Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vrednost bitkoina ponovo iznad 57.000 USD
Vrednost bitkoina je danas skočila za 5,26% i dostigla 57.079 USD, prema KoinDesk portalu.

Ova kriptovaluta je prethodni put bila iznad 57.000 USD 22. februara, preneo je TASS.


NOVI VLASNIK BANJE ZLATAR OSNOVAN SA 100 DINARA?!
Banjski kompleks Zlatar u Novoj Varoši prodat je za nešto više od 2,5 miliona evra, potvrđeno je iz Republičke direkcije za imovinu. Kupac je nedavno isplatio ugovorenu sumu, čime je ispunio uslov da preuzme vlasništvo nad ovim nekada poznatim centrom za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja. Ova banja je poslednja u nizu srpskih lečilišta i turističkih kompleksa koji su prodati poslednjih godina, a u planu je i privatizacija preostalih, koja su još uvek u vlasništvu države.

Novi vlasnik Zlatara je Metal Investmens Europe d.o.o. iz Beograda, a imovina ovog RH centra prodata je za nešto više od dva i po miliona evra, što je oko 200.000 evra više od početne cene. Kupac je, osim kompleksa čija je površina 12.298 kvadrata, kupovinom dobio i više od četiri hektara zemljišta na najlepšem delu planine.
Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), kompanija Metal Investments Europe d.o.o. osnovana je 24. maja 2019. godine na beogradskoj opštini Stari Grad, sa osnivačkim ulogom od 100 dinara. Jedini član društva je kompanija Metal Investments Limited iz Hong Konga, a delatnost firme je nespecijalizovana trgovina na veliko.

Inače, banjski kompleks Zlatar je više puta oglašavan za prodaju. Prvi put u oktobru 2019. kada je početna cena bila 3,9 miliona evra. Kasnije je početna cena smanjivana, da bi na četvrtom oglasu iz oktobra prošle godine, iznosila nešto više od 2,3 miliona evra.

Kompleks Zlatar je sagrađen na 1.235 metara nadmorske visine, a zbog ogromnih dugova je zatvoren pre desetak godina, posle čega je prešao u vlasništvo Vlade Srbije i Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih.

Banja je izgrađena 1978. godine, a svojevremeno je bila poznata kao jedinstvena za lečenje bolesti srca. Kroz ovaj objekat je za 30 godina prošlo više od 100.000 gostiju, što domaćih, što stranih.

Nova runda privatizacije
Još otkako je 2014. godine pokrenut novi talas privatizacije, banje važe za najvredniju imovinu. Za njih su bili zainteresovani mnogi domaći poslovni ljudi, ali i strane kompanije, iz Slovenije, Nemačke, čak i Kine. Ipak, često su se kao problem postavljali sudski sporovi nad imovinom banja.
Takođe, mnogi kompleksi su prilično zapušteni i potrebno im je detaljno renoviranje, što podrazumeva i značajna ulaganja novih vlasnika. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih razloga za prodaju banja.

Neke banje bi mogle da budu klasični spa centri, ali veći deo naših banjskih kompleksa trebalo bi da budu lečilišta, gde bi mogli da se ostvare veći prihodi. Kako tvrde poznavaoci prilika, i banje u Mađarskoj i Sloveniji pokušavaju da se "prepakuju" u lečilišta, pa da gosti pored zabavnog dela troše pare i na lečenje.

Za Srbiju je to važno jer imamo veliki broj obučenih stručnjaka, pa nam najčešće treba samo dokapitalizacija, kako bi sobe bile lepše, i kako bismo imali zabavne sadržaje. Time bismo kompletan ambijent podigli na viši nivo.

Na prodaju desetak banja
Pre Zlatara prodate su Vranjska i Kuršumlijska banja. Novi vlasnik Kuršumlijske banje 2019. godine postalo je preduzeće "Planinka", koje u svom vlasništvu ima i Prolom i Lukovsku banju, dok je prošle godine firma "Milenijum resort" kupila Vranjsku banju i najavila izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije.
Još nekoliko banja trenutno čeka na privatizaciju: Ribarska banja u Kruševcu, "Gejzir" u Sijarinskoj banji, "Merkur" u Vrnjačkoj banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Specijalna bolnica u banji Koviljači, Specijalna bolnica "Zlatibor" u Čajetini, Sokobanja i "Termal" u Vrdniku.

Iz vlade je naglašeno da se planira prodaja svih 27 banja u vlasništvu PIO fonda.


Šangajska i Beogradska berza potpisale dokument o saradnji
Šangajska i Beogradska berza potpisale su Memorandum o razumevanju kojim se uspostavlja saradnja berzi u oblastima istraživanja, razvoja proizvoda, razmene iskustava i primera dobre prakse, informacija i kadrova, saopštila je danas Beogradska berza.

Svečana ceremonija potpisivanja Memoranduma održana je vurtualno u utorak, a potpisnici su predsednik Šangajske berze Cai Jianćun i direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Srbija je prva zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je uspostavila široko strateško partnerstvo sa Kinom i koja aktivno podržava inicijativu Pojas i put.

- Srbija i Kina imaju dugu tradiciju prijateljstva, a zahvaljujući podršci Vlada obe zemlje, kinesko-srpska saradnja je uspostavljena i razvija se na više frontova. Nove mogućnosti za saradnju su posebno izražene u oblasti tržžišta kapitala. Ovaj Memorandum ne samo da otvara nova poglavlja za buduću saradnju, već predstavlja i dobar primer kako zajedničkim snagama naša dva tržišta mogu da se suprotstave globalnoj pandemiji corona virusa - navodi se u informaciji Beogradske berze.


National Bank of Serbia Keeps Key Policy Rate at 1%
At its meeting today, the National Bank of Serbia (NBS) Executive Board voted to keep the key policy rate at 1%. In making the decision, the Board was guided by the continued stimulating effect of past monetary and fiscal policy measures and the announced third package of fiscal measures, the NBS announced.

– The economy contracted by 1% at year level, which is fully consistent with the projection emphasized by the NBS in the past several months – the board said in a press release.

The Executive Board expects inflation to stay stable and low and to move in the lower half of the target tolerance band in the coming period too. In addition, the board expects the continuation of the relatively robust FDI inflow.

The next rate-setting meeting will take place on April 13.


Narodna banka ponovo zadržala referentnu kamatnu stopu na 1%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor imao je pre svega u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike, kao i da je najavljen treći paket fiskalnih mera, saopšteno je iz NBS.

- Izvršni odbor je istakao da pad ekonomske aktivnosti na nivou godine iznosi 1%, što je u potpunosti u skladu s projekcijom koju je u poslednjih nekoliko meseci isticala Narodna banka Srbije - navodi se u saopštenju..

Izvršni odbor očekuje i da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u donjoj polovini ciljanog raspona, kao i da će biti nastavljen relativno snažan priliv stranih direktnih investicija u Srbiju

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. aprila.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta