miliona putnika i za svega godinu dana poletela do čak 23 nove destinacije, uz pokretanje saobraćaja sa dva nova aerodroma u Srbiji - Niša i Kraljeva - navedeno je.

Tokom prvih meseci 2020. godine, Er Srbija je nastavila sa rastom, pa je tako i u januaru i u februaru zabeležila za preko 20% više putnika, u poređenju sa istim mesecima prethodne godine. Posle početka obnavljanja saobraćaja 21. maja ove godine, kompanija je ostala fokusirana na postepeno povećavanje intenziteta operacija gde je to moguće, uz zaštitu zdravlja putnika i zaposlenih.

- Isplata ovog kredita predstavlja dokaz dobrog i odgovornog upravljanja Er Srbijom pre i tokom krize i tokom oporavka od posledica pandemije. Srpska nacionalna avio-kompanija će i nadalje ostati posvećena interesima svojih akcionara, zaposlenih i putnika i preduzimaće sve mere koje su neophodne da se zaštiti kompanija i osigura njen razvoj. Tokom obustave komercijalnog putničkog saobraćaja, Er Srbija je započela niz programa koji su usmereni na rad sa poslovnim partnerima, sprovođenje mera štednje i održanje likvidnosti, kao i poboljšanje poslovnih procesa i usluga za naše putnike. Sa svim tim programima nastaviće se i u narednom periodu - izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

On je dodao da se "zahvaljuje svim partnerima, nadležnim institucijama i zaposlenima na razumevanju tokom saniranja štete od posledica pandemije korona virusa i da je saradnja zajednice ključna, pošto smo zajedno jači".

Tokom krize izazavane pandemijom korona virusa sa kojom se suočila cela zemlja, Er Srbija je odmah reagovala i dala svoj puni doprinos, stavljajući sve svoje resurse na raspolaganje Republici Srbiji i njenim građanima. Tokom vanrednog stanja, ali i posle njega, Er Srbija je evakuacionim i repatrijacionim letovima prevezla hiljade državljana Srbije, koji su se u trenutku izbijanja krize zatekli na aerodromima širom sveta. Pored toga, specijalnim kargo letovima, nacionalni avio-prevoznik je dopremio tone neophodne medicinske pomoći i opreme iz svih delova sveta.


Investitori iz Češke zainteresovani da ulažu u Srbiju
Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorom Češke Republike u Srbiji Tomašom Kuhtom, koji joj je uručio pismo potpredsednika Vlade i ministra trgovine te zemlje Karela Havličeka u kojem se ističe veoma dobra ekonomska saradnja sa Srbijom i značaj koji naša zemlja ima za češke investitore.

Kuhta je istakao da je najviše investicija realizovano u oblasti telekomunikacija i nekretnina, ali i u bankarskom, industrijskom i farmaceutskom sektoru, a da se u narednom periodu očekuje još veći broj čeških ulaganja u Srbiji.

On je dodao da upravo podrška Vlade Srbije daje podsticaj i ohrabrenje preduzetnicima iz Češke da svoj kapital ulažu na ovo tržište.


nvestors from Czech Republic Interested in Investing in Serbia
Serbian Prime Minister Ana Brnabic met today with the Czech Ambassador to Serbia, Tomas Kuhta, who handed her a letter from the Deputy Prime Minister and Minister of Trade of the Czech Republic, Karel Havlicek, in which the very good economic cooperation with Serbia and the importance of the country to Czech investors are emphasized.

Kuhta said that most investments had been realized in TC and real estate, but also in banking, industrial and pharmaceutical sector. He added that even more Czech investments were expected in Serbia in the next period.

He added that it was the support of the Government of Serbia that incited and encouraged entrepreneurs from the Czech Republic to invest their capital in this market.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta