Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BITKOIN JE JUTROS PONOVO IZNENADIO Juče su se investitori "hvatali za glavu", šta ih čeka danas?
Bitkoin je danas dan započeo dobro. Za razliku od juče kada je već u prvim jutarnjim satima cena pala na oko 48.000 dolara, a nekoliko sati posle i na 46.000, jutros je ova kriptovaluta u "zelenom".

Oko 9 h jedan bitkoin je vredeo 50.200 dolara.

Da li će bitkoin samo da pukne, te da li je njegova cena od oko 50.000 dolara vrh ledenog brega ili će ova kriptovaluta tek da procveta, nekoliko je ključnih pitanja koja ovih dana muče sve širu javnost.

Gavrilo Jejina, stručnjak za kriptovalute, kaže da u priču o bitkoinu nikad nije kasno ući. Njegova ocena je, međutim, da sve zavisi od očekivanja, perspektive i načina razmišljanja.

"Ako se ulaganje u bitkoin ili bilo koju drugu kriptovalutu posmatra na kratke staze, to može biti veoma rizično i stresno jer se cene menjaju iz minuta u minut. S druge strane, ako se posmatra dugoročnije, recimo na pet godina, bitkoin je fenomenalna investicija", rekao je Jejina.
Slično mišljenje ima i Aleksandar Miljković, takođe stručnjak za kriptovalute, koji navodi nekoliko razloga za svoje argumente.

"Za investiranje u kriptovalute, konkretno bitkoin i dalje ne smatram da je kasno, ali treba imati u vidu nekoliko faktora koji igraju vrlo važnu ulogu pri investiranju. Neki od njih su vremenski okvir investicije, očekivani profit, kao i stopa rizika koju je investitor spreman da preuzme", kaže MIljković za "Blic Biznis".

Ukoliko, kako navodi, pogledamo trenutne faktore koji utiču na cenu bitkoina, pored "halvinga", koji predstavlja njegov deflatorni sistem koji se dogodio 2020. godine, ne možemo ignorisati kupovine velikih investicionih fondova.

"Tu su kompanije Tesla, Microstrategy itd, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je Paypal omogućio svojim korisnicima bezbednu kupovinu bitkoina. Visa je takođe iskazala veliko interesovanje i buduće planove za ovu valutu. Ipak, investitorima i svima koji su zainteresovani za kupovinu bitkoina uvek treba da je na umu da je prisutna određena doza rizika, i da ne investiraju novac koji nisu spremni da izgube", upozorio je i zaključio MIljković.


NBS Innovates QR Code Payment Order Service
Within its generator/validator service, the National Bank of Serbia has introduced a new functionality – generation and downloading of the payment order with the NBS IPS QR code, the bank announced.

– Owing to the new functionality, payees who have so far used payment orders in paper form to charge their services and submitted them to their users can now send these orders, which contain the NBS IPS QR code, by email. Payers can now make payments by scanning the code with their m-banking application, without copying the data or printing out the payment order, and without errors – the NBS says in the press release.

The NBS reminds that it has already enabled all economic agents to simply create/generate the NBS IPS QR code by filling in the defined elements in the designated field and technically validating the already created IPS QR codes for invoices via the NBS generator/validator service.

– The service upgrade enables all users to download the payment order with the NBS IPS QR code, i.e. users can download the technically valid code on the payment order – the central bank announced.


NBS inovirala servis za plaćanje računa QR kodom
Narodna banka Srbije je uvela novu uslugu u okviru servisa Generator/Validator kojom je omogućila generisanje i preuzimanje naloga za uplatu s NBS IPS QR kodom.

- Privredni subjekti koji su do sada korisnicima dostavljali nalog za uplatu u papirnoj formi, od sada mogu da šalju račune sa NBS IPS QR kodom imejlom, a platilac će jednostavnim skeniranjem koda u aplikaciji mobilnog bankarstva, bez prekucavanja podataka, bez štampanja uplatnice i bez grešaka, jednostavno izvršiti plaćanje - navodi se u saopštenju NBS.

Iz NBS podsećaju da su ranije omogućili svim privrednim subjektima da na jednostavan način kreiraju – generišu NBS IPS QR kod, popunjavanjem definisanih elemenata prikazanih u formi polja za popunjavanje i da tehnički provere ispravnost (validaciju) već pripremljenih IPS QR kodova za račune putem servisa Narodne banke Srbije Generator/Validator.

- Unapređenjem navedenog servisa sada je svim korisnicima omogućeno i preuzimanje naloga za uplatu s pripremljenim NBS IPS QR kodom, te korisnici mogu preuzeti tehnički ispravan kod na nalogu za uplatu -saopštila je centralna banka.


Skver uložio 170 mln$ u bitkoin, kriptovaluta opet uzletela
Cena bitkoina je opet uzletela jutros nakon oštrog pada u utorak, popevši se ponovo na 50.000 dolara nakon što je američka kompanija za elektronska i mobilna plaćanja Skver (Square) objavila da je kupila ovu kriptovalutu u iznosu od 170 miliona dolara.
NJUJORK - Cena bitkoina je opet uzletela jutros nakon oštrog pada u utorak, popevši se ponovo na 50.000 dolara nakon što je američka kompanija za elektronska i mobilna plaćanja Skver (Square) objavila da je kupila ovu kriptovalutu u iznosu od 170 miliona dolara.

Na jutrošnjem trgovanju u 4:00h po istočnoameričkom vremenu, najvredniji digitalni novčić na svetu porastao je za 7,5 posto dostigavši cenu od 50 683 dolara, pokazuju podaci KoinMetriksa, izveštava CNBC.


Obrt na tržištu nafte - zalihe u SAD porasle, cene pale
Cene nafte su pale danas pod pritiskom industrijskih podataka koji su pokazali neočekivano povećanje američkih zaliha "crnog zlata" prošle nedelje, usled smanjene tražnje iz rafinerija u južnim saveznim državama SAD-a, koje su bile zatvorene zbog izuzetno velikih hladnoća.
MELBURN/SINGAPUR - Cene nafte su pale danas pod pritiskom industrijskih podataka koji su pokazali neočekivano povećanje američkih zaliha "crnog zlata" prošle nedelje, usled smanjene tražnje iz rafinerija u južnim saveznim državama SAD-a, koje su bile zatvorene zbog izuzetno velikih hladnoća.

Američke zalihe sirove nafte su porasle za nedelju dana, zaključno sa 19. februarom, za milion barela, objavio je sinoć Američki insitut za naftu (API), prenosi Rojters.


"Borovica-transport" u stečaju ponuđen za 72,4 miliona RSD
Firma "Borovica-transport" u stečaju ponuđena je na prodaju javnim nadmetanje po početnoj ceni od 72,4 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.
RUMA - Firma "Borovica-transport" u stečaju ponuđena je na prodaju javnim nadmetanje po početnoj ceni od 72,4 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

Najvažnija imovina firme čini više objekata, poslovni prostori, poslovna i porodična stambena zgrada, građevinsko, šumsko i poljoprivredno zemljište na teritoriji opštine Ruma, kao i pokretna imovina - mehanizacija


Prodaje se fabrika papira i ambalaže Lepenka iz Novog Kneževca
Oglašena je prodaja javnim prikupljanjem ponuda fabrike papira i ambalaže Lepenka iz Novog Kneževca.

Najznačajniju imovinu čine: fabrički kompleks, građevinske parcele, papir mašina, materijal, rezervni delovi, alat i tako dalje.

Procenjena vrednost je 541.057.642 dinara, a depozit je 541.057.642 dinara.

Javno otvaranje ponuda održaće se dana 30.03.2021. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta