Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tutin dobija eko park Cikiljevac - U planu i vidikovac sa pogledom na gradsko jezero
Opština Tutin traži izvođače za izgradnju eko parka Cikiljevac, a kako je ranije saopšteno procenjena vrednost ovog projekta oko 20 miliona dinara.

Eko park će imati trim stazu, vidikovac, dečje igralište, amfiteatar, ali i fitnes i roštilj zone.

- Inovativni eko parkovi predstavljaju trend koji je aktuelan u tokovima uredjenja zelenih površina. Otvaranjem jednog inovativnog eko parka u Tutnu postali bismo prva opština u regionu koja ima reprezentativan eko park - navode iz opštine.

Aktivnosti su usmerene ka uređenju ove površine u pravcu adaptacije ekoloških dečjih igrališta, fitnes sprava za aktivnu rekreaciju, staza za šetnju u prirodi kao i izgradnju jedinstvenog vidikovca koji bi omogućio pogled na gradsko jezgro opštine Tutin.Odabrani izvođač imaće rok od 60 dana za završetak radova, a rok za podnošenje ponuda je 23. april 2021. godine


Moguće pokretanje proizvodnje u Ikarbusu od juna - Novi vlasnik, kineska kompanija LGNEA, planira el
Direktor beogradskog Ikarbusa Aleksandar Vićentić rekao je danas da se očekuje da u junu počne obnova proizvodnje u toj fabrici autobusa sa novim vlasnikom, kineskom kompanijom LGNEA (Lanzhou Guangdong New Energy Automobile).

LGNEA je, kako je Vićentić rekao za Betu, postala većinski vlasnik tog preduzeća sa udelom od 59%, država Srbija ima deset odsto, a ostatak kapitala pripada malim akcionarima.

Kineska kompanija je najpre otkupila potraživanje Inteza banke od Ikarbusa i tako postala suvlasnik tog preduzeća za proizvodnju autobusa.

- LGNEA je ozbiljna firma i planira da započne i proizvodnju autobusa na električni pogon jer su među najvećim proizvođačima baterija za automobile - rekao je Vićentić.

Ikarbus je, prema njegovim rečima, upao u finansijske probleme zbog nedostatka obrtnog kapitala i nemogućnosti da izda garancije za kredit kod banka kako bi finansirao proizvodnju.

Sredstva za obrtni kapital, kako je rekao, ta zemunska firma je mogla da dobije samo od Fonda za razvoj, što nije bilo dovoljno.

Prošle godine je usvojen Unapred pripremljen program reorganizacije (UPPR) i sada se proveravaju dugovi preduzeća koje ima oko 1.400 poverilaca, među kojima su saobraćajno preduzeće Lasta, Grad Beograd, Fond za razvoj, bivši zaposleni i drugi.

Vićentić je rekao da dugo traje privatizacija Ikarbusa, ali da nije moglo brže.

Do pre nekoliko godina Ikarbus je zapošljavao 250 radnika, a kroz dva socijalna programa otišli su svi osim njih 25 koji od marta prošle godine ne rade i ne primaju platu.

Vićentić je rekao da je fabrika poslednjih godina proizvodila 70 autobusa godišnje, a da je bilo neophodno da proizvede oko 100 kako bi mogla da opstane sa 250 radnika.


Potential Launching of Production at Ikarbus in June – New Owner, Chinese Company LGNEA, Planning El
The director of the Belgrade-based company Ikarbus, Aleksandar Vicentic, said today that the relaunching of the production at this bus factory with the new owner, the Chinese company LGNEA (Lanzhou Guangdong New Energy Automobile), was expected for June 2021.

As Vicentic told Beta, LGNEA has become the companys majority owner with a 59% stake, the Republic of Serbia owns 10%, and the rest of the capital belongs to small shareholders.

The Chinese company first bought the claims of Intesa Bank toward Ikarbus, thereby becoming a co-owner of the bus manufacturer.

– LGNEA is a serious company and it plans to start producing electric buses as well, because they are among the largest producers of car batteries – Vicentic said.

According to him, Ikarbus started experiencing financial troubles due to the lack of working capital and the inability to provide loan guarantees to banks in order to finance the production.

As he said, the Zemun-based company could only get funds for the working capital from the Development Fund, which was not enough.

Last year, the Pre-packaged Reorganization Plan (PPRP) was adopted and the debts of the company, which has around 1,400 creditors, among which are the transportation company Lasta, the City of Belgrade, the Development Fund, former employees and others, are now being examined.

Vicentic said that, although the privatization of Ikarbus took a long time, it was as quick as it could be.

Until a few years ago, Ikarbus employed 250 workers. Through two social programs, everyone left except for 25, who have not been working or receiving salaries since March 2020.

Vicentic said that, in the preceding years, the factory had produced 70 buses a year, and added that it had needed to produce around 100 in order to survive with 250 workers.


Gas Heating, Investment That Pays Off Quickly – Things Needed to Connect to the Network
Home >>
Source: Promo | Thursday, 08.04.2021.| 12:13Highlight an article Print out the news srpski deutschGas Heating, Investment That Pays Off Quickly – Things Needed to Connect to the Network
IllustrationIllustration (Photo: F.Schmidt/shutterstock.com)
Gas-based heating of households is the cleanest, but also the most economical, form of heating, because this energy source allows for lower costs compared to most other options, and the positive effects on the environment are multiple. The recent amendments to the Rulebook on the Special Kinds of Facilities and Works have enabled the reduction of the costs of connection to the gas network of up to RSD 100,000, which is great news for households, the economy and the entire ecosystem, says Goran Jevtic, the director of Energy Net, a leader in the HVAC market.

The amendments enable the costs paid by citizens when connecting to the gas network to be reduced by up to RSD 100,000, which means that the citizens will only pay the costs of the basic connection to the system of distribution of natural gas based on the decision on the amount of costs and in line with the methodology.

It was precisely the disproportionate character of these items that was a big obstacle for households in Serbia to opt for this kind of heating.

– Those who have switched from solid fuels to gas for heating know the best how great the savings are. It is likely that these savings allowed them to make a return on their investment in a short amount of time. Furthermore, this kind of a heating system also reduces the emission of harmful gases to a considerable extend, which contributes to the preservation of the planet’s endangered ecosystem in the long term – Jevtic says.

He adds that another important thing for the users is that gas heating is very comfortable – it requires almost no “special interventions” during the exploitation, or storage facilities etc. The only thing the user needs to do is to have a regular annual servicing done, which is a relatively low expenditure compared to everything else.


Grejanje na gas, investicija koja se isplati u kratkom roku - Šta je sve potrebno za priključenje na
Grejanje domaćinstava na gas najčistije je i najekomomičnije, jer taj energent omogućava niže troškove u odnosu na najveći broj drugih opcija, a pozitivni efekti na zaštitu životne sredine su višestruki. Nedavnim izmenama i dopunama Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova omogućeno je smanjenje troškova priključka na gasovodnu mrežu i do 100.000 dinara, što je sjajna vest i za domaćinstva i za privredu i za ceo ekosistem, kaže Goran Jevtić, direktor kompanije Energy Net, jednog od lidera na tržištu KGH segmenta.

Izmenama Pravilnika je obezbeđeno da troškovi građana prilikom priključenja na gasovodnu mrežu budu umanjeni i do 100.000 dinara, što znači da će građani plaćati samo troškove tipskog priključenja na sistem za distribuciju prirodnog gasa na osnovu odluke o visini troškova i saglasno metodologiji.

Upravo neadekvatno dimenzionirane ove stavke bile su značajna "ulazna barijera" domaćinstvima u našoj zemlji da se odluče na ovaj korak.

- Najbolji svedoci uštede su svi koji su prešli sa grejanja čvrstim gorivom na grejanje "plavim energetnom", odnosno na gas. U kratkom roku su izvesno iz "uštede" isplatili svoju investiciju, a pored toga, ovakavim sistemom grejanja se i emisija štetnih gasova značajno smanjuje što dugoročno doprinosi i očuvanju ugroženog ekosistema u kojem živi planeta - kaže Jevtić.

Za korisnike je, dodaje, važno i što je grejanje na gas vrlo komforno - ne zahteva gotovo nikakve "posebne radnje" u toku eksploatacije, magacine za skladištenje i sl. Jedina obaveza korisnika je redovan godišnji servis što je relativno nizak trošak u odnosu na sve nabrojano.


Francuska agencija za razvoj odobrila 50 mil EUR za podršku Srbiji u sprovođenju klimatskih obaveza
Francuska agencija za razvoj (AFD) je na zasedanju Odbora za strane države odobrila prvu fazu kredita od 50 mil EUR za finansiranje javnog sektora kao i subvenciju od 500.000 EUR za tehničku podršku, u okviru prve faze programa za reforme koje sprovodi Srbija u skladu sa preuzetim klimatskim obavezama, objavila je Regionalna kancelarija AFD za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

U okviru ovog programa Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

- Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama koji je usvojen 18. marta u Skupštini Republike Srbije. Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom - navodi se u saopštenju AFD.

Prema rečima Dominika Otberga, direktora regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan, kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo.

- Ovaj program je takođe u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji. Usvajanje zakona o klimatskim promenama je značajan napredak za konkretizovanje mape puta, koju ponosno podržavamo. U okviru ove inicijative, AFD će nastaviti da sarađuje sa vlastima na mobilizaciji dodatne finansijske i ekspertske podrške radi podsticanja pozitivne dinamike reformi u svim sektorima obuhvaćenim Zelenim dogovorom EU (Green Deal) i Zelenom agendom za Zapadni Balkan - zaključio je Otberg.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta