Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cilj Srbije učešće rudarstva u BDP-u oko 4%
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da vrednost mineralnog bogatstva naše zemlje iznosi više od 200 mlrd USD.

Mihajlović je, u intervjuu za specijalno izdanje magazina Kord posvećeno rudarstvu, objasnila da to bogatstvo treba da doprinose ekonomskom razvoju i rastu – da bude odgovorno prema životnoj sredini, ali i da vidimo efekte toga u državnom budžetu.

Prema njenim rečima, cilj je da u Srbiju privučemo nove investicije i da za tri godine učešće rudarstva u BDP-u umesto 1,9% bude približno 4%, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

- Uz to, želimo da razvoj rudarstva bude održiv i da se sve što se radi u ovoj oblasti radi poštujući propise i najviše standarde u oblasti životne sredine - naglasila je potpredsednica Vlade.

- Rudarstvo je sektor koji je potpuno nezasluženo dugo bio na margini. Želimo da ispravimo tu nepravdu, jer u toj oblasti ima mnogo više potencijala nego što je danas iskorišćeno - ukazala je ona.

Ministarstvo je, kako je napomenula, pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim želi da stvori uslove da Srbija dobije moderan i mnogo uspešniji rudarski sektor.

Ona je predočila da je jedan od ciljeva izmena zakona u oblasti rudarstva i energetike da se sistem e-dozvole, zbog kojeg je Srbija danas deveta na svetu u izdavanju građevinskih dozvola na "Duing biznis listi" Svetske banke, prenese i u energetiku i rudarstvo.

Reforme e-energetika i e-rudarstvo, kako je ocenila, doneće velike promene ne samo u energetici, već i u rudarstvu, gde se prvi put uvodi digitalni postupak u rudarstvu u pribavljanju dokumentacije.

Prema njenim rečima, to znači da će se dozvole izdavati u kraćim rokovima, u proseku sa sadašnjih 150 dana na oko 15 dana, a da će investitori moći da prate tačno u kojoj fazi je njihov postupak.

Mihajlović je naglasila da ni rudarstvo, ni energetika, ne mogu da napreduju bez novih investicija, kao i da je posebno važno da sve što se radi bude usklađeno sa propisima u oblasti zaštite životne sredine.

- Naš zadatak je da stvorimo uslove za to, da imamo jasne i pregledne procedure, jednake za sve investitore, a da pri tome interes države bude zaštićen, recimo kad je u pitanju briga o mineralnim resursima - istakla je ona.

Takođe, kako je dodala, isto se odnosi i na obnovljive izvore energije, gde je cilj da se taj potencijal bolje iskoristi, što bi, zajedno sa ulaganjem u povećanje energetske efikasnosti, trebalo da omogući da do 2050. godine približno 50% proizvodnje struje dobijamo iz obnovljivih izvora.


Projects for Financing from Westerns Balkans Investment Framework Worth EUR 760 Million Applied
The Minister for European Integration of Serbia and the National IPA Coordinator, Jadranka Joksimovic, has proposed nine projects for the allocation of grants from the Western Balkans Investment Framework.

In a statement for Tanjug, Joksimovic said that the framework was a special instrument of support of the EU and international financial institutions for the preparation and realization of infrastructure projects and the Economic-Investment Plan for the Western Balkans, as announced on the website of the Government of Serbia. She specified that the majority of the proposed projects was especially important for Cluster 4 – Green Agenda, Digitization and Infrastructural Connecting, but also for Cluster 3, pertaining to increasing the competitiveness and inclusive growth.

In the field of transport, three projects were applied for an investment grant, one of which pertains to rail transport, namely the Nis-Dimitrovgrad railway and Corridor 10 section, whereas the other two pertain to the development of river transport infrastructure and solving the critical section on the Sava and the Danube, which should enable safe transport of goods on Serbia’s rivers, she explained.

Joksimovic pointed out that, in the field of energy, the continuation of the Trans-Balkans Corridor – Section 4 – Bajina Basta-Pljevlja-Visegrad, was proposed for an investment grant. This is a regional interconnection between Serbia, Bosnia and Herzegovina and Montenegro.

The minister said that, in the field of the living environment, a project that pertains to the construction of waste water treatment facilities in Jagodina, Kikinda, Pirot, Pozarevac, Vrsac, Trstenik, Smederevo and Pancevo had been proposed.

She said that the construction of the facilities was expected to start in the fourth quarter of 2022 and that the realization of the project would substantially increase the quality of the living environment in those towns and municipalities.

Joksimovic noted that, in the current round, there was also an application for an investment grant of EUR 35 million in the project of the construction of the new children’s hospital Tirsova 2, planned to be the most modern hospital for children, not just in Belgrade and Serbia, but in the region as well.

The total investment value of all the proposed projects is close to EUR 760 million, whereas the amount of sought grants is around EUR 157 million.

The board of the Western Balkans Investment Framework is to adopt an official decision on which propositions are to be supported in June 2021.


Aerodromu Nikola Tesla nagrade za kvalitet usluge za 2020.
Aerodrom "Nikola Tesla Beograd", kojim upravlja kompanija Vansi Erport (VINCI Airports) dobio je nagrade za kvalitet usluge za 2020. godinu koje dodeljuje Međunarodni savet aerodroma, saopšteno je iz Aerodroma "Nikola Tesla".
BEOGRAD - Aerodrom "Nikola Tesla Beograd", kojim upravlja kompanija Vansi Erport (VINCI Airports) dobio je nagrade za kvalitet usluge za 2020. godinu koje dodeljuje Međunarodni savet aerodroma, saopšteno je iz Aerodroma "Nikola Tesla".

Beogradski aerodrom je nagradu dobio u dve kategorije, jer se našao među najboljim aerodromima po veličini u regionu, sa pet do 15 miliona putnika godišnje i onima koji najbolje u regionu primenjuju higijenske mere.


Fortaco Grupa kupila srpsku kompaniju Rapp zastava
Fortaco Grupa, jedan od vodećih nezavisnih strateških partnera u oblasti teške mašinerije i pomorske industrije, kupila je Rapp Zastavu, srpsku kompaniju koja proizvodi vitla i druga rešenja za pomorsku industriju.

Rapp Zastava, kako je saopšteno iz ove kompanije, zapošljava 150 radnika, a moderna fabrika, koja se nalazi u Gruži, izgrađena je 2014. godine sa 10.000 m2 proizvodnog prostora.

Ovom akvizicijom Fortaco širi geografsko prisustvo i ponudu iz oblasti pomorske industrije. To za Fortaco Grupu i njene kupce predstavlja nove kapacitete u oblastima čeličnih konstrukcija i montaže mašina, kao i u segmentu teških mašina, navodi se u zajedničkom saopštenju.

- Godina 2020. predstavljala je izuzetne tržišne uslove za sve nas. Na osnovu dobrih rezultata tokom teške godine, sa zadovoljstvom mogu da najavim širenje Fortaco Grupe u Srbiju akvizicijom Rapp Zastave, koja je u skladu s našom strategijom da budemo vodeći partner u industriji teške mašinerije i pomorske opreme. Impresioniran sam iskusnim timom, dobrom infrastrukturom i sjajnim proizvodima. Fabrika je moderna sa mogućnostima daljeg širenja. Uveren sam da našim kupcima možemo da pružimo dodatnu vrednost u oblasti zavarenih konstrukcija i sklopova od čelika - kaže Lars Hellberg, predsednik i izvršni direktor Fortaco Grupe.

- Drago nam je što smo se pridružili Fortaco Grupi i radujemo se što ćemo započeti saradnju s ljudima iz Fortaco-a i sa sadašnjim i budućim kupcima kompanije Fortaco. Rapp Zastava ima dugu tradiciju u proizvodnji čeličnih konstrukcija i montaži mašina. Na raspolaganju nam je i veliki broj kvalifikovanih ljudi u okruženju. Siguran sam da smo u dobroj poziciji da značajno unapredimo svoje poslovanje i proširimo portfolio kupaca i na segment teških mašina - rekao je Aleksandar Đorđević, generalni direktor kompanije Rapp Zastava, navodi se u saopštenju.


Fortaco Group Buys Serbian Company Rapp Zastava
Fortaco Group, the leading brand-independent strategic partner to the heavy off-highway equipment and marine industries, has acquired Rapp Zastava, a Serbian company providing winches and other solutions to the marine industry.

Rapp Zastava, the company says, employs 150 people. A modern factory, located in Gruza, was built in 2014 with 10,000 m2 of production space.

By this acquisition, Fortaco is expanding its geographical presence and offer in the marine business. This provides Fortaco and its customers with a new capacity within the steel fabrications and assembly business, also in the off-highway segment, the joint press release says.

– The year 2020 represented exceptional market conditions for all of us. On the back of the good performance during this difficult year, I am happy to announce Fortaco’s expansion to Serbia by the acquisition of Rapp Zastava, which is aligned with our strategy to be the leading partner to the off-highway and marine equipment industries. I am impressed with the experienced team, the good infrastructure and the great products. The factory is modern, with further expansion opportunities. I am convinced we can provide our customers with increased value in steel fabrications and assemblies – says Lars Hellberg, President & CEO of Fortaco Group.

– We are very happy to join Fortaco Group and looking forward to start interacting with Fortaco people and with Fortaco’s current and future customers. Rapp Zastava has a long tradition in steel fabrications and assembly business. Availability of skilled people in the area is good. I am sure that we are well positioned to grow our business significantly and expand our customer portfolio also into the off-highway segment – says Aleksandar Djordjevic, Managing Director of Rapp Zastava.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta