Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U KOMŠILUKU SE PRAVI "BITKOIN PARFEM" Šest godina u rudarskim oknima
Parfemdžija iz Čakovca "izrudario" je prvi Bitkoin parfem na svetu. Radi se o procesu stvaranja koji zahteva šest godina. Parfeme ostavlja u rudarskim oknima da im priroda podari note koje niko ne može stvoriti.

Bitkoin parfem dočarava budućnost, slobodu, nesputanost, smirenost, odlučnost i nedodirljivost. Kreiran je sa 20 odsto esencija i smešten u ručno rađenu kutiju od kože i drveta. Reč je o prvom takvom parfemu u svetu, a kreirao ga je parfemdžija iz Čakovca Levy Dejan Levačić, piše "Poslovni dnevnik".

Uz sve stvari koje koriste kreatori parfema, kao što su ulja, alkohol, esencije, cveće i biljke, prilikom samog procesa, smatra sagovornik "Poslovnog dnevnika", najbitnija je mašta o onim mestima, događajima, trenucima i biljkama koje su nespojive i koje se mogu dočarati putem postupaka koje niko ne upotrebljava.
"Ovaj put želja je ispričati priču koja će dočarati moć novca i transakcija koje će se pojaviti u budućnosti, a da ne bude nešto već viđeno kao što su parfemi koji nose imena raznih svetskih valuta. Note parfema ostale su tajna, a u ponudi će biti 2.100 primeraka edicije 50 mililitara te jedan od 210 litara", kaže Levačić.

"Sasvim slučajno prijatelj mi je skrenuo pažnju na bitkoin. Nakon nekoliko dana istraživanja, uvideo sam da samo bitkoin ima identičan način stvaranja, kao što i ja kreiram parfeme. Radi se o mom jedinstvenom procesu stvaranja koji koristim poslednjih šest godina. Parfeme ostavljam u rudarskim oknima kako bi im priroda podarila note koje niko ne može stvoriti", rekao je majstor "artisan" zanatskih parfema Dejan Levačić.

Svi parfemi biće numerisani serijskim brojem B300 – B2100 max, a dodatna vrednost parfema identična je kupovini umetničke slike koja će ubuduće vrednost višestruko povećavati.


NIS to Invest More Than RSD 20 Billion in 2021
NIS CEO Kirill Tyurdenev has announced that the company will invest more than RSD 20 billion in development projects in 2021.

– We will invest in all the main areas of our business – research and production, processing and modernization of our retail network. We will focus on the most profitable projects in Serbia and the region – Tyurdenev said in an article he wrote for the Newsletter of the National Oil Committee of Serbia.

As one of the key projects to be realized this year, he highlighted the commissioning of the Thermal Power/Heating Plant Pancevo, which NIS is building in partnership with Gazprom Energoholding.

The CEO of NIS said that the year 2020 had been extremely challenging due to the sudden drop of the price of oil and the circumstances related to the COVID-19 pandemic, pertaining, among other things, to the considerably reduced demand for oil and oil products.


NIS ulaže više od 20 milijardi dinara u 2021. godini
Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, najavio je da će kompanija u 2021. godini u razvojne projekte uložiti više od 20 milijardi dinara.

- Ulagaćemo u sve osnovne pravce poslovanja – istraživanje i proizvodnju, preradu i modernizaciju naše maloprodajne mreže. Fokus će biti na najisplativijim projektima u Srbiji i regionu - naveo je Tjurdenjev u autorskom tekstu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

On je, kao jedan od ključnih projekata koji će biti realizovan u tekućoj godini, naveo puštanje u rad Termoelektrane-toplane Pančevo, koju NIS gradi u partnerstvu sa Gasprom energoholdingom.

Generalni direktor NIS-a je kazao da je 2020. godina bila izuzetno izazovna zbog naglog pada cena nafte i okolnosti nastalih usled pandemije COVID-19 kada je, između ostalog, značajno smanjena potražnja za naftom i naftnim derivatima.

Prema njegovim rečima, prioriteti u takvoj situaciji bili su da se zaštiti zdravlje zaposlenih i potrošača, očuva likvidnost kompanije i stabilnost na tržištu naftnih derivata. Dodao je da su ti ciljevi ostvareni zahvaljujući dobroj saradnji najvećih akcionara NIS-a, kompanije Gazpromneft i Republike Srbije, kao i velikim zalaganjem svih zaposlenih.

- Kao i ostale naftne kompanije, bili smo prinuđeni na smanjenje operativnih i kapitalnih troškova. Iako smo morali privremeno da odustanemo od pojedinih projekata, želim da istaknem da smo od početka krize zauzeli jasan stav – uštede nećemo praviti na račun ključnih razvojnih projekata i uprkos svemu nastavićemo da planiramo modernizaciju NIS-a godinama unapred - naveo je Tjurdenjev.


Rekordan porast vrednosti na američkoj berzi
Na Njujorškoj berzi vrednost deonica u sredu je rekordno porasla.
NJUJORK - Na Njujorškoj berzi vrednost deonica u sredu je rekordno porasla.

U izveštaju CNN se navodi da ovaj ohrabrujući rast vrednosti na Njujorškoj berzi odražava optimizam zbog dolaska na vlast nove administracije predsednika Bajdena, koji će, kako se veruje, doneti veću podršku posustaloj američkoj ekonomiji.


Hotel Šumadija ponuđen za 34,6 miliona dinara
Hotel Šumadija u Rači, čija površina je oko 2.400 kvadratnih metara, ponuđen je na prodaju u postupku stečaja istoimenog preduzeća za ugostiteljstvo i trgovinu, objavio je danas stečajni upravnik.
RAČA - Hotel Šumadija u Rači, čija površina je oko 2.400 kvadratnih metara, ponuđen je na prodaju u postupku stečaja istoimenog preduzeća za ugostiteljstvo i trgovinu, objavio je danas stečajni upravnik.

Objekat u Karađorđevoj ulici, koji pored podruma i prizemlja ima i dva sprata, u svom sastavu sadrži i neuknjiženu površinu od 1.200 m2.


Stiže isplata 117 mil RSD akcionarima Impol Sevala
Impol Seval Valjaonica aluminijuma isplatiće dividende za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 117,5 miliona dinara a akcionari dokumentaciju za isplatu treba da dostave do 12. februara, navodi se u obaveštenju objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti (CRVOH).
SEVOJNO - Impol Seval Valjaonica aluminijuma isplatiće dividende za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 117,5 miliona dinara a akcionari dokumentaciju za isplatu treba da dostave do 12. februara, navodi se u obaveštenju objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti (CRVOH).


BELEX indeksi krenuli unazad
Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.

Uprkos trgovaju državnim obveznicama, ukupan promet na Berzi je iznosio tek 5,0 miliona dinara (oko 42,7 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta