Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novak: Severni tok 2 biće završen zahvaljujući podršci EU
Američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 su eklatantan primer protekcionizma s ciljem plasiranja njihovog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište, ali zemlje EU to vide i podržavaju projekat zahvaljujući čemu će on biti završen, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.
MOSKVA - Američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 su eklatantan primer protekcionizma s ciljem plasiranja njihovog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište, ali zemlje EU to vide i podržavaju projekat zahvaljujući čemu će on biti završen, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

"Ovo je bez sumnje očigledan protekcionizam. Glavni razlog zašto su naše kolege s one strane okeana protiv Severnom toku 2 vezana je pre svega s potrebom promovisanja sopstvenog proizvoda, njihovog tečog prirodnog gasa", rekao je Novak za tv RBC, prenosi agencija Tas s.


Vol Strit proteruje tri kineske firme, Peking preti odmazdom
Kina je oštro kritikovala danas američku vladu zbog politizacije trgovinskih pitanja nakon što je Njujorška berza počela proces delistiranja tri kineske telekom kompanije za koje Vašington tvrdi da su povezane s vojnom industrijom te zemlje.
PEKING - Kina je oštro kritikovala danas američku vladu zbog politizacije trgovinskih pitanja nakon što je Njujorška berza počela proces delistiranja tri kineske telekom kompanije za koje Vašington tvrdi da su povezane s vojnom industrijom te zemlje.

Peking će preduzeti neophodne mere za zaštitu zakonitih prava kineskih kompanija, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom brifingu za medije, prenosi Rojters.


Vrednost bitkoina dostigla rekordnih 30 hiljada dolara
Vrednost kriptovalute bitkoin dostigla je rekordan nivo od preko 30.000 dolara.

PODGORICA - Vrednost kriptovalute bitkoin dostigla je rekordan nivo od preko 30.000 dolara.

Ova popularna kriptovaluta je tokom 2020. godine uvećala svoju vrednost za čak 300 odsto, a samo u poslednjih mesec dana za 50 odsto.


Javni dug Srbije 56,8 posto BDP-a na kraju novembra 2020.
Javni dug Srbije iznosio je na kraju novembra 2020. godine 26,65 milijardi evra, što čini 56,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema danas objavljenim podacima Ministarstva finansija.
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju novembra 2020. godine 26,65 milijardi evra, što čini 56,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema danas objavljenim podacima Ministarstva finansija.

U nominalnom iznosu, novembarski javni dug je manji za 30 miliona evra nego u oktobru, kada je iznosio 26,68 milijarde evra i imao udeo od 56,9 posto u BDP-u zemlje.


Deficit budžeta 374,8 mlrd RSD za januar-novembar 2020.
U periodu januar - novembar 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 374,8 milijardi dinara, najnoviji su podaci koje je danas na sajtu objavilo Ministarstvo finansija.
BEOGRAD - U periodu januar - novembar 2020. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 374,8 milijardi dinara, najnoviji su podaci koje je danas na sajtu objavilo Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.139,5 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.514,2 milijardi dinara.


Dokapitalizacija Er Srbije pitanje nacionalnog dostojanstva
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je dokapitalizacija avio kompanije "Er Srbija" bila pitanje nacionalnog interesa i dostojanstva, da se, kaže, u najtežim vremenima za avio saobraćaj podrži to preduzeće.
BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je dokapitalizacija avio kompanije "Er Srbija" bila pitanje nacionalnog interesa i dostojanstva, da se, kaže, u najtežim vremenima za avio saobraćaj podrži to preduzeće.

Momirović je istakao da na godišnjem nivo "Er Srbija" državi donosi mnogo novca, zaslužna je za dolazak velikog broja stranih turista u našu zemlju, kao i za dolazak Vansija na beogradski aerodrom.Uskoro tender za nabavku brzih vozova za prugu ka Budimpesti

Rešeni su problemi sa stranim izvođačima u izgradnji brze pruge od Beograda do Novog Sada i ona će kao prioritetan projekat biti završena do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ističući da će do tada putem tendera biti nabavljeni i brzi vozovi.

Na pitanje novinara da precizira od koga će biti nabavljeni brzi vozovi koji mogu da idu 200 kilometara na sat, ministar je rekao da će to zavisiti od tendera.


Kompanija Zastava TERVO počinje serijsku proizvodnju terenskog vozila Zastava NTV i nultu seriju MRA
Kompanija Zastava TERVO počeće ove godine serijsku proizvodnju terenskog vozila Zastava NTV a biće izrađena i nulta serija oklopnog vozila M-20 MRAP 6X6, namenjenog prevozu pešadijskih jedinica.

Kako je za agenciju Beta izjavio direktor kompanije Zoran Adžić, za vozilo Zastava NTV postoji interesovanje domaćih javnih preduzeća i inostranih kupaca sa Bliskog Istoka i severa Afrike, kako u vojnoj, tako i u civilnoj varijanti.

- Serijska proizvodnja ovog terenskog vozila otvoriće i nova radna mesta. Fabrika već zapošljava 100 radnika, a već u prvom kvartalu ove godine biće potrebno još 50 metalskih radnika, bravara, mehaničara, limara, farbara- kazao je direktor.

Naveo je da je problem doći do radne snage metalske struke jer su radnici tog profila traženi i u drugim velikim kompanijama u Šumadiji.

Adžić je najavio da će tokom godine početi testiranje i izrada nulte serije oklopnog vozila M-20 MRAP 6X6 koga po njegovim rečima, odlikuje visok stepen balističke i protivminske zaštite.

Preduzeće Zastava TERVO je osnovano odlukom Vlade Srbije u avgustu 2017. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju terenskih vozila.

Zastava TERVO je nosilac svih licenci i tehničko-tehnološke dokumentacije korišćene za proizvodnju u Zastava kamionima.


Zastava TERVO to Begin Serial Production of All-terrain Vehicle Zastava NTV and Zero Series of MRAP
This year, Zastava will start the serial production of the all-terrain vehicle Zastava NTV, and the zero series of the armored vehicle M-20 MRAP 6X6, meant for the transport of infantry units, will also be produced.

As the company’s director, Zoran Adzic, stated for Beta, there’s an interest from domestic public companies and foreign buyers from the Middle East and northern Africa in the Zastava NTV vehicle, both in the military and the civilian variety.

– The serial production of this all-terrain vehicle will also create new jobs. The factory already employs 100 workers, and in the first quarter of this year, we will need another 50 metal workers, locksmiths, mechanists, sheet metal workers and painters – the director said.

He says that there is a problem with finding metal workers, as workers of that profile are in demand in other big companies in Sumadija.

Adzic announced that the testing and the production of the zero series of the armored vehicle M-20 MRAP 6X6 would begin in 2021 as well. According to him, the vehicle features a high degree of ballistic and landmine protection.

Zastava TERVO was founded according to the decision of the Government of Serbia in August 2017 as a limited-liability company for the production of all-terrain vehicles.

The company carries all the licenses and technical-technological documentation used for the production in Zastava Kamioni.


Marera kupuje zgradu BIGZ-a od Matića?
Firma "Marera Propertis", koja je nedavno kupila Beograđanku, u pregovarima je o kupovini zgrade BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića, saznaje Tanjug.
BEOGRAD - Firma "Marera Propertis", koja je nedavno kupila Beograđanku, u pregovarima je o kupovini zgrade BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića, saznaje Tanjug.

Kako danas piše "Politika", "Marera Propertis" bi početkom 2021. trebalo da za 50 miliona evra kupi još jedan simbol glavnog grada Srbije.


Rekordna proizvodnja struje u HE Zvornik
Efekti revitalizacije Hidroelektrane „Zvornik“, koja je završena početkom ove godine, vec su vidljivi, pošto je 3. januara u ovoj HE proizvedeno rekordnih 2,835 miliona kilovat-sati struje, saopštila je EPS.
BEOGRAD - Efekti revitalizacije Hidroelektrane „Zvornik“, koja je završena početkom ove godine, vec su vidljivi, pošto je 3. januara u ovoj HE proizvedeno rekordnih 2,835 miliona kilovat-sati struje, saopštila je EPS.

Revitalizacijom je snaga agregata povećana za 30 MW, a novi agregati u trenutnim hidrološkim uslovima proizvode oko 20 odsto više nego stari.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta