Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zijin prošle godine od prodaje prihodovao 698 mil USD - NBS prodate dve tone zlata
Kompanija Serbia Zijin Copper je u prošloj godini od prodaje na domaćem i ino tržištu ostvarila prihod od 698 mil USD, a Narodnoj banci Srbije predala više od dve tone zlata, saopštila je ta kompanija.

Prošlogodišnji prihod od prodaje od 698 mil USD veći je 34,39% od prihoda u 2019. godini. Kako je navedeno, samo od prodaje 70.600 tona katodnog bakra ostvaren je prihod od 441,3 mil USD. Prodajom ostalih proizvoda - zlata, srebra, platine, paladijuma, selena i bakar-sulfata kompanija zaradila još 245,7 mil USD, a skoro polovinu dobila je od Narodne banke Srbije za isporuku 2.056 kilograma zlata.

Kompanija je najviše deviza zaradila od prodaje 70.600 tona katodnog bakra, pa je samo promet "crvenog" metala sa inostranstvom, gde je plasirano 54.300 tona katoda, iznosio 340,4 mil USD.

Domaćem tržištu je u isto vreme isporučeno 16.200 tona katodnog bakra i po tom osnovu kompanija je prihodovala 101 mil USD.

Najveći kupci na inostranom tržištu bili su Kina, Bugarska, Turska, Hrvatska i Italija. U Kinu je prošle godine za 10 mil USD izvezeno 15,4 tone srebra, dok je u Švajcarskoj prodato 11 kilograma platine i nepunih sto kilograma paladijuma, ukupne vrednosti oko sedam miliona dolara. Skoro 1.000 tona bakar-sulfata, vrednosti 1,7 mil USD, prodato je 2020. na domaćem tržištu i izvezeno u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

U januaru 2021. realizovana je prodaja robe u iznosu 65,6 miliona dolara. U kasu se najviše para slilo od prodaje 7.300 hiljade tona bakra - ukupno 58,4 mil USD.

Takođe, januara je Narodnoj banci Srbije isporučeno sto kilograma zlata, što je doprinelo dodatnim milionima dolara prihoda od prodaje, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija je u dokumentu "Tekuća makroekonomska kretanja" krajem prošle godine objavilo listu TOP 10 najvećih izvoznika Srbije na kojoj Serbia Zijin Copper zauzima visoko treće mesto, što je veliki skok u odnosu na osmu poziciju, koju je kompanija imala 2019.

Dalji napredak na listi najvećih izvoznika očekuje se 2021. godine, navedeno je u saopštenju.


Zijins Sales Revenues in 2020 Amount to USD 698 Million – Two Tons of Gold Sold to NBS
Serbia Zijin Copper realized revenues of USD 698 million from the sales in the local and the foreign markets last year and supplied the National Bank of Serbia (NBS) with more than two tons of gold, the company announced.

Last year’s sales revenues of USD 698 million are 34.39% higher than the income realized in 2019. As said, the sales of 70,600 tons of cathode copper alone accounted for an income of USD 441.3 million. The sale of other products – gold, silver, platinum, palladium, selenium and copper-sulfate – earned the company another USD 245.7 million, nearly half of which was paid by the NBS for the delivery of 2,056 kilograms of gold.

When it comes to foreign exchange, the company earned most from the sale of 70,600 tons of cathode copper, and the “red” metal’s sales abroad, amounting to 54,300 tons, equaled USD 340.4 million.

At the same time, 16,200 tons of cathode copper were delivered to the local market, from which company earned USD 101 million.

The biggest buyers in the foreign market were China, Bulgaria, Turkey, Croatia and Italy. Last year, 15.4 tons of silver was exported to China for USD 10 million, whereas in Switzerland, 11 kilograms of platinum and slightly under 100 kilograms of palladium were sold for a total of around USD 7 million. Nearly 1,000 tons of copper-sulfate, worth USD 1.7 million, was sold in 2020 in the local market and exported to Hungary, Bosnia and Herzegovina and Bulgaria.

In January 2021, the sale of goods of USD 65.6 million was realized. Most was earned from the sale of 7,300 thousand tons of copper – a total of USD 58.4 million.

Also, in January, 100 kilograms of gold was delivered to the NBS, bringing additional millions of dollars in sales revenues, the press release says.

In the document “Current Macroeconomic Trends”, published in late 2020, the Ministry of Finance presented the Top 10 list of exporters from Serbia, where Serbia Zijin Copper placed third, a big jump compared to the eighth place from 2019.

Further progress on the list of the biggest exporters is expected in 2021, the press release says.


Air Serbia u januaru prevezla 53,2 % putnika na Beogradskom aerodromu
Air Serbia je u januaru 2021. godine povećala svoj tržišni udeo na Aerodromu Nikola Tesla, prevezavši ukupno 53,2% putnika koji su tokom prvog meseca ove godine koristili usluge beogradske vazdušne luke.

Od svega 38,4% udela na tržištu u januaru 2019. godine, srpski nacionalni avio-prevoznik je za samo dve godine svoj udeo povećao za 15 procentnih poena u odnosu na ukupan broj prevezenih putnika na beogradskom aerodromu.

U januaru 2020. godine tržišni udeo Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla iznosio je 42%.

- Zabeleženi rezultat predstavlja posledicu strateškog planiranja i brzog prilagođavanja saobraćaja svim promenama na tržištu. Prethodnu godinu obeležila je pandemija koronavirusa koja je značajno uticala na smanjenje avio-saobraćaja, ali je Er Srbija, čak i u takvim okolnostima, uspela da na velikom broju ruta ostvari dobre rezultate popunjenosti putničke kabine - izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

On je dodao da obustava letova Montenegro erlajnza nije u značajnoj meri uticala na rezultate Er Srbije jer je ta kompanija imala svega oko 4% tržišnog udela na beogradskom aerodromu u januaru 2020. godine.

- Air Serbia svojom razgranatom mrežom direktnih i kod-šer destinacija doprinosi da Beograd i dalje bude glavna kapija čitavog regiona prema Evropi i svetu - rekao je Marek.

Tokom leta 2019. godine, Air Serbia je uvela 10 novih destinacija samo iz Beograda, što je rezultiralo dvocifrenim rastom broja putnika, kao i svih ostalih pokazatelja, u trećem i četvrtom kvartalu te godine.

Najznačajnija ekspanzija u istoriji nacionalne avio-kompanije dovela je do rekordnih 2,81 miliona prevezenih putnika u 2019. godini. Trend rasta nastavio se i u prvim mesecima 2020. godine, pa je u januaru i februaru broj prevezenih putnika Er Srbije bio za gotovo 30% veći u odnosu na iste mesece 2019. godine.

Nakon rekordnih rezultata Er Srbije iz 2019. godine i snažnog rasta broja putnika u januaru i februaru 2020. godine, pandemija korona virusa dovela je do najveće krize u istoriji svetske avio-industrije.

Od obnove avio-saobraćaja sredinom maja 2020. godine, Air Serbia je na dnevnom nivou pažljivo pratila promene u tražnji i ograničenjima putovanja, prilagođavajući obim saobraćaja kako bi putnicima pružila kontinuiranu i snažnu vazdušnu vezu između što većeg broja destinacija u regionu i svetu.

Air Serbia trenutno leti do 26 destinacija iz Beograda i jedne iz Niša. Poziciju regionalnog lidera dodatno je učvrstila pokazujući spremnost da brzo odreaguje na sve promene u okruženju. Nekoliko dana pre gašenja Adrija ervejza, Air Serbia je povećala frekvencije i kapacitete na letovima do Ljubljane, dok je nakon obustave saobraćaja Montenegro erlajnza u decembru 2020. godine isto učinila na linijama za Tivat i Podgoricu.

Er Srbija je trenutno vodeći avio-prevoznik u saobraćaju sa Crnom Gorom i omogućava povezanost između te zemlje i sveta, preko Beograda.


Goša prodaje mašinsku radionicu, magacine, kacelarije i opremu
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Goša-fabrike za proizvodnju alata i mašina iz Smederevske Palanke po ukupnoj početnoj ceni od 86 miliona dinara.

Imovina je podeljena u tri celine. Prvu celinu čini mašinska radionica sa aneksom (magacinima, radionicama, farbarom, kancelarijama), površine 4.915 m2 procenjene vrednosti 61,65 miliona dinara dinara.

Drugu celinu čine oprema za mašinku obradu, nameštaj, kao i zalihe rezervnih delova za održavanje mašina i alat u upotrebi. Procenjena vrednost ove celine iznosi 19,53 miliona dinara, dok treću celinu čini oprema čija je vrednost procenjena na 5,86 miliona dinara.


Cena Brenta se vratila na nivo pre pandemije od 60 dolara
Cene nafte su porasle danas na azijskom trgovanju na najviši nivo u nešto više od godinu dana, pri čemu su fjučersi Brenta prekoračili 60 dolara za barel, podržani manjom ponudom glavnih proizvođača "crnog zlata" i nadom da će novi američki korona paket ekonomskih mera podstaći tražnju.
SINGAPUR - Cene nafte su porasle danas na azijskom trgovanju na najviši nivo u nešto više od godinu dana, pri čemu su fjučersi Brenta prekoračili 60 dolara za barel, podržani manjom ponudom glavnih proizvođača "crnog zlata" i nadom da će novi američki korona paket ekonomskih mera podstaći tražnju.

Severnomorska nafta Brent za isporuku u aprilu trgovana je po ceni od 60,06 dolara za barel, najvišoj od januara prošle godine. Cena za isporuku u ranijem roku iznosila je 59,90 dolara na trgovanju do 7:28 časova po srednjoevropskom vremenu, što je rast za 56 centi ili 0,9 odsto, izveštava Rojters.


Zatvara se slovenačka platforma za trgovanje kriptovalutama
U Sloveniji se zatvara onlajn platforma za trgovanje novoizdatim kriptovalutama Tokens.net, koju je osnovao i kojom upravlja kriptomilioner Damian Merlak.
LJUBLJANA - U Sloveniji se zatvara onlajn platforma za trgovanje novoizdatim kriptovalutama Tokens.net, koju je osnovao i kojom upravlja kriptomilioner Damian Merlak.

On je na veb sajtu platforme napisao da je Tokens.net osnovao 2017. godine verujući u transparentnost, decentralizaciju i financijsku slobodu.


Eksplodirao promet na BELEX-u na 1,1 milijardu dinara
Ukupan promet na Beogradskoj berzi eksplodoirao je danas na 1,1 milijardu dinara (gotovo 9,5 miliona evra), a razlog je jagma investitora za dinarskim dugom Srbije.
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi eksplodoirao je danas na 1,1 milijardu dinara (gotovo 9,5 miliona evra), a razlog je jagma investitora za dinarskim dugom Srbije.

Na tržištu akcija, investiciona aktivnost je bila umerena, uz rast oba BELEX indeksa.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta