Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Skupština NIS-a izabrala odbor direktora
BEOGRAD - Skupština NIS AD za članove Odbora direktora te kompanije izabrala je 11 lica među kojima su Danica Drašković, Dejan Radenković i Dragutin Matanović.

U Odbor direktora NIS izabrani su generalni direktor te kompanije Kiril Tjurdenjev, zamenici generalnog direktora JAD "Gasprom njeft" Vadim Jakovljev, Anatolij Černer, Aleksej Jankevič i Pavel Oderov, kao i Dimitrij Šepeljski načelnik Departmana za koordinaciju prodaje naftnih derivata JAD "Gasprom njefta".


SRPSKE OBVEZNICE U INDEKSU J.P MORGAN Od danas smo na važnoj listi
Obveznice Republike Srbije zvanično su danas uključene u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index). Pomenuti indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe.Uključivanje obveznica Srbije u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index) veliki je uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

- J.P. Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja. Dosta smo radili na ovome u proteklom periodu, a naročito u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala - istakao je Mali i dodao da je Srbija danas zemlja koja uživa poverenje u međunarodnom investicionom okruženju.U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da je ministar ocenio da je Srbija postigla značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani J.P. Morgan Index i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija.

- Od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index - naveo je ministar Mali.
Istakao je da se na ovaj način otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore.

Takođe i da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260 odsto u odnosu na januar, pre nego što je J.P. Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Mali je naglasio i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija obavlja kada je reč o razvoju tržišta kapitala, čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.Ovakva strategija se donosi prvi put, a cilj njenog donošenja jeste da se ubrza razvoj tržišta kapitala, da se unapredi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, što će dalje uticati i na veći rast bruto domaćeg proizvoda", rekao je Siniša Mali.Naveo je da su osim ove strategije, u proteklom periodu usvojeni i sistemski zakoni koji su takođe usmereni na poboljšanje razvoja tog tržišta.

- Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala“ - zaključio je Mali.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da pored GBI-EM Global Diversified Index, Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i da su u indeks uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine (RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta