Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na prodaju poslovni prostor i magacin preduzeća Aleksandrija u Novom Slankamenu
Stečajni upravnik preduzeća Aleksandrija iz Beograda oglasio je prodaju nepokretne imovine po početnoj ceni od 11,59 miliona dinara.

Na prodaju su ponuđena dva objekata u Novom Slankamenu, a reč je o magacinu i poslovnom prostoru (kancelarijama), površine 599 m2, odnosno 138 m2.


Export of Serbian Corn to China Agreed
Serbian Agriculture Minister Branislav Nedimovic has announced that the protocol on the export of Serbian corn to China will be signed these days.

– We have just received information from China that the protocol on the export of corn to China, one of the biggest world markets when it comes to corn, is to be signed these days – Nedimovic said at the National Assembly of Serbia.

The minister pointed out that the impact of agriculture on the GDP in 2020 had been such that it had managed to neutralize plenty of problems caused by coronavirus.

– For three years now, Serbia has had an incredible growth when it comes to agricultural production – Nedimovic emphasized.


Usvojen Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine
U cilju priprema za učešće u procesu ekonomskog i fiskalnog nadzora država članica Evropske unije, Vlada je na sednici, održanoj u četvrtak, 28. januara, usvojila Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, kao država kandidat za prijem u članstvo u EU.

U okviru Programa, prioritetne strukturne reforme odnosiće se na: tržišta energije i transporta, poljoprivredu, industriju i usluge, poslovni ambijent i borbu protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalnu transformaciju, reforme u oblasti ekonomskih integracija, obrazovanje i veštine, zapošljavanje i tržište rada, kao i zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva za 2021. godinu za čiju realizaciju je obezbeđeno 70 miliona dinara.

- Na ovaj način država želi da podstakne građane, a posebno mlade da razmišljaju na preduzetnički način, kao i da ih ohrabri da u većoj meri osnivaju svoje inovacione i tehnološke startap kompanije - navodi se u saopštenju Vlade,

Vlada je, takođe, izdvojila 100 miliona dinara za realizaciju Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2021. godinu.

- Sredstva će biti upotrebljena za promociju ženskog inovacionog preduzetništva na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i za direktnu podršku realizaciji njihovih preduzetničkih ideja i ostvarivanja značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada, gde će se one naći kao vlasnici, osnivači ili deoničari privrednih subjekata - dodaje se.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kojom će biti unapređena saradnja dve susedne države u ovoj oblasti.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Srbije i Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji.

- Usvajanjem ovog zakona uspostaviće se pravni okvir koji će na sveobuhvatan način urediti sve aspekte koordinacije potrebne za sprovođenje akcija Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu koje se mogu odvijati na našoj teritoriji i predstavljaće osnovu za donošenje operativnih dokumenata o zajedničkoj sradnji - kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Meksika.

Potpisivanjem ovog sporazuma stvara se novi pravni okvir za realizaciju bilateralne saradnje na savremen način, s obzirom na to da je prethodni ugovor o kulturnoj razmeni sa Meksikom potpisan 1960. godine.


Program of Economic Reforms for Period from 2021 to 2023 Adopted
In order to prepare for participation in the process of economic and fiscal surveillance of EU member states, the Government of Serbia adopted the Program of Economic Reforms for the period from 2021 to 2023, as a candidate country for EU membership, on January 28.

Under the Program, priority structural reforms will cover: energy and transport markets, agriculture, industry and services, business environment and the fight against the gray economy, research, development and innovation and digital transformation, reforms in the field of economic integration, education and skills, employment and the labor market, as well as health and social protection.

At the same session, the Decree on determining the Program for the promotion and popularization of innovations and innovative entrepreneurship for 2021 was adopted, for which RSD 70 million was provided.

– In this way, the state wants to encourage citizens, especially young people, to think in an entrepreneurial way, as well as to encourage them to establish their own innovative and technological startup companies – the government says in a press release.

The government also set aside RSD 100 million for the implementation of the Program for Support to the Development and Promotion of Womens Innovative Entrepreneurship for 2021.


Industrija Srbije porasla u decembru 4,1% međugodišnje
Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u decembru za 4,1 procenat na godišnjem nivou, dok je u odnosu na godišnji prosek u 2019. godini bila veća za 9,8 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
BEOGRAD - Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u decembru za 4,1 procenat na godišnjem nivou, dok je u odnosu na godišnji prosek u 2019. godini bila veća za 9,8 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, industrijska proizvodnja u celoj 2020. godinu bila je veća za 0,4 procenta u odnosu na 2019. godinu.


Promet u maloprodaji u Srbiji u 2020. veći za 3,9%
Promet robe u trgovini na malo u Srbiji je 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu, veći u tekućim cenama za 3,9 odsto, a u stalnim cenama za 4,3 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
BEOGRAD - Promet robe u trgovini na malo u Srbiji je 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu, veći u tekućim cenama za 3,9 odsto, a u stalnim cenama za 4,3 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, promet robe u trgovini na malo u Srbiji u decembru 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine, manji je u tekućim cenama za 0,6 odsto, a u stalnim cenama je veći za 0,2 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta