Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova vest o KOMERCIJALNOJ BANCI stiže iz NLB-a
Nova ljubljanska banka (NLB) D.D. iz Ljubljane ima nameru da preuzme 16,77 procenata odnosno 2,82 miliona akcija beogradske Komercijalne banke AD, navodi se u dokumentu danas objavljenom na Beogradskoj berzi.

NLB već poseduje 83,23 posto akcija te banke pa ako uspe najavljeno preuzimanje biti jedini vlasnik Komercijalne banke.

U Obaveštenju o nameri preuzimanja navodi se da NLB preuzima obavezu da u roku od 15 radnih dana podneti zahtev Komisiji za hartije od vrednosti za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje akcija i zatim je i objaviti.

NLB je većinski paket akcija koji sada poseduje kupila od države Srbije što je u republički budžet donelo 395 miliona evra.


BITKOIN TROŠI VIŠE STRUJE NEGO CELA ARGENTINA Nove analize sa Kembridža pokazale neverovatne podatke
Vest o tome koliko se struje na godišnjem nivou utroši na proizvodnju bitkoina ne uspeva da demorališe ljubitelje ove kriptovalute da investiraju u nju, pa čak ni one među njima koji važe za pasionirane zaštitnike životne sredine.

A pomenuta vest glasi ovako: analizom koju su radili stručnjaci sa Kembridž univerziteta utvrđeno je da bitkoin na godišnjem nivou troši više električne energije nego cela država Argentina. U brojkama – 121,36 teravat časova godišnje, prenose Biznis i finansije.Najveći deo utrošene struje otpada na tzv. "rudarenje" ove valute, prilikom kojeg snažni kompjuteri obavljaju kompleksne kalkulacije kako bi omogućili verifikovanje transakcija. Po završetku transakcija rudari su adekvatno nagrađeni, a taj posao je najisplativiji onima koji ga obavljaju iz nerazvijenih zemalja u kojima je električna energija jeftina.

Rudarenje kriptovaluta se najverovatnije neće smanjivati ukoliko ne padne njihova cena na tržištu, upozoravaju stručnjaci. Ali, upravo je jedan od najpoznatijih ekološki osvešćenih preduzetnika, Ilon Mask, investirao 1,5 milijardi dolara u bitkoin i tako mu dodatno digao vrednost na tržištu.Ako njegova cena nastavi da raste, što je veoma izgledno, sve više "rudara" će se uključivati u ovaj posao a samim tim će rasti i potrošnja električne energije, piše BBC, prenose Biznis i finansije.


Huawei uvodi 5G tehnologiju u kineske rudnike
Kompanija Huawei primenila je 5G tehnologiju i u oblasti rudastva, u cilju poboljšanja bezbednosti i efikasnosti u rudarskoj industriji. Na taj način veliki broj funkcija koje se obavljaju ručno biće digitalizovane, istakao je direktor kompanije Huawei Ren Zhengfei.

- Trenutno smo usmereni na to da primenom naše tehnologije pomognemo rudarskoj industriji u smanjenju broja zaposlenih u svakoj smeni za 10 do 20%, pre svega onih koji se spuštaju u rudarske jame, kako bi njihov rad bio efikasniji i bezbedniji - naveo je on.

Napominje da većina IT kompanija nije videla rudarstvo kao polje za primenu 5G tehnologije, iako ta oblast ima veliki potencijal, saopštio je Huawei.

- Kina ima oko 5.300 rudnika uglja i 2.700 rudnika rude. Ukoliko uspemo da opslužimo više od 8.000 rudnika, mogli bismo da proširimo svoje poslovanje i na rudnike izvan Kine. Smanjenje broja zaposlenih u ovoj industriji može biti od velikog značaja za rudnike koji se nalaze u arktičkim regionima u Kanadi i Rusiji - rekao je Zhengfei.


Raspisana nabavka tri elektromotorna voza za brzinu od 200 km/h - Softversko upravljanje, podno i zi
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za nabavku elektromotornih vozova za brzinu od 200 km/h.

Vozovi se nabavljaju u otvorenom postupku, za saobraćaj na relaciji Beograd- Novi Sad- Subotica, a tender se odnosi na nabavku tri voza.

U tenderskoj dokumentaciji navedene su i tražene karakteristike vozova: dužina od 100 m (±5), minimalan broj sedišta prvog i drugog razreda 300 (±5), pod i bočni zidovi sa grejnim elementima, prozori sa sigurnosnim staklima, toplotna i zvučna izolacija, spoljno i unutrašnje LED osvetljenje, klizna vrata na električni pogon, toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, po dva bara sa automatima za tople napitke i mogućnošću elektronskog plaćanja, WI-FI i sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitori za vizuelno obaveštavanje putnika uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu...

Kontrola, dijagnostika i upravljanje biće izvedena preko CAN veze i intraneta.Potrebno je da ponuđač organizuje i obuku za održavanje i upravljanje vozom.

Rok isporuke prvog voza je najkasnije do 31. oktobra, a preostala dva do 31. decembra ove godine.

Garantni period za sve vozove je dve godine od operativnog prijema. Ponuđač je u obavezi da u garantnom roku vrši održavanje svih softvera - za sistem bezbednosti, pristup glavnom računaru, dijagnostiku upravljanja vučnim motorima, dijagnostiku vrata i toaleta, kao i softvera za sistem protivklizne zaštite i klimatizaciju.

Ponuđač dostavlja bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude na iznos od 3% od iznosa ukupne ponuđene cene. Prodavac će kupcu nakon potpisivanja ugovora predati bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla u visini od 10% od ukupne vrednosti ugovora bez PDV-a. Avans se isplaćuje u visini do maksimalno 50% vrednosti ugovora.


Sloboda AD Cacak Buys Part of Property of Sloboda Aparati for RSD 47.5 Million
Sloboda AD from Cacak has bought a part of the property of Sloboda Aparati in bankruptcy for RSD 47.5 million, the Bankruptcy Supervision Agency announced. The property was bought at the initial price and is located in the village of Pridvorica.

The complex consists of building land on slightly under 5 hectares, 9 buildings, equipment and the stock.

Another four lots were offered at the auction, and the sale of three of them was pronounced unsuccessful.

Let us remind that the sale of Sloboda Aparati was advertised in early January, when eight lots were offered, among them an outlet in Novi Sad, a two-room apartment in Cacak and vehicles.


NLB Announces Acquisition of All Shares of Komercijalna Banka
Nova Ljubljanska Banka (NLB) D.D. from Ljubljana intends to acquire 16.77% of the shares of Komercijalna Banka AD Belgrade, amounting to 2.82 million shares, according to the document published on the Belgrade Stock Exchange.

NLB already has 83.23% of the bank’s shares, so if the announced acquisition succeeds, it will become the sole owner of Komercijalna Banka.

The Notification of Intent says that NLB takes it upon itself to file a request to the Securities Commission for the approval of the announcement of the takeover bid and the subsequent publication within 15 work days.

NLB bought the majority share package it now owns from the state of Serbia, which put EUR 395 million into the state budget.


NBS zadržala referentnu kamatu na 1,0 posto
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera, navodi se u saopštenju NB.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta