Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije od 5% za ovu godinu
Svetska banka je zadržala prognozu privrednog rasta Srbije za 2021. godinu na 5% u novom, junskom izveštaju Globalni ekonomski izgledi.

Ova međunarodna finansijska institucija je time ostala pri projekciji rasta srpske ekonomije u 2021, godini, koju je aprilu povećala za 1,95 procentnih poena u odnosu na predviđanja iz januara.

U novom izveštaju, objavljenom danas na internet stranici Svetske banke, zadržana je i prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu na 3,75, koja je u aprilu takođe povećana za 0,3% u odnosu na januar, dok se za 2023. godinu projektuje stopa rasta od 3,9%.

Na početku ove godine, podsećamo, Svetska banka je u januarskim prognozama predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1% i rast od 3,4% u 2022.


Nastavak privatizacije sredinom juna - Investitori zainteresovani za 14 preduzeća
Sredinom ovog meseca, posle duže pauze, biće oglašena privatizacija 14 preduzeća za koja postoji interesovanje investitora, rečeno je RTS-u u Ministarstvu privrede.

Na spisku neudomljenih i dalje je 76 preduzeća.

Korona je potpuno zaustavila privatizaciju, u međuvremenu je prodato samo nekoliko firmi u stečaju.

Među 14 preduzeća za koja se uskoro oglašava privatizacija su Lasta, Petrohemija, Sever-trans, Rudnik Kovin, PIM Ivan Milutinović i Jugoslovensko rečno brodarstvo.


Air Serbia to Resume Flights from Belgrade to Barcelona on July 4
As of July 4, Air Serbia will recommence Belgrade-Barcelona flights, thus reconnecting Serbia and Spain, for the first time after a one-year hiatus.

The plan is to operate the flights to the popular city in the Mediterranean twice a week, on Thursdays and Sundays. The tickets are already available for purchase, Air Serbia announced.

Serbia’s national airline first launched Barcelona flights in June 2019, continuing the tradition established by its predecessor JAT, which operated flights to the famous Spanish tourist destination until 1998.

The flight schedule on this route was created to offer seamless connections to numerous cities in Air Serbia network, such as Athens, Bucharest, Istanbul, Larnaca, Podgorica, Sarajevo, Skopje, Thessaloniki, Tirana and Tivat, the press release adds.


Air Serbia od 4. jula obnavlja letove iz Beograda ka Barseloni
Air Serbia će od 4. jula ponovo uspostaviti letove iz Beograda ka Barseloni i na taj način povezati Srbiju i Španiju, po prvi put posle jednogodišnjeg prekida.

Planirano je da se letovi do popularne metropole na Sredozemnom moru obavljaju dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom. Avio-karte su već u prodaji, saopštila je Air Serbia.

Srpska nacionalna avio-kompanija je letove do Barselone pokrenula u junu 2019. godine, nastavljajući tradiciju svog prethodnika JAT-a koji je do poznatog turističkog odredišta u Španiji saobraćao do 1998. godine.


Red letenja na ovoj ruti kreiran je tako da pruža pogodne konekcije sa brojnim gradovima iz mreže Er Srbije, kao što su - Atina, Bukurešt, Istanbul, Larnaka, Podgorica, Sarajevo, Skoplje, Solun, Tirana i Tivat, dodaje se u saopštenju.


Reotvorena emisija petogodišnjih državnih obveznica - Na naplatu dospevaju 2025. godine
Uprava za javni dug objavila je na svom sajtu da je 8. juna reotvorena emisija petogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, koja dospeva 30. jula 2025. godine, prvi put emitovana 28. januara 2020. godine. Obim aukcije iznosio je 69.952.120.000 dinara sa kuponskom stopom od 3%.

Ukupan obim tražnje iznosio je 7.214.070.000 dinara. Realizovano je 590.071 komada državnih obveznica, nominalne vrednosti 5.900.710.000 dinara.

Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od 2,23% na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 30. jula 2025. godine. Isplata kupona u iznosu od 3% vršiće se polugodišnje i to svakog 30. januara i 30. jula do datuma dospeća, navedeno je.


Privatization to Continue in Mid-June – Investors Interested in 14 Companies
In mid-June, following a fairly long hiatus, the privatization of 14 companies in which investors are interested will be advertised, the Ministry of Economy told RTS.

The list of non-privatized companies features 76 names.

The coronavirus has fully stopped the privatization, and only a few companies in bankruptcy have been sold in the meantime.

Among said 14 companies are Lasta, Petrohemija, Sever-trans, Rudnik Kovin, PIM Ivan Milutinovic and Jugoslovensko recno brodarstvo.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta