Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"DOKTOR EKONOMIJE" PONOVO U CENTRU PAŽNJE Goldman Saks: Bakar je nova nafta
Analitičari Goldman Sachsa za robne berze kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cene crvenog metala na 11.000 dolara po metričkoj toni.
Svoje prognoze o poskupljenju bakra obrazlažu ubrzanjem prelaska na "zelenu" energiju sa fosilnih goriva i nedovoljnom ponudom ovog metala, javlja CNBC, a prenosi portal SEEbiz.
Na osnovu očekivanog skoka potražnje, a u uslovima već oskudne tržišne ponude u svetlu pandemije, Goldman Sachs sada procenjuje da će cena bakra porasti na prosečnih 11.000 američkih dolara po metričkoj toni tokom narednih 12 meseci.

Prema podacima sa Londonske berze metala, bakar je u sredu trgovan po ceni od oko 8.900 dolara po toni.


Potpisan trgovinski sporazum između Srbije i Velike Britanije
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod potpisale su Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i UK, kojim se zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine.

Sporazumom, koji je potpisan 16. aprila u Palati Srbija, postavljen je novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije.

Obe strane izrazile su zadovoljstvo zbog uspešno okončanih pregovora i formalnog obezbeđivanja nastavka uspešne saradnje u političkoj i ekonomskoj sferi.

Ministarka Matić istakla je da se Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine.


Trade Agreement Signed Between Serbia and Great Britain
Serbian Minister of Trade, Tourism and Telecommunications Tatjana Matic and UK Ambassador to Belgrade Sian MacLeod have signed the Agreement on Partnership, Trade and Cooperation between Serbia and the UK, which keeps the level of cooperation in all fields and the degree of trade liberalization which existed until December 31, 2020, the Ministry of Trade announced.

The agreement, which was signed on April 16 at the Palace of Serbia, sets new legal foundations for the regulation of bilateral trade, which was previously defined by the Stabilization and Association Agreement between the European Communities and their members and Serbia.

Both sides expressed their satisfaction over the successfully finalized negotiations and the formal securing of the continuation of the successful cooperation in the spheres of politics and economy.

Minister Matic pointed out that the Agreement on Partnership, Trade and Cooperation between Serbia and the UK kept the level of cooperation in all fields, as well as the degree of trade liberalization that existed until December 31, 2020.


Government Planning to Sell Factory if Fiat Leaves Serbia?
The management of the company Stellantis, within which all Fiat Chrysler factories worldwide have been operating since the beginning of the year, has notified the Government of Serbia, as the Danas daily learns exclusively, that the decision on whether and when the production of the new car model is to begin at the Fiat factory in Kragujevac will be known in several months.

If Stellantis decides to leave Kragujevac, the Government of Serbia, the daily’s sources claim, has a plan B.

In that case, the government would buy off Fiat’s stake in the joint company and then sell the entire factory to another car manufacturer.

Volkswagen, which has been announcing the construction of a new factory in the Balkans in the past years, is being mentioned as a potential purchaser. The Kragujevac car factory might also be offered to one of the Chinese producers, which had also been showing interest in Zastava for years before Fiat arrived. Furthermore, there are also Japanese companies, as well as South Korea’s Hyndai and India’s Tata Motors, which have also negotiated with Zastava on a strategic partnership.

The European Union would most probably pressure Serbia over the potential sale of the Kragujevac factory to the Chinese, but those familiar with the matter believe that those pressures might be annulled by the fact that “their” company (Stellantis) would be responsible for the situation, as their leaving would make several thousand families in Serbia lose their source of income.


Ako Fiat ode iz Srbije, Vlada planira da fabriku preproda?
Menadžment kompanije Stellantis, u okviru koje od početka godine posluju i sve Fiat Chrysler fabrike širom sveta, obavestio je Vladu Srbije, ekskluzivno saznaje Danas, da će odluka o tome da li će i kada u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu da počne proizvodnja novog modela automobila biti poznata za nekoliko meseci.

Ukoliko Stelantis odluči da ode iz Kragujevca Vlada Srbije, tvrde izvori lista, ima plan B.

U tom slučaju Vlada bi od Fijata otkupila njegov udeo u zajedničkoj kompaniji i zatim čitavu fabriku preprodala drugom proizvođalu automobila.

U Fijatovu fabriku u Kragujevcu do sada je uloženo blizu 1,5 mlrd EUR.

Kao mogući kupac pominje se Volkswagen, koji u poslednjih nekoliko godina najavljuje izgradnju nove fabrike na Balkanu.

Nemci su se, sredinom 2019, birajući lokaciju za tu fabriku, između Srbije, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Turske opredelili za ovu poslednju zemlju, ali su pre nepunih godinu i po dana iz političkih razloga odlučili da "zamrznu" odluku o gradnji fabrike u Turskoj, nakon čega su u trku ponovo ušle Srbija, Rumunija i Bugarska, koja je Nemcima ponudila učešće od 1 mlrd EUR.

Kragujevačka fabrika automobila bi mogla da bude ponuđena i nekom od kineskih proizvođača koji su, takođe, do dolaska Fijata godinama "obletali" oko Zastave.

Tu su, nadalje, japanske kompanije, te južnokorejski Hyundai i indijska Tata motors koje su takođe pregovarale sa Zastavom o strateškom partnerstvu.

Evropska unija bi, najverovatnije, pritiskala Srbiju zbog eventualne prodaje kragujevačke fabrike automobili Kinezima, ali bi ti pritisci, smatraju upućeni, mogli da budu anulirani činjenicom da bi za takvu situaciju bila odgovorna "njihova" kompanija (Stelantis), koja bi svojim odlaskom u Srbiji ostavila bez posla i egzistencije nekoliko hiljada porodica.


Bekament kupio aranđelovački Šamot za 203 mln RSD
Banja komerc Bekament za 203,4 miliona dinara kupio je fabriku "Šamot" u stečaju, saopštila je danas Agencija za licencriranje stečajnih upravnika.
ARANÐELOVAC - Banja komerc Bekament za 203,4 miliona dinara kupio je fabriku "Šamot" u stečaju, saopštila je danas Agencija za licencriranje stečajnih upravnika.

Najznačajnija imovina Šamota koji je kupljen po početnoj ceni su objekti fabričkog kompleksa u Aranđelovcu, oprema, postrojenja i potraživanja prema dužnicima.


EPS zaradio 74 MILIONA evra od izvoza struje
Elektroprivreda Srbije nadmašila je postavljene ciljeve uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije i samo od prodaje struje na slobodnom tržištu od početka 2021. godine imala je zaradu od oko 74 miliona evra.
To je izjavio direktor EPS-a Milorad Grčić i dodao da je od 1. januara do 6. aprila na berzama prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije, a da nije bilo potrebe da se struja kupuje.

- To je oko tri puta veća prodaja električne energije na berzama nego u istom periodu 2020. godine zahvaljujući odličnim hidrološki uslovima i znanju stručnjaka EPS-a, naveo je Grčić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Navodi i da su EPS-ove hidroelektrane u tom periodu proizvele četiri milijarde kilovat-sati što je za oko 50 odsto više zelene energije nego u 2020. godini i oko 27 odsto više nego u 2019.
Sve hidroelektrane su, objašnjava, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i revitalizacijama mogle da iskoriste izuzetne dotoke na rekama i proizvele mnogo više energije.
- Proizvodnja uglja na planiranom nivou i stabilan rad termoelektrana omogućili su da EPS od početka godine proizvede ukupno više od 11 milijardi kilovat-sati električne energije. To je za devet odsto više nego u istom periodu 2020. i za šest odsto više nego u 2019. godini, naveo je Grčić.

Naveo je i da je u 2020. godini, kada je bilo veoma teško ostvariti uspešne rezultate i ispuniti zacrtane planove, EPS imao četiri puta veći profit od planiranog i zabeležio neto dobit od 16,2 milijarde dinara i ispunili proizvodne planove.

- EPS je u prošloj godini samo u budžet Srbije uplatio više od 80 milijardi dinara. Time smo doprineli stabilnosti zemlje u jednoj od najtežih godina, u kojoj je pandemija kovid-19 blokirala celu planetu i promenila način života građana, naveo je Grčić i dodao da je EPS godinu završio sa profitom od oko 137 miliona evra.
Istakao je takođe da je u projekte zaštite životne sredine uloženo 11,8 milijardi dinara.

- Na gradilištima EPS-a, posle prilagođavanja strogim merama zaštite zdravlja zaposlenih, radilo se punom parom. Jedna od najvažnijih lokacija bio je Kostolac gde se gradi novi blok snage 350 megavata, vredan 618 miliona dolara, naveo je Grčić.

Podsetio je da se i u Obrenovcu radi na gradnji sistema za odsumporavanje u TENT A i dodao da je to najveći ekološki projekat EPS-a i da je vredan 217 miliona evra.

Krajem prošle godine postavljen je kamen temeljac za slično postrojenje, ali u TENT B.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta