Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fiskalna strategija Srbije - Rast javnih prihoda od poreza na dobit, sve manje uplata od akciza
Država narednih godina očekuje manje javne prihode, kada se mere u odnosu na bruto domaći proizvod.

Očekuje se da će oni ove godine činiti 41,8% BDP, a na isteku 2024. godine - 40,6%. Istovremeno se predviđa da će BDP rasti, i to šest odsto ove i po četiri odsto naredne tri godine.

Kako se vidi iz Fiskalne strategije, najveći pad se očekuje od poreza - 0,7 odsto. Nadležni veruju da će porasti jedino prihod od poreza na dobit pravnih lica. Ovaj namet bi sa sadašnjih 1,8% BDP, mogao da dostigne 2,1%. Sa druge strane, akcize će pasti sa 5,4 na 4,9% BDP.

I Fiskalni savet veruje da srednjoročne projekcije javnih prihoda generalno odgovaraju očekivanim makroekonomskim kretanjima.

- Približno polovina ovog smanjenja posledica je vraćanja poreskih prihoda na strukturne nivoe nakon ekonomske krize - ocenjuje Fiskalni savet.

- Naime, u ovoj godini očekuje se viša naplata prihoda usled prenetih poreskih obaveza, i to za oko 0,6 odsto BDP, dok se, s druge strane, zbog pada privredne aktivnosti predviđa da će porez na dobit ove godine biti niži od svojih uobičajenih nivoa. Drugi deo smanjenja poreskih prihoda rezultat je očekivanih makroekonomskih trendova, sporijeg rasta privatne potrošnje, stabilne potrošnje naftnih derivata, smanjenja prihoda od akciza, PDV i ostalih poreskih prihoda.

Projekcije prihoda od poreza na dohodak i doprinosa pretpostavljaju brži rast mase zarada od BDP, što je, imajući u vidu postojeće trendove na tržištu rada, najverovatnije ostvarivo, procenjuje Fiskalni savet. Nakon što se srednjoročne fiskalne projekcije prilagode za jednokratne naplate prenetih poreskih obaveza iz 2020. godine, dolazi se do toga da Ministarstvo predviđa međugodišnji rast mase zarada u proseku od oko osam odsto u naredne tri godine.

Očekuje se i da će akcize smanjiti učešće u BDP za oko pola procenta. Ima se na umu da se tržište duvanskih proizvoda smanjuje oko tri odsto godišnje, premda nameti na njih rastu.

- Za razliku od duvanskih proizvoda, situacija na tržištu naftnih derivata je znatno manje promenjiva - stoji u strategiji.

- Bolja kontrola i efekti markiranja naftnih derivata smanjili su mogućnost i isplativost nelegalnih aktivnosti. U narednim godinama, usled opreznosti, nije pretpostavljen nastavak rasta potrošnje naftnih derivata, iako se može očekivati da će ubrzanje ekonomske aktivnosti doprineti rastu potrošnje.

Očekuju da će pasti učešće neporeskih prihoda - sa 4,6% u 2020. na 3,5% u 2024. godini. Isključuju se iz baze svi prihoda koji se ne smatraju trajnim. To se prvenstveno odnosi na jednokratne, u određenoj meri neizvesne prihode - vanredne uplate dobiti javnih preduzeća i agencija, dividende, prihodi po osnovu naplaćenih potraživanja...


Prinudni otkup akcija u Mašinprojekt Kopringu
Generalni direktor i vlasnik više od 96 posto akcija Mašinoprojekt Kopringa, Slobodan Lalić, obavestio je ostale akcionare da će za 63,7 hiljada dinara prinudno otkupiti svaku od njihovih akcija.
BEOGRAD - Generalni direktor i vlasnik više od 96 posto akcija Mašinoprojekt Kopringa, Slobodan Lalić, obavestio je ostale akcionare da će za 63,7 hiljada dinara prinudno otkupiti svaku od njihovih akcija.

U obaveštenju objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti navodi se da je reč o 1.158 akcija koje će biti predmet otkupa.


Sutra prvi let Er Srbije iz Kraljeva za Solun
Srpski nacionalni avio-prevoznik je saobraćaj sa aerodroma Morava ka Solunu trebalo da uspostavi prošle godine, ali su planovi odloženi usled posledica pandemije korona virusa.
KRALJEVO - Er Srbija će sutra sa aerodroma Morava uspostaviti letove na liniji Kraljevo - Solun, najavili su Aerodromi Srbije.

Planirano vreme poletanja aviona za Solun je 13.00 sati.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5621
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5621 dinars for one euro on Monday, approximately the same as on Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5621 dinars for one euro on Monday, approximately the same as on Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar rose by 0.3 pct to 99.0581 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was down by 2.6 pct against the dollar m-o-m and up by 5.3 pct y-o-y, declining by 3.4 pct relative to the beginning of the year.


Monthly Inflation in June 0.3%, Year-on-Year 3.3%
Prices of goods and services used for personal consumption in June 2021 in relation to May 2021 increased by 0.3% on average, according to the Statistical Office of the Republic of Serbia. Consumer prices in June 2021 increased by 3.3% in relation to June 2020. In June 2021 in relation to December 2020, consumer prices increased by 3.5%, on average.

Observed by main groups according to the destination of consumption in June 2021 in relation to the previous month, increase of prices was noted in the groups Recreation and culture (2.2%), Transport (0.7%), Restaurants and hotels (0.6%), Furnishings, household equipment and routine maintenance of the house (0.5%), Health (0.3%), Alcoholic beverages and tobacco and Clothing and footwear (each by 0.2%), Housing, water, electricity, gas and other fuels and Education (each by 0.1%).

Decrease of prices was noted in the group Communication (-0.1%), whereas prices of other goods and services mostly remained unchanged.


Mesečna inflacija u junu 0,3%, međugodišnja 3,3%
Cene proizvoda i usluga u junu 2021. godine, u odnosu na maj 2021. godine u proseku su povećane za 0,3%, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine cene su veće za 3,3%, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane u proseku za 3,5%.

Rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura (2,2%), transport (0,7%), restorani i hoteli (0,6%), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,5%), zdravstvo (0,3%), alkoholna pića i duvan i odeća i obuća (za po 0,2%), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i obrazovanje (za po 0,1%).

Pad cena je zabeležen u grupi komunikacije (-0,1%), dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.


Oprez investitora na valutnim berzama, dolar miruje
Dolar danas miruje prema većini valuta, jer su investitori oprezni s povlačenjem bilo kakvih poteza zbog zabrinutosti vezane za pandemiju i iščekivanja novih signala o globalnom ekonomskom oporavku.
LONDON - Dolar danas miruje prema većini valuta, jer su investitori oprezni s povlačenjem bilo kakvih poteza zbog zabrinutosti vezane za pandemiju i iščekivanja novih signala o globalnom ekonomskom oporavku.

Na prepodnevnom azijskom trgovanju, dolar je zanemarljivo skliznuo za 0,01 posto u odnosu na korpu valuta.


Najtraženije akcije Komercijalne banke, indeksi stagniraju
Obična akcija Komercijalne banke je istrgovana za 1,8 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 3.700 dinara, a preferencijalna akcija tog zajmodavca je skočila za gotovo 6,5 procnata na 1.120 dinara, ali je imala slabu realizaciju.
BEOGRAD - Akcije Komercijalne banke nastavile su na početku nove radne nedelje dominaciju na trgovanju na Beogradskoj berzi, započetu krajem prošle sedmice, a vrednost BELEX indeksa je ostala na nepromenjenom nivou.

Ukupan promet na trgovanju je iznosio 3,1 milion dinara (oko 26,5 hiljada evra). Indeks BELEX15 je stagnirao na 773,56 poena, a BELEXlajn je zaključen uz zanemarljivu negatuvnu korekciju na 1.649 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta