Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijanska kompanija otkrila NALAZIŠTE NAFTE u Severnom moru
Italijanska energetska kompanija Eni objavila je juče da je otkrila nalažište nafte u okviru istraživačkih aktivnosti u Severnom moru koje je realizovala firma Var Enerdži, zajedničko preduzeće Enija i norveškog HitekVižena.

Var Enerdži i druga norveška kompanija Aker BP imaju po 30 odsto vlasničkog udela u licenci za novo nalazište, dok norveški gigant Ekvinor, kao operater, drži 40-procentni udeo, prenosi agencija Anadolija.

Nafta je otkrivena na dubini od 385 metara, a prema preliminarnim procenama rezerve na nalazištu iznose između 35 i 65 miliona barela ugljovodonika u naftnom ekvivalentu.
Var Enerdži ima vlasništvo u više od 137 licenci za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na 35 polja u Norveškoj. Aktivan je u celom norveškom kontinentalnom pojasu: od polja Golijat u Barencovom moru, preko polja Marulk u Norveškom moru do polja Balder i Ringhorn u Severnom moru.

Trenutna proizvodnja nafte ove kompanije iznosi oko 300.000 barela dnevno.


Naftni gigant Shell povlači se sa eksploatacije gasa iz škriljaca
Naftni gigant Royal Dutch Shell razmatra moguću prodaju svog udela na najvećem naftnom polјu u Sjedinjenim Državama. Ovo je u skladu sa planovima kompanije da se usredredi na svoje najprofitabilnije naftne i gasne delatnosti a, takođe, i da poveća svoja ulaganja sa niskim udelom CO2, piše CNBC, pozivajući se na izvore koji su želeli da ostanu anonimni.

Prodaja bi mogla činiti deo naftnog polja, ili čak ceo deo Šelovih oko 260.000 jutara (105.200 ha) na najvećem polju za eksploataciju škriljaca u SAD, Permian, koje se uglavnom nalazi u Teksasu. Imovina bi mogla vredeti čak 10 mlrd USD.

Iako nema zvaničnih informacija o prodaji počele su da kruže priče da su u toku neprekidni razgovori s kupcem ili potencijalno više njih, što je Shell odbio da komentariše. Neke površine, o kojima je reč, deo su zajedničkog ulaganja sa kompanijom Oksidental Petroleum.

Shell je jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija, koja je pod pritiskom investitora da smanji ulaganja u fosilna goriva, kako bi zaustavila promene u globalnoj klimi, koje izazivaju emisije CO2. Shell, BP Plc i TotalEnergies obećali su da će smanjiti emisije povećanim ulaganjem u obnovlјive izvore energije, dok je plan i da smanje investiranje u neke naftne i gasne projekte.

Aktivnost spajanja i preuzimanja u okviru najvećeg polјa škriljaca u Americi povećana je u poslednjih godinu dana, jer su neke kompanije nastojale da ojačaju holdinge, a druge su iskoristile rast cena za prodaju. Američki fjučersi na naftu porasli su ove godine za 49%, na skoro 72 USD po barelu, više nego dvostruko u odnosu na najniži nivo u 2020. godini, jer se potražnja za naftom vratila sa opadanjem pandemije.

Početkom 2021 godine, Shell je izložio jednu od najambicioznijih klimatskih strategija u ovom sektoru, sa cilјem da smanji intenzitet CO2 u svojim proizvodima za najmanje 6% do 2023. godine, 20% do 2030. godine, 45% do 2035. godine i za 100% do 2050. sa nivoa iz 2016. Međutim, holandski sud je prošlog meseca presudio da Shellovi napori nisu dovolјni, naredivši mu da smanji emisije za 45% do 2030. sa nivoa iz 2019. godine.

Prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navela je u izveštaju da bi ulaganja u nove projekte za fosilna goriva trebalo odmah da prestanu, ako potrošači žele da ispune cilјeve podržane od strane Ujedinjenih nacija - ograničenje globalnog zagrevanja.

Naftne kompanije, uklјučujući Shell, slažu se da će svetu trebati značajna nova ulaganja u naftu i gas još nekoliko godina, kako bi se zadovolјila potražnja za motornim gorivima i hemikalijama.

Proizvodnja nafte i gasa kompanije Shell na polju Permian iz platformi je tokom 2020. godine iznosila, u proseku, 193.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, što je oko 6% ukupne proizvodnje te godine.

U Permianu se, inače, proizvodi oko 4,5 miliona barela nafte dnevno, ili oko 40% ukupne američke proizvodnje.

Ove godine bi se moglo sklopiti više poslova, a Chevron Corporation, Exon Mobil i drugi žele da se oslobode neželјene imovine i da prikupe novac, kažu stručnjaci iz naftne industrije. Prošle nedelјe, Occidental Petroleum pristao je da proda deo svog vlasništva u basenu Permian Colgate Energy za 508 mil USD, kako bi smanjio svoj dug.

Većina transakcija prodaje imovine na polju Permian ove godine je zaklјučena po cenama između 7.000 i 12.000 USD po hektaru, rekao je Endru Ditmar, analitičar spajanja i preuzimanja u energetskom istraživačkom centru Enverus.

Rast aktivnosti "pogurao" je cene. U aprilu, blisko državna kompanija DoublePoint Energy prodala je kompaniji Pioneer Natural Resources svoja polja za oko 40.000 USD po hektaru, što je nivo koji nije zabeležen od perioda između 2014. i 2016. godine, kada su se proizvođači utrkivali da zauzmu pozicije u basenu Permian.

Nekoliko manjih kompanija, koje se bave eksploatacijom škrilјaca, uklјučujući kompaniju Independence Energies u vlasništvu KKR, udružilo se ove godine. Nedostatak interesovanja u oblasti naftnih IPO-ova (početne javne ponude) imaju privatni vlasnici kapitala, kojima je cilj da povećaju svoju proizvodnju dok čekaju interesovanje investitora za za nove ponude.


Mlekara Šabac investirala u Data Matrix tehnologiju
Mlekara Šabac je u tehnologiju obeležavanja i praćenja proizvoda (Data Matrix) uložila 800.000 EUR i tako odgovorila na nedavno uvedene zahteve ruskog tržišta, saopšteno je iz ove kompanije.

- Mi smo tako postali prva srpska mlekara koja je izvezla proizvode usklađene sa Data Matrix tehnologijom i time u potpunosti odgovorila na nedavno uvedene zahteve ruskog tržišta na kojem smo prisutni više od 10 godina i gde sada svaki proizvod mora biti obeležen QR kodom - izjavio je Nenad Ilić, direktor sektora održavanja, energetike i investicija u Mlekari Šabac.

Data Matrix tehnologija predstavlja sveobuhvatan track & trace sistem koji prati svaki proizvod – u kompletnom lancu, od proizvodnje do plasiranja na police u radnjama.

- Obeležavanje svakog proizvoda jedinstvenim DM kodom predstavlja tehnologiju koja potrošačima na jednostavan i brz način, korišćenjem aplikacija na telefonu, daje sve informacije o samom proizvodu - navodi se u saopštenju.


Mlekara Sabac has invested in Data Matrix technology
Mlekara Sabac has invested EUR 800,000 in the technology of marking and tracking products (Data Matrix) and thus responded to the recently introduced requirements of the Russian market, the company announced.

- We have thus become the first Serbian dairy manufacturer to export products compliant with Data Matrix technology and thus fully respond to the recently introduced requirements of the Russian market, where we have been present for over 10 years and where each product now has to be marked with a QR code - said Nenad Ilic, director of the maintenance, energy and investment sector at the Sabac Dairy.

Data Matrix technology is a comprehensive track & trace system that tracks each product - through the entire chain, from production to store shelves.

- Marking each product with a unique DM code is a technology that provides consumers with all the information about the product in a simple and fast way, using apps on the phone - the announcement states.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5731
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5731 dinars for one euro on Tuesday, approximately the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5731 dinars for one euro on Tuesday, approximately the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar rose by 0.2 pct to 96.9835 dinars for one dollar on Monday.

The dinar was up by 0.3 pct against the dollar m-o-m and by 7.7 pct y-o-y, declining by 1.4 pct relative to the beginning of the year.


Kompanija iz Emirata kupuje akcije Podgorice u Novom duvanskom kombinatu
Firma Grand international F2 LLC iz Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima juče je jedina predala ponudu za kupovinu 2.021.816 akcija Glavnog grada Podgorice u Novom duvanskom kombinatu (NDKP) za nešto više od dva miliona eura.

- Glavni grad je vlasnik 2.021.816 akcija nominalne vrednosti jedan evro. Rok za dostavljanje ponuda bio je 15 dana od dana objavljivanja poziva. Akcije se ne mogu prodati ispod nominalne vrednosti. Pristigla je samo jedna ponuda koja je predata 8. juna 2021. godine. Ponuda je dostavljena za kupovinu svih akcija Glavnog grada po ceni od evro. U rokovima koji su predviđeni Odlukom o prodaji akcija i javnim pozivom vrednovaćemo ponude, utvrditi rang-listu i objaviti je na internet stranici Glavnog grada - saopštio je Vuksan Vuksanović, glavni administrator Glavnog grada na otvaranju ponuda.

Na ovaj način Glavni grad će, kao manjinski akcionar, definitivno ostati bez udela u ovoj fabrici. Prodaju akcija odobrila je Skupština Glavnog grada na plenumu 4. maja. Ranije je sekretar za finansije Snežana Popović objasnila da je Glavni grad vlasnik 8,69 odsto akcija u Novom duvanskom kombinatu, te da je odlukom navedeno da se prodaju sve te akcije.

- Ugovor o dokapitalizaciji je važio do 15. marta 2019. godine, do kada je i investitor ispunio sve ugovorene obaveze. Ukupna vrednost investicije, koja je realizovana po osnovu ugovora o dokapitalizaciji, nezavisni procenjivač je utvrdio u iznosu od 20,5 mil EUR. Kompletan iznos investicionog ulaganja konvertovan je u kapital društva 2019. godine i Grand international FZ LLC postao je punopravni vlasnik 20.550.928 akcija Novog duvanskog kombinata AD Podgorica - piše u izveštaju menadžmenta kompanije za prošlu godinu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta