Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Koliko litijuma ima Srbija u odnosu na ostatak sveta
Rezerve litijuma odnedavno su postale jedna od vodećih tema u Srbiji, nakon vesti da naša zemlja ima 10% svetskih rezervi ovog metala. Tako su lane mediji preneli podatak da istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. Šta pokazuju noviji rezultati?

Naime, Geološki topografski institut Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog meseca objavio je analizu na tu temu.

Kako se navodi u studiji, zbog kontinuiranog istraživanja, identifikovani resursi litijuma su se znatno povećali širom sveta i ukupno iznose oko 86 miliona tona - od toga, resursi litijuma u Sjedinjenim Državama iznose 7,9 miliona tona.

Istraživanje ovog instituta pokazalo je da su rekorderi po količini litijuma poređani na sledeći način:

1. Bolivija - 21 milion tona;

2. Argentina - 19,3 miliona tona;

3. Čile - 9,6 miliona tona;

4. Australija - 6,4 miliona tona;

5. Kina - 5,1 milion tona;

6. Kongo - 3 miliona tona;

7. Kanada - 2,9 miliona tona;

8. Nemačka - 2,7 miliona tona;

9. Meksiko - 1,7 miliona tona;

10. Češka - 1,3 miliona tona.

Srbija se, prema ovoj list nalazi na 11. mestu, sa 1,2 miliona tona najlakšeg metala.

Nakon nje ređaju se: Peru (880.000 tona), Mali (700.000 tona), Zimbabve (500.000 tona), Brazil (470.000 tona), Španija (300.000 tona), Portugal (270.000 tona), Gana (90.000 tona) i Austrija, Finska, Kazahstan i Namibija sa po 50.000 tona.


Nekretnine niške firme ponuđene za 47,4 miliona RSD
Imovina niške firme Vulić i Vulić u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 47,4 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.
NIŠ - Imovina niške firme Vulić i Vulić u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 47,4 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

Najvažniju imovinu ove firme čini više objekata u proizvodnom kompleksu u Plešu na ukupno više od 3,5 hiljada kvadratnih metara, hektar zemljišta i oprema u objektima.


NBS: Privredni rast u rasponu od 5,0 do 6,0 posto ove godine
Narodna banka Srbije očekuje više nego potpun ekonomski oporavak Srbije od korona krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu od 5,0 do 6,0 posto.
BEOGRAD - Narodna banka Srbije očekuje više nego potpun ekonomski oporavak Srbije od korona krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu od 5,0 do 6,0 posto.

"Nešto sporiji rast u prvom tromesečju usled novog talasa pandemije i zatvaranja velikog broja evropskih zemalja trebalo bi da bude nadoknađen od drugog tromesečja, pri čemu bi dobar tempo vakcinacije u našoj zemlji i svetu mogao godišnju stopu rasta da približi nivou od 6,0 procenata", navodi se u novom, februarskom Izveštaju o inflaciji NBS.


NBS: Inflacija će ostati niska i stabilna i u narednom periodu
Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona.
BEOGRAD - Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona.

Inflacija u Srbiji je osmu godinu zaredom čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou, navodi Centralna banka, koja je objavila februarsko izdanje izveštaja o inflaciji.


NBS: Deficit tekućeg računa smanjen za 37 posto na 4,2% BDP
Deficit tekućeg računa platnog bilansa Srbije smanjen je prošle godine za 37,3 posto u odnosu na 2019, i iznosio je 4,2 procenta bruto domaćeg prozivoda, što je bolji rezultat nego što je prvobitno projektovano, pokazuje današnji Izveštaj o inflaciji Narodne banke Srbije.
BEOGRAD - Deficit tekućeg računa platnog bilansa Srbije smanjen je prošle godine za 37,3 posto u odnosu na 2019, i iznosio je 4,2 procenta bruto domaćeg prozivoda, što je bolji rezultat nego što je prvobitno projektovano, pokazuje današnji Izveštaj o inflaciji Narodne banke Srbije.

Manji tekući deficit, rezultat je manjih rashoda po osnovu dohodaka od stranih direktnih investicija, smanjenja deficita robne razmene, kao i rasta suficita u trgovini uslugama, navodi NBS.


Vesić: Rekonstrukcija BIGZ-a biće završena za 18 meseci
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je kompanija "Marera properties" danas obavestila Grad Beograd da je kupila zgradu "BIGZ-a".
BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je kompanija "Marera properties" danas obavestila Grad Beograd da je kupila zgradu "BIGZ-a".

Vesić je napomenuo da je ta kompanija zgradu kupila od privatnog lica, a ne od države, tako da nisu poznati finansijski detalji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta