Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Imovina preduzeća Porečje Prom iz Vučja ponuđena na prodaju
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prvu prodaju imovine preduzeća u stečaju Porečje Prom iz Vučja.

Za 5,5 miliona dinara ponuđeno je pet zgrada prehrambene industrije i proizvodnje pića i dve zgrade poslovnih usluga.

Javno nadmetanje održaće se 14. jula 2021. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Porečje Prom u stečaju je od 2018. godine, a bavi se trgovinom na veliko voćem i povrćem.


Razanj Waiting for New Investors – Two Parcels of Building Land in Industrial Zone North up for Sale
The Municipality of Razanj is selling two parcels of building land in the Industrial Zone “North” (“Sever”).

Parcels of 3,606 m2 and 4,480 m2 are meant for the construction of facilities for the food industry, construction and production of building materials, warehouses, textile industry, larger commerce companies and crafts.

The initial price is EUR 3.4 per m2, and bids may be submitted by July 12, 2021.


Evropske berze u usponu, na Vol Srtitu novi rekord S&P 500
Cene akcija na evropskim berzama ojačale su jutros na otvaranju trgovanja, dan nakon što je Evropska centralna banka povećala projekcije privrednog rasta i inflacije u evrozoni, poručivši istovremeno da će nastaviti sa primenom obimnog programa podrške ekonomijama putem kupovine obveznica.
LONDON - Cene akcija na evropskim berzama ojačale su jutros na otvaranju trgovanja, dan nakon što je Evropska centralna banka povećala projekcije privrednog rasta i inflacije u evrozoni, poručivši istovremeno da će nastaviti sa primenom obimnog programa podrške ekonomijama putem kupovine obveznica.

Panevropski indeks fjučersa EuroStoks 50 popeo se za 0,2 posto na otvaranju trgovanja, nemački terminski indeks DAKS je neznatno ojačao za 0,08 procenata, a britanski FTSE fjučersi su porasli za 0,2 odsto, prenosi Rojters.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5704
Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5704
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5704 dinars for one euro on Friday, approximately the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5704 dinars for one euro on Friday, approximately the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar rose by 0.1 pct to 96.4957 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was up by 0.3 pct against the dollar m-o-m and by 7.4 pct y-o-y, declining by 0.9 pct relative to the beginning of the year.


Devizne rezerve u maju 14,18 mlrd evra,veće za 184 miliona
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14,18 milijardi evra na kraju maja 2021, što je za 184,1 miliona više nego u aprilu.
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14,18 milijardi evra na kraju maja 2021, što je za 184,1 miliona više nego u aprilu.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.


Mesečna inflacija u maju 0,5%, međugodišnja 3,6 posto
Inflacija u Srbiji je u maju ove godine zabeležila rast od 0,5 odsto u odnosu na april, dok je u poređenju sa istim mesecom 2020. porasla za 3,6 procenata, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku.
BEOGRAD - Inflacija u Srbiji je u maju ove godine zabeležila rast od 0,5 odsto u odnosu na april, dok je u poređenju sa istim mesecom 2020. porasla za 3,6 procenata, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Potrošačke cene su u maju u odnosu na decembar 2020. godine povećane u proseku za 3,2 posto.


NBS: Devizne rezeverve na kraju maja iznosile više od 14 mlrd EUR
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 14.181,5 mil EUR (oko oko 14,2 mlrd EUR), što je za 184,1 mil EUR više nego u aprilu. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134% i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je na sajtu NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 11.706,4 mil EUR što je za 108 mil EUR više nego na kraju prethodnog meseca.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja po osnovu neto kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu (45 mil EUR), kao i donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 173,0 mil EUR) bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu dospeća deviznih svopova (ukupno 86 mil EUR), kao i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno 51,4 mil EUR). Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 103,5 mil EUR, navedeno je.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 462,4 mil EUR i bio je za 156,5 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovan je ukupno 2.607,1 mil EUR.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 45 mil EUR. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 5 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta