Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Government of Serbia Adopts Employment Strategy from 2021 to 2026
The Government of Serbia has adopted the Employment Strategy from 2021 to 2026, with the aim of securing the conditions for a stable and sustainable growth of employment based on knowledge and dignified work, as announced by the Ministry of Labor, Employment, Veteran and Social Policy.

This document envisages the measures that will be implemented by education economy, finance and social welfare sectors, whereas a further development of local employment policy is planned with local self-government units, the press release says.

The ministry says that special measures are envisaged for the improvement of the position of women, the young, people with disabilities, beneficiaries of monetary welfare and the Roma people.

For the purpose of implementation of the Employment Strategy, the Action Plan for 2021 to 2023 has been prepared, the adoption of which is planned for early March 2021.


NOVI ŠOK NA TRŽIŠTU BITKOINA! Ovo što se upravo događa juče niko nije mogao da nasluti
Potpuni šok na tržištu bitkoina jutros. Jedan bitkoin vredeo je oko 9.13 h oko 45.000 dolara što je pad za 10 procenata u poslednja 24 sata. Ovakav sunovrat pravo je iznenađenje nakon jučerašnjeg dana kada je cena uglavnom rasla.

Najpopularnija svetska kriptovaluta juče nije imala prevelike oscilacije u ceni, ali je iznenađenje svakako bilo to što se posle prliličnog pada tokom prethodna dva dana, cena konstantno oporavljala.

Juče ujutrp se bitkoinom trgovalo po ceni od oko 50.300 dolara, da bi oko 14 časova dostigao rekordnu vrednost od 52.000 dolara.

Nakon toga je usledio novi pad, pa se posle 16 sati cena bitkoina zadržala na 51.000 dolara.

Tolika je otprilike bila maksimalna vrednost ovog digitalnog novčića i u prethodna 24 sata.
Veliki kupci bitkoina i juče su bili u centru pažnje, pošto je u poslovnom izveštaju za četvrti kvartal 2020. godine kompanije Square otkriveno da je kupila bitkoine u vrednosti od 170 miliona dolara. To je bio značajan plus i informacija koja je pozitivno uticala na cenu.

Saopšteno je da je kompanija kupila približno 3.318 bitkoina, nadovezujući se tako se na kupovinu 4.709 novčića u oktobru 2020. Square je otkrio da je to predstavljalo oko pet odsto ukupne imovine kompanije na kraju 2020. godine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da posedovanje bitkoina predstavlja rizik kako za investitore, tako i za građane, i istakla da su važna pitanja o zakonitosti i stabilnosti najveće svetske kriptovalute i dalje otvorena.

"Ne mislim da se bitkoin široko koristi kao sredstvo transakcija, ali i u meri u kojoj se koristi, bojim se da je to često za nezakonite finansijske radnje. On je krajnje neisplativ za obavljanje transakcija, jer količina energije koja se troši za obradu tih transakcija je zapanjujuća", rekla je Jelen za CNBC.
Analitičari Goldman Saksa utvrdili su da zlato i bitkoin nisu u koliziji, odnosno da se međusobno "ne kanibalizuju". Ipak, primećena je vrlo snažna korelacija između bitkoina i neplemenitih metala - bakra, cinka - koji se od oktobra neprestano kreću naviše.

Podsetimo, tokom prošle nedelje ova digitalna valuta je vrtoglavo rasla iz dana u dan, pa praktično i iz sata u sat, a jedan od glavnih razloga bilo je uključivanje velikih investitora u kupovinu bitkoina.

Sve je počelo sa kompanijom Tesla koja je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a potom je stigla najava i iz kompanije Apple da bi mogla da krene istim putem.

Nakon što je u nedelju dostigla maksimalnu vrednost od 58.200 dolara, usledio je pad nakon izjave, odnosno tvita Ilona Maska, da je "cena bitkoina prebrzo otišla tako previsoko".


U pandemiji NIS očuvao stabilnost i investirao 25 mlrd RSD
NIS grupa je prošle godine, u uslovima pandemije, ostvarila svoje prioritete u poslovanju dok je u razvojne projekte investirano 25,3 milijarde dinara, saopšteno je danas iz te kompanije.
BEOGRAD - NIS grupa je prošle godine, u uslovima pandemije, ostvarila svoje prioritete u poslovanju dok je u razvojne projekte investirano 25,3 milijarde dinara, saopšteno je danas iz te kompanije.

Tokom prošle godine NIS je uredno snabdevao tržište Srbije naftnim derivatima, zadržao likvidnost kompanije i očuvao zdravlje zaposlenih, poslovnih saradnika i potrošača.


Air France najavio povratak u Beograd krajem marta
Aviokompanija Air France potvrdila je ponovni početak saobraćaja između Pariza i Beogradaod 28. marta 2021.

Ova je kompanija više puta prekidala saobraćaj u prethodnih devet meseci zbog pandemije koronavirusa. Letovi su prvo obustavljeni u martu prošle godine kada je uvedena zabrana obavljanja avio-saobraćaja u Srbiji. Potom su letovi obnovljeni tokom leta da bi ponovo bili ukinuti 24. oktobra. Od tog dana, putnici iz Srbije su mogli da koriste samo kodšer letove Er Srbije, kako bi se dalje povezali na mrežu interkontinentalnih letova iz Pariza aviokompanije Air France.

Air France će obavljati tri leta nedeljno: sredom, petkom i nedeljom.

u kompaniji će pratiti stanje na tržištu i shodno tražnji postoji mogućnost da se dodaju novi letovi do početka udarne letnje sezone.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta