Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tabaković: "BDP Srbije već u prvom kvartalu PREMAŠIO pretkrizni nivo"
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković informisala je juče učesnike 91. Godišnje skupštine Banke za međunarodna poravnanja (BIS) da je bruto domaći proizvod Srbije već u prvom kvartalu 2021. premašio pretkrizni nivo.Sve što smo radili i uradili u prethodnim godinama, od postignute i očuvane cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa, usidrenih inflacionih očekivanja i jakog finansijskog sistema do najviših deviznih rezervi, govori u prilog našem istrajavanju na stabilnosti i jačanju zemlje", rekla je Tabaković na Skupštini BIS-a održanoj u digitalnom formatu drugu godinu zaredom.Guverner je navela da je takvo preventivno delovanje omogućilo Srbiji da se sa ekonomskim efektima pandemije bori sa znatno bolje startne pozicije, saopšteno je iz NBS.Istakla je da je centralna banka od početka pandemije među prvima reagovala kako bi podržala građane, privredu i državu da finansijski lakše prebrode krizu, čime je obezbedila i nesmetano funkcionisanje svih finansijskih tokova.

"Bili smo i među prvim regulatorima u regionu i Evropi koji su uveli moratorijum na otplatu obaveza, a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smo smanjili, na 3,7 odsto", dodala je Tabaković na skupu, na kojem su učestvovali i guverneri drugih centralnih banaka koje su članice-akcionari ove najstarije međunarodne finansijske institucije.

Zaključeno je da je inicijalni odgovor centralnih banaka bio usmeren na ublažavanje stresa u finansijskom sektoru i obezbeđenje nesmetanog protoka kredita privatnom nefinansijskom sektoru, kao i da su centralne banke širom sveta na snažan i inovativan način odgovorile s ciljem efikasnog upravljanja krizom.

Razmatran je napredak u realizaciji Strategije za inovacije do 2025. uz zadržan fokus na investiranja u tehnologiju sledeće generacije kako bi se izgradilo digitalno radno okruženje koje je otporno i spremno na buduće izazove.

Tabaković je tim povodom podsetila da je NBS pre više od dve i po godine građanima omogućila jedan od najsavremenijih načina plaćanja - IPS NBS sistem. "Sredinom drugog tromesečja 2021. oboren je rekord u dnevnom broju plaćanja realizovanih u IPS NBS sistemu, kada je ostvareno više od 206,5 hiljada plaćanja. Porastao je i broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine - za 28,95 odsto je veći broj korisnika mobilnog bankarstva i za 14,45 odsto veći broj korisnika elektronskog bankarstva", rekla je Tabaković.


Za 12 meseci izvezena polovina prošlogodišnjeg roda pšenice
Za proteklih godinu dana iz Srbije je izvezeno 741.830 tona pšenice i 105.976 tona brašna od pšenice, a novu žetvu dočekujemo sa 705.000 tona prelaznih zaliha ove robe, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema zvaničnoj statistici, u proteklih 11 meseci najviše pšenice otpremljeno je u rumunsku luku Konstancu, 414.029 tona ili 55,81% od ukupnog izvoza.

Italija je postala drugi kupac naše pšenice sa 123.287 tona, što čini 16,62% ukupnog izvoza hlebnog žita.

Ostala glavna tržišta su Severna Makedonija, Nemačka i Albanija.

Prema podacima Udruženja Žita Srbije, cena pšenice ovogodišnjeg roda franko silos utovareno iznosi oko 170 do 178 EUR po toni, ili 19.98 do 20.92 dinara za kilogram.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta