Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
IMF Increases Projection of Global Growth for 2021
The International Monetary Fund (IMF) has revised the projection of the global growth for 2021 up by 0.3 percentage points to 5.5%, as announced by IMF Chief Economist Gita Gopinath at the presentation of the January Update of the “World Economic Outlook” report.

She pointed out that the projection of the growth of the global GDP for 2021 had been revised up compared to the October prognosis due to the expected increase of business activities later in the year, after the vaccination against Covid-19 is carried out, and due to additional economic aid to businesses and citizens in several big economies.

At the same time, she says, the IMF has revised the projection of last year’s global drop down by 0.9 percentage points to 3.5%.

The world economy is to grow by 4.2% in 2022, according to the projection of the IMF.


Ujedinjeni Arapski Emirati postaju član Evropske banke za obnovu i razvoj
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) preduzeli su prvi korak za članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), pošto je Odbor guvernera Banke odobrio zahtev te zemlje da postane akcionar ove multilateralne finansijske institucije.

Predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso je tim povodom izjavila da su UAE važan poslovni i naučni centar, da će njihovo članstvo doneti korist mnogim ekonomijama u koje banka investira i da će otvoriti dodatne mogućnosti širom regiona u kojima je banka aktivna, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu EBRD-a.

Vlada UAE prijavila se za članstvo u EBRD u septembru 2020. godine, izražavajući želju da doprinese poslovanju te finansijske institucije sa sedištem u Londonu.

EBRD je počela da investira u region južnog i istočnog Mediterana 2011. godine, a danas je aktivna u Egiptu, Jordanu, Libanu, Maroku i Tunisu, kao i na Zapadnoj obali i u Gazi.


Prodaje se imovina Diners Club International Belgrade
Oglašena je prodaja imovine Diners Club International Belgrade metodom javnog nadmetanja.

Prodaju se imovinska celina 1 - dva poslovna prostora, dva stana, nameštaj, oprema i imovinska celina 2 - motorno vozilo.

Ukupna procenjena vrednost imovinske celine 1 je 123.785.848 dinara.

Javno nadmetanje će se održati 11. marta 2021. godine.


Agrounija kupila za 461 mil. RSD 183 hektara
Agrounija iz Inđije za 461,9 miliona dinara kupila je 183 hektara zemljišta od firme BD Agro u stečaju iz Dobanovaca, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
DOBANOVCI, INÐIJA - Agrounija iz Inđije za 461,9 miliona dinara kupila je 183 hektara zemljišta od firme BD Agro u stečaju iz Dobanovaca, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Zemljište na prostoru katastarske opštine Dobanovci je kupljeno na javnom nadmetanju po početnoj ceni.


Novo partnerstvo na domaćem tržištu telekomunikacija?
Medijska kuća N1 objavila je da je imala uvid u plan u kojem se navodi da će se kompanije Telekom Srbija i Telenor udružiti. Kako navodi N1, cilj udruživanja je da se smanji učešće SBB-a na tržištu ispod 30%. N1 je deo United grupe, koja posluje u okviru SBB-a.

Dogovor Telekoma i Telenora, prema pisanju N1 treba da odobri Komisija za zaštitu konkurencije.

- Dokumenta su, prema informacijama N1 stigla u Komisiju, ali nisu zvanično objavljena na sajtu, kako nalaže procedura - navodi se u objavi.

Prema njihovim navodima, državna telekomunikaciona kompanija planira da Telenoru ustupi kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i kompletan sadržaj kablovske televizije.

- Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba - piše N1.

Kompanija Telekom Srbija na pitanje eKapije da li planira saradnju sa Telenorom i šta će saradnja obuhvatati, odgovara zvaničnim saopštenjem, u kome niti demantuju niti potvrđuju navode o eventualnom udruživanju. Zapravo, Telenor ni ne pominju. Podvlače planove da postanu lideri na tržištu.

- Telekom Srbija nikada nije krio svoju ambiciju da postane lider, kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu - navode u saopštenju.

U saopštenju nema odgovora na pitanje da li je bilo kakva saradnja sa Telenorom u planu, ali ima poruke konkurentima: SBB se plaši "ekspanzije Telekoma Srbija i ulaska novih igrača na tržište."

Da li novo partnerstvo zaista podrazumeva Telenor - takođe nema potvrde.

Iz Telenora za eKapiju na pitanje o planovima za saradnju sa Telekomom i šta bi ona podrazumevala, odgovaraju da trenutno nemaju konkretne proizvode ili usluge koje bi najavili, niti dodatne komentare. Dodaju i da će nastaviti da posluju u skladu sa zakonima Srbije, kao i da uvek traže prilike za dalje širenje ponude.

- Telenor već 15 godina u Srbiji korisnika uvek stavlja na prvo mesto, uz poštovanje pravila fer konkurencije koja je duboko usađena u naše poslovanje. Želimo da pružanjem inovativnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima nastavimo da razvijamo tržište, i uvek tražimo prilike za dalje širenje ponude. Uvek postupamo i nastavićemo da poslujemo u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Republike Srbije i najvišim standardima na tržištu. U ovom trenutku nemamo konkretne proizvode ili usluge koje bismo najavili, niti dodatne komentare - navode za naš portal iz Telenora.

Podsetimo, u julu 2020. objavljeno je da je razdvojeno komercijalno od infrastrukturnog poslovanja Telenora. Infstrukturom, kako je tada rečeno, bavi se kompanija Cetin doo.

- Prateći strategiju Grupe, Telenor Srbija izdvojila je telekomunikacionu infrastrukturu u nezavisnu kompaniju pod nazivom Cetin d.o.o. Dve kompanije imaće različit operativni model, poslovnu orijentaciju i upravljački fokus - objavljeno je u julu.


Property of Diners Club International Belgrade up for Sale
The property of Diners Club International Belgrade has been put up for sale through a public bidding procedure.

The offer consists of Lot 1 – two business spaces, two apartments, furniture and equipment, and Lot 2 – a motor vehicle.

Lot 1 has been estimated at RSD 123,785,848.

The public bidding is to take place on March 11, 2021.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta