Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BLAGI RAST AZIJSKIH BERZI Investitori oprezni, cene nafte pod pritiskom
Na azijskim berzama se ovog ponedeljka trguje oprezno, nakon prošlonedeljnog pada cena akcija, dok su cene nafte pod pritiskom jer ulagače zabrinjava spori oporavak privreda od korona krize.

Kako prenosi portal SEEbiz, MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u blagom plusu, nakon što je prošle nedelje pao oko 2 odsto i skliznuo sa najviših nivoa u dve i po godine.
Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 odsto, dok su cene akcija u Šangaju skliznule 0,2 odsto. Berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,1 i 0,7 procenata.

Početkom prošle nedelje MSCI indeks svetskih berzi dostigao je najviši nivo u istoriji jer su monetarni i fiskalni ekonomski podsticaji podržavali rast cena akcija. No, krajem prošle nedelje usledila je korekcija cena, najviše u tehnološkom sektoru koji je posljednjih meseci predvodio rast na tržištu.

To je posledica prebrzog rasta tržišta akcija u uslovima sporijeg nego što se očekivalo oporavka privreda od korona krize i recesije.

Na to ukazuju i jutros objavljeni podaci kineske privrede. Uvoz je u avgustu neočekivano pao za 2,1 odsto u odnosu na isti mesec lani. Doduše, izvoz je porastao za 9,5 odsto, više nego što se očekivalo, no ulagače zabrinjava slabost domaće potražnje.
Ulagači su oprezni i zbog toga što nisu sigurni da li se korekcija cena tehnoloških akcija završila. Danas se zbog praznika na Vol Stritu, pa će za odgovor na pitanje o pritisku na tehnološki sektor trebati pričekati koji dan.

Analitičari u kompaniji Jefferies smatraju da je moguća dalja korekcija cena akcija.

"Razmatrajući različite mogućnosti, ima prostora za nastavak prošlonedeljne korekcije", pišu u osvrtu na situaciju na tržištima.

Ostavite PRVI komentar


Za 39,2 miliona dinara ponuđen kompleks Zastava Auto delova
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) oglasila je prodaju nepokretnosti firme Zastava Auto delovi, u stečaju, koje se nalaze u Kniću. Početna cena imovine iznosi 39,2 miliona dinara.

Na prodaju je više objekata poslovnog kompleksa u Kniću, među kojima je i zgrada metaloprerađivačke industrije, a koji imaju ukupnu površinu veću od 9.000 m2.

Depozit za učešće u ovoj prodaji je 15,7 miliona dinara a javno nadmetanje zakazano je za 7. oktobar.


Air Serbia omogućila besplatnu promenu datuma putovanja - Ne važi za Njujork
Air Serbia je danas saopštila da je omogućila putnicima besplatnu promenu datuma putovanja za avio-karte kupljene do 15. septembra ove godine.

Zamena datuma putovanja je moguća za sve destinacije u mreži ove avio-kompanije, osim Njujorka, i važi za putovanja do 31. marta 2021. godine.

Putnici datum leta mogu zameniti neograničen broj puta, u bilo kom trenutku, a najkasnije dan pre planiranog putovanja.

Ukoliko prvobitno plaćena tarifa nije raspoloživa za novoizabrani datum, moguće je izvršiti doplatu do cene dostupne tarife, navodi se u saopštenju.


Loš početak trgovačke nedelje na domaćoj Berzi
Kolaps trgovinske aktivnosti i pad oba berzanska indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
BEOGRAD - Kolaps trgovinske aktivnosti i pad oba berzanska indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 1,7 miliona dinara (14,6 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta