Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=657462
Kineska fabrička aktivnost je neznatno usporila u maju zbog skoka cena sirovina po najvišoj stopi u poslednjih više od 10 godina, što je vršilo pritisak na proizvodnju malih i izvozno orijentisanih firmi.
Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) skliznuo je ovog meseca na 51 poen nasuprot očekivanjima analitičara da će ostati na aprilskom nivou od 51,1 poena, pokazali su današnji podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS), prenosi Rojters.

Indeks PMI zvanične statistike, koji se uglavnom fokusira na velike i državne firme, više od godinu dana se drži iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.
Mada je kineska ekonomija u velikoj meri prevazišla negativne efekte korona pandemije, zvaničnici upozoravaju da temelji oporavak još uvek nisu stabilni zbog problema poput rasta cena sirovina i situacije sa pandemijom u inostranstvu.

Podindeks koji meri izvozne narudžbine iznosio je 48,3 poena u maju u odnosu na 50,4 boda prethodnog meseca. Istovremeno, podindeks cena sirovina u zvaničnom PMI skočio je na 72,8 bodova sa aprilskih 66,9 poena, na najviši nivo od 2010.
Cene sirovina, poput uglja, čelika, ruda gvožđa i bakra, porasle su ove godine podstaknute oporavkom tražnje nakon ublažavanja lokdauna.

Kreatori kineske ekonomske politike su poslednjih nedelja više puta izrazili zabrinutost zbog poskupljenja robe i apelovali na oštrije upravljanje ponudom i potražnjom i na suzbijanje tržišnih špekulativnih radnji.

Pored rasta cena sirovina, kineske proizvođače muče i visoki troškovi transporta i aprecijacija juana. Pojedini uspevaju da veće troškove prebace na inostrane kupce, ali neke male kompanije obustavljaju prijem narudžbina kako bi izbegle gubitke.
Podindeks aktivnosti malih preduzeća je iznosio u maju 48,8 poena, što je nagli pad u odnosu na 50,8 bodova u maju. Firme su, takođe, ovog meseca povećale otpuštanje radnika, pokazali su i zvanični podaci.
Sektor usluga je, međutim, nastavio snažnu ekspanziju 15. mesec zaredom, pri čemu se indeks PMI popeo na 55,2 boda sa 54,9 poena u aprilu.

Kina je u prvom tromesečju 2021. zabeležila rekordan privredni rast od 18,3 procenta, ali analitičari procenjuju da će kasnije tokom godine stopa rasta postati umerenija.


Telekom Srbija uvećao prihode za više od 40 mil EUR
Iako prošle godine nije bilo rominga prihodi Telekom Srbija povećani su za preko 40 miliona evra, kaže generalni direktor kompanije Vladimir Lučić.

Prema njegovim rečima, za to je zaslužan pre svega sektor interneta sa rastom prihoda od 13 odsto i multimedije gde je rast iznosio čak 22 procenta.

On je potvrdio kako očekuje da se ranije procene ostvare i da Telekom Srbija do 2022. dostigne vrednost od četiri milijarde evra.

- Postoji veliki prostor za optimizaciju troškova- istakao je Lučić.

- Čist profit ove godine će biti preko 10 milijardi dinara, svake godine skoro dupliramo profit - dodao je.

- Ove godine ćemo u septembru platiti duplo više dividendi nego lane, čak 4,1 milijardu dinara će biti uplaćeno - kazao je direktor Telekoma.

- Kada se saberu obveznice i dugovi bankama, i dalje imamo prosečan dug za jednu telekomunikacionu kompaniju - rekao je Lučić.

- Mislim da svi ovi trendovi pokazuju da smo mi bili u pravu kada su u pitanju naše akvizicije. Uspeli smo da povećamo i prihode i profitabilnost naše kompanije u budućnosti - naveo je. Ističe da će neto dug da pada jer su prihodi sve veći.

Lučić navodi da je ugovor sa Telenorom standardni ugovor. "To je obostrani interes koji je standard u mnogim evropskim zemljama. Otvoreni smo ne samo za Telenor, nego za sve koji bi izašli na to tržište, da im ustupimo našu optičku infrastrukturu", istakao je.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5708
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5708 dinars for one euro on Monday, approximately the same as on Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5708 dinars for one euro on Monday, approximately the same as on Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar dropped by 0.2 pct to 96.6468 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was up by 0.3 pct against the dollar m-o-m and by 9.6 pct y-o-y, declining by 1.0 pct relative to the beginning of the year.


Russian Airline Carrier Nordwind Airlines to Launch New Line Between Saint Petersburg and Belgrade
The Russian airline carrier Nordwind Airlines has announced a new line between Saint Petersburg and Belgrade from June 9.

This will be a once-a-week service, operated Wednesdays by Boeing 737-800 aircraft.

The flights will complement the existing Nordwind weekly line between Moscow and Belgrade, which was launched this January.


Mihajlović: Odlična saradnja sa NIS u energetskoj tranziciji
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da Ministarstvo rudarstva i energetike ima odličnu saradnju sa kompanijom NIS na putu energetske tranzicije.
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da Ministarstvo rudarstva i energetike ima odličnu saradnju sa kompanijom NIS na putu energetske tranzicije.

Mihajlovićeva je to rekla na sastanku sa predsednikom Odbora direktora NIS Vadimom Jakovljevim i ruskom delegacijom, koju su činili i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harcenko.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta