Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova pomoć MMF-a obuhvata 55 od 82 najranjivije ekonomije
LONDON/VAŠINGTON - Planovi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom fondu za "Otpornost i održivost", kojim će se proširiti podrška na više desetina ranjivijih zemalja, dobili su danas međunarodnu podršku uoči predstojećih ključnih sastanaka.

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva je predložila ovog meseca novi trust kako bi se bogatim zemljama omogućilo da deo svojih novih rezervi u MMF-u usmere ka siromašnim i zemljama sa srednjim prihodima, koje su kovid ili klimatske promene teško pogodile, piše Rojters.


Energoprojekt dobit od 263 miliona dinara ostavio neraspoređenu
Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti najveći akcionar ove kompanije je Napred razvoj AD sa Novog Beograda sa 43,5 procenata akcija, pa Republika Srbija sa 33,5 procenata, Montinvest proprerties sa 5,1 te JOPAG AG sa 5,1 posto akcija.
BEOGRAD - Energoprojekt Holding a.d. odlučio je da 263,2 miliona dinara dobiti iz 2020. godine ostane neraspoređena, navodi se u dokumentu koji je objavila Beogradska berza.

Skupština akcionara te kompanije prošlogodišnju dobit pribrojala je neraspoređenoj dobiti iz ranijih godina pa je sada u toj finansijskoj kategoriji 1,29 milijardi dinara.


PZP "Valjevo" 787 mln dobiti rasporedilo u rezerve
Prema broju akcija slede Falcon family L.P. sa 4,8 procenata, sama kompanija u čijim je rukama 2,2 procenata i Erste banka sa 1,4 posto akcija.
VALJEVO - Neto dobit od 787,2 miliona dinara koju je prošle godine ostvarilo Preduzeće za puteve "Valjevo" Skupština akcionara rasporedila je u sredstva rezerve, objavljeno je u dokumentu na Beogradskoj berzi.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, Vasović Dušan je vlasnik 74,1 procenata akcija te kompanije.


Slovenija izdala prvu obveznicu za održivost od milijardu evra
Potražnja više od 210 investitora premašila je 8,4 milijarde evra. Obveznica serije RS88 izdata je sa kuponskom stopom od 0,125 posto i prinosom do dospeća od 0,170 procenata.
LJUBLJANA - Slovenija je izdala prvu obveznicu za održivost u iznosu od 1,0 milijardi evra i s rokom dopeća od 10 godina, radi finansiranja isključivo održivih projekata.

Kako prenosi agencija STA, Slovenija je prva država u centralnoj i istočnoj Evropi i druga među članicama Evropske unije koja je izdala zelenu obveznicu, što je Ministarstvo finansija ocenilo kao prekretnicu, dodajući da je potražnja investitora daleko nadmašila ponudu.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5713
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5713 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5713 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar rose by 0.4 pct to 96.2134 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down by 1.7 pct against the dollar m-o-m and up by 5.8 pct y-o-y, declining by 2.6 pct relative to the beginning of the year.


Issue of 12-Year Government Bonds Reopens – Due in 2032
The issue of 12-year government bonds of the Republic of Serbia reopened on June 22 and is due on August 20, 2032. They were first issued on February 18, 2020. The issue amounted to RSD 25,440,320,000 with a coupon rate of 4.50%.

The total demand amounted to RSD 12,788,000,000. A total of 1,146,400 government bonds were realized, of a nominal value of RSD 11,464,000,000, according to the website of the Public Debt Administration.

The government bonds were sold at an annual yield rate of 3.55% and are due on August 20, 2032. The payment of the 4.50% coupon is to be done semi-annually, each February 20 and August 20 until the due date.


Poštanska štedionica KUPUJE Komercijalnu banku u Banjaluci
Banka Poštanska štedionica potvrdila je "Politici" da inicijativa za kupovinu Komercijalne banke u Banjaluci od NLB grupe, koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, postoji i da je proces u toku. Dodaju da će o novim detaljima javnost blagovremeno biti obaveštena.

Iz Ministarstva finansija juče su ovom listu još potvrdili i da je ova banka zainteresovana za kupovinu Komercijalne banke na Kosovu i Metohiji.

Vest da bi jedna srpska banka uskoro mogla da proširi svoju mrežu i na region za profesora Milojka Arsića, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, u načelu jeste dobra. Međutim, on ipak smatra da bi bilo bolje da to rade privatne banke u kojima je odgovornost za poslovne odluke na strani njihovih vlasnika.
"Kada je u pitanju državna banka, kao što je Banka Poštanska štedionica, onda je upitnije da li ona treba da se širi na susedne zemlje, da li ona može efikasnije, nego što je to u prošlosti radila Komercijalna banka, da upravlja tim bankama u Bosni i na teritoriji Kosova, i bolje nego što to sada radi Nova ljubljanska banka. Postoji, dakle, rizik, da Banka Poštanska štedionica u budućnosti uđe u određene probleme zbog kojih bi onda bila neophodna državna pomoć, odnosno neka vrsta dokapitalizacije od strane države ili slično", objašnjava profesor Arsić.

Odluka da se kupi ogranak na Kosovu može da se donese iz vanekonomskih razloga, smatra on, za razliku od Bosne, ali i Crne Gore, o kojoj se takođe spekuliše u javnosti, gde bi takvu odluku trebalo doneti samo na bazi ekonomskih kriterijuma.

Na pitanje zašto je Komercijalna banka uopšte onda prodavana, ako se sada ponovo otkupljuje, profesor Arsić ističe da ta situacija može da se posmatra i drugog ugla.
"Možda je važnije pitanje zbog čega vlasnici Nove ljubljanske banke prodaju banke u Bosni i Crnoj Crnoj koje su kupili pre samo nekoliko meseci. Ocenjujem da ih ne bi tako brzo prodavali da je reč o dobrim bankama. Stoga mi se čini da je problematično da državna Banka Poštanska štedionica kupuje druge banke koje verovatno nemaju sjajne performanse", ističe profesor Arsić.

Planirani potez Banke Poštanska štedionica, kako naglašava emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsednik Beogradske bankarske akademije, može da se razmatra sa najmanje dva aspekta: aspekta razvojne strategije banke i sa šireg, makroekonomskog, stanovišta.

"Pretpostavljam da je menadžment banke sagledao svoj poslovni interes u pogledu regionalnog širenja prema Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini i AP Kosovu, da se uklapa u njenu razvojnu strategiju. Sa šireg stanovišta, ostvarivanje navedenog plana banke olakšalo bi i znatno ubrzalo platni promet između poslovnih subjekata iz Srbije i onih koji se nalaze na privrednom prostoru BiH, Crne Gore i na području Kosova. To bi, što je posebno važno, doprinelo da se očuvaju poslovne veze sa postojećim i uspostave veze sa novim poslovnim partnerima. U krajnjem slučaju, to bi povećalo i obim spoljnotrgovinske razmene Srbije sa navedenim državama i AP Kosovo", ističe Hasan Hanić.
Inače, država Srbija je vlasnik nešto više od 79 procenata akcija Banke Poštanska štedionica, a gotovo 20 procenata akcija je u rukama "Pošte Srbije", dok su akcionari i Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje i Fonda za razvoj Republike Srbije.

Inače, NLB je kupio Komercijalnu banku za oko 450 miliona evra, što je za mnoge bilo veliko iznenađenje jer se radilo o jednoj od najvećih i najuspešnijih državnih banaka. Pogotovo ako se ima u vidu činjenica da ni rekordna 2019. godina, tokom koje je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra, nije bila dovoljno dobar razlog da se donosioci odluke predomisle.


Mali: Ponudićemo zelene obveznice na Londonskoj berzi
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija posvećena zelenoj agendi i dodao da to pokazuje i odluka države da po prvi put izađe na Londonsku berzu sa emisijom zelenih obveznica za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Govoreći na Skupštini NALED-a, Mali je poručio da će na taj način od investitora Srbija tražiti novac za ekološke projekte i istakao da će to uticati da Srbija ubrza zelenu agendu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta