Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rekordni nivoi dinarske i devizne štednje uprkos pandemiji
Dinarska i devizna štednja stanovništva Srbije nastavila je rast i tokom prošle godine dostižući rekordne nivoe i pored neizvesnosti izazvane pandemijom, saopštila je danas Narodna banka Srbije.
BEOGRAD - Dinarska i devizna štednja stanovništva Srbije nastavila je rast i tokom prošle godine dostižući rekordne nivoe i pored neizvesnosti izazvane pandemijom, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Dinarska štednja je na kraju 2020. godine premašila 93 milijarde dinara, a devizna je porasla na 11,4 milijarde evra, prema podacima centralne banke.


Skok i pad cena srebra posle akcije pokrenute s Redita
Cene srebra zabeležile su nagli skok a zatim i pad posle kampanje malih investitora okupljenih na društvenim mrežama i internet forumima koji su prethodno potresli Volstrit masovnom kupovinom akcija posrnule kompanije za video igre, u priči koja ima i političku dimenziju, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Cene srebra u ponedeljak su dostigle najveći nivo u poslednjih osam godina posle akcije malih investitora koji se okupljaju na društvenim mrežama, piše Volstrit džurnal, ističući da je najveći jednodnevni rast vrednosti tog plemenitog metala u više od deset godina poslednji znak spekulativnog trgovanja koje je prodrmalo finansijska tržišta.

Agresivna kupovina srebra na podsticaj labavo povezanih članova foruma Volstritbets (Wallstreetbets) na Reditu (Reddit) usledila je posle kampanje kojom su akcije lanca prodavnica video igara Gejmstop (GameStop) imale četvorocifreni procentualni rast, što je nanelo gubitke velikim hedž fondovima koji su se kladili da će pasti cena deonica Gejmstopa koji je u problemima.

Ideja o simultanoj kupovini srebra spomenuta je na Volstritbets prošle nedelje, posle čega se proširila internetom, dok, kako ističe američki list, mnogi trgovci s iskustvom na tržištu sirovina kažu da je reč o veoma spekulativnom poslu.

Akcija sa srebrom je trebalo da dovede do sličnog efekta kao u slučaju Gejmstopa kada je navala na akcije te kompanije izazvala njihov nagli rast, što je dovelo do još veće potražnje, ali su profesionalni trgovci odmah doveli u pitanje da li iznenadni rast potražnje može održati rast vrednosti srebra, budući da je reč o tržištu vrednom 50 mlrd USD na kojem je trgovina i dalje skocentrisana kod male grupe banaka.

Do rasta cene srebra u ponedeljak za više od 10% došlo je kad su akcije Gejmstopa počele da padaju posle njihovog pređašnjeg naglog skoka, piše Tajms.

Akcije Gejmstopa imale su rast od 1.500 odsto u ovoj godini do prošle nedelje pošto su investitori amateri navalili na njih u pokušaju da nanesu gubitke hedž fondovima koji su se kladili protiv te kompanije, objašnjava londonski list, ukazujući da su investitori koji komuniciraju preko Volstritbets kupovali i akcije drugih preduzeća poput lanca bioskopa AMC.

Cilj je bio da se iskoristi takozvana kratka pozicija hedž fondova u akcijama Gejmstopa. Takvi fondovi mogu da zarade novac pozajmljivanjem akcija kompanija za koje veruju da će izgubiti vrednost – pozajmljene akcije prodaju i kada im posle određenog vremena padne vrednost, kupe ih jeftinije i vrate pozajmicu.

Profit je razlika u prvobitnoj vrednosti i ceni po kojoj mogu da ih kupe. Termin šort seling (short-selling) dolazi otuda što je investitor "kratak" (short) za akcije koje je prodao.

Rast vrednosti akcija Gejmstopa je neke hedž fondove koštao milijarde dolara, podstakao upozorenja regulatora o opasnosti od investiranja i naveo neke veterane s Volstrita da postave pitanje da li finansijska tržišta prolaze kroz revoluciju društvenih medija, ističe list.

Analitičari su međutim, ukazali da je srebro kompleksnija i veća meta od akcija, ukazuje Tajms.

Glavni ekonomski savetnik u finansijskoj kompaniji Alianc Mohamed El-Erian rekao je da Gejmstop i srebro "nisu isto" kad je reč o šort selingu, upozoravajući da će trgovina metalima "pojesti" dobitke malih investitora na Gejmstopu.

Navala na srebro smirila se u utorak, dok su akcije Gejmstopa potonule kako je manija podstaknuta na Reditu koja je potresla finansijska tržišta, počela da pokazuje znake posustajanja, ističe Rojters.

Cene srebra, koje je kao i Gejmstop u fokusu borbe grupe malih trgovaca i hedž fondova s Volstrita, pale su oko 8,5 odsto. Analitičari su rekli da slabljenje vrednosti srebra može pokazati ograničenja uticaja malih investitora na velikom tržištu.

Akcije lanca prodavnica video igara pale su za 60% na 90 USD, dok su prošle nedelje vredele 483. Akcije još jednog miljenika Redita, lanca bioskopa AMC, izgubile su trećinu svoje vrednosti, ali su i dalje za 500% više u odnosu na početak godine.

Analitičari finansijskih institucija nastavljaju da predviđaju da će akcija pokrenuta na Reditu, koja je privukla pažnju regulatora, političara i poznatih ličnosti, verovatno zamreti, samo je pitanje koliko brzo, ukazuje Rojters.

Priča o malim investitorima koji su poremetili cinične profesionalce koji su se kladili na propast Gejmstopa može se posmatrati kao romantična borba Davida protiv Golijata, ili još bolje, kao Evoksi protiv Imperije iz "Ratova zvezda", ali i kao politička priča, ukazuje biznis urednik BBC-ja Sajmon Džek.

Ohrabrena uspehom s Gejmstopom, horda malih investitora traži i druge kompanije koje su profesionalci otpisali, ali, ukazuje urednik u britanskom servisu, treba zastati i postaviti pitanje koliko zapravo vrede akcije, na primer, Gejmstopa s obzirom na rizik od gubitka, dok se mali investitori podstiču da rade nešto što je očigledno loše za njihovu finansijsku dobrobit.

Brokeri kao i regulatori su uznemireni zbog toga. Kompanije koje vode račune malih investitora počinju da gase njihove aktivnosti pre nego što se regulatori naljute, uz obrazloženje da žele da zaštite malog čoveka koji vidi da se nešto događa i želi da zaradi nešto dolara. Na to, ukazuje BBC, vojska malih investitora odgovara da im se ograničavaju slobode.

Kada se ukaže da bi radost zbog uništavanja hedž fondova mogli zameniti bes i razočaranje kada mali investitori izgube novac koji sebi ne mogu da priušte, mnogi se slažu, ali, ističe urednik u BBC-ju, takođe neki odgovaraju uz čvrst ideološki otpor – Volstrit želi da uništi malog investitora.

I odjednom, ističe biznis urednik BBC-ja, pitanje malih investitora i ograničavanja njihovih aktivnosti, kao kada je aplikacija za trgovinu akcijama Robinhud ograničila trgovanje akcijama Gejmstopa, postaje politička rasprava - "Moja sloboda da trgujem je finansijski ekvivalent moje slobode govora i moćni me ućutkuju".

Gejmstop manija privukla je toliku pažnju medija da su već u toku razgovori o ekranizaciji holivudske drame, ukazuje Vašington post.

Produkcijska kuća MGM je već kupila prava za predloženu knjigu "Antidruštvena mreža" pisca Bena Mezriha čija je knjiga o osnivanju Fejsbuka adaptirana u film "Društvena mreža".


Open Invitation for Banks and Leasing Houses to Take Part in Program of Support to SMEs
The Ministry of Economy has opened a public invitation to commercial banks and leasing companies to take part in the realization of the Program of Support to Small and Medium Enterprises for the Procurement of Equipment in 2021.

The ministry is providing non-refundable funds to micro, small and medium enterprises, entrepreneurs and cooperatives for the procurement of production equipment/building mechanization/ machines and equipment for upgrading energy efficiency and the ecological aspects of the production to the end of facilitating the financing of the procurement of equipment and boosting their competitiveness.

The grants will be provided along with a credit approved by the partner bank or banks or financial leasing from the leasing company or companies selected based on this invitation.

The total funds, set aside under the Law on the Budget of the Republic of Serbia for 2021, for the realization of this program, amount to RSD 1,550,000,000. Business entities can get grants of up to 25% of the net procurement value of the production equipment. A grant cannot be lower than RSD 500,000 or higher than RSD 5,000,000. An applicant must provide a minimum of 5% of the total net procurement value of the equipment, whereas the rest is provided from the credit of a commercial bank or financial leasing from a leasing company.

All interested commercial banks and leasing companies that meet the conditions for operations in the territory of Serbia, as defined by law, are eligible.

Application is open until February 19, 2021.


Pi Network kripto valuta - Rudarenje preko mobilnog telefona bez trošenja baterije i interneta
Pi Network kripto valutа je jedna od prvih kripto valuta na svetu koja se "rudari" preko mobilnog telefona i za koju je potrebno kao "proof of work" samo kliknuti na određeno dugme jednom u toku svaka 24 sata, za razliku od mnogih drugih kripto valuta koje kao "proof of work" rade razne stvari i pritom troše ogromne količine električne energije.

- Interesantno je da ovakvo "rudarenje" preko mobilnog telefona ne troši bateriju telefona, ne troši internet i ne troši procesorsku moć telefona - napominje Goran Antić.

Pi Network je projekat Stanford univerziteta i kao takav je jako transparentan i već više od 12 miliona aktivnih korisnika. Trenutno se nalaze u drugoj fazi, koja će trajati tokom 2021. godine, a početkom 2022. godine planiraju da izađu na MAINNET, koji će samim tim pokrenuti decentralizovanu mrežu Node-ova samih korisnika, umesto servera raznih institucija i taj korak će predstavljati prelazak sa centralizovanog na decentralizovani način korišćenja i samim tim će početi da se formira vrednost Pi-a.

- Poenta Pi-a je da bude svakom dostupan, kao i da jedna osoba ima jedan mobilni telefon, sa jednim Pi računom (za razliku od ostalih farmi računara po podrumima zgrada, gde se preferira što veća procesorska moć "rudarenja"). To će osigurati KYC (Know Your Costumer) verifikacija - objašnjava Antić.

Standardnu aplikaciju možete pronaći na Google Play-u i Apple Store-u, kao PI NETWORK, potrebno je uneti refferal kod osobe koja vas je pozvala.

- Moj refferal kod je: GORAN1980ANTIC - otkriva Antić.

Takođe, postoji i "lite" verzija namenjena računarima, koji pretenduju da apliciraju za buduće Node-ove tj.čvorišta preko kojih će se obavljati transakcije i na taj način dodatno zarađivati Pi.

- Pi Network je u suštini mnogo bolja kripto valuta, prvenstveno jer je raspodela Pi-a ravnomernija za razliku od bitkoina kod kojeg 1% korisnika ima u vlasništvu 82% bitkoina. Druga važna odlika je da ne konzumira toliko energije kao bitkoin, a treća odlika i po meni najvažnija je da je jedan telefon vezan za jednu osobu i samim tim jedan nalog - ističe Antić i dodaje:

- Kada izađete, vi jedino ponesete sa sobom mobilni telefon, što se ne može reći za farme računara bitkoina i etherium-a koje su po podrumima, koje "proždiru" električnu energiju i koje su na meti raznih mešetara.

Varet Bafet je rekao za bitkoin da on zapravo nema vrednost. U njega je potrebno neko da investira, da bi neko drugi zaradio.

- Naravno, sve je ovo u fazi razvoja i videćemo da li će i na koji način Pi Network zaživeti i da li će prevagnuti na još neistraženom tržištu kripto valuta - zaključuje Goran Antić.


Jelenova saziva hitan sastanak s regulatorima zbog GejmStopa
Američka ministarka finansija DŽenet Jelen sazvaće ove nedelje hitan sastanak s najvišim finansijskim regulatorima povodom volatilnosti na tržištu kapitala izazvanog lavinom ulaganja investitora amatera u akcije GejmStopa, u srebro i druge deonice, a koja je pokrenuta na društvenim mrežama.
VAŠINGTON - Američka ministarka finansija DŽenet Jelen sazvaće ove nedelje hitan sastanak s najvišim finansijskim regulatorima povodom volatilnosti na tržištu kapitala izazvanog lavinom ulaganja investitora amatera u akcije GejmStopa, u srebro i druge deonice, a koja je pokrenuta na društvenim mrežama.

Jelenova će na sastanak pozvati šefove Komisije za hartije od vrednosti, Federalnih rezervi, Banke Federalnih rezervi Njujorka i Komisije za terminsko robno tržište, objavilo je Ministarstvo finansija sinoć.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta