Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vinci ulaže oko 10 mil EUR u ekološke projekte na aerodromu
Vrednost projekata u oblasti zaštite životne sredine koje će koncesionar Vinci uložiti u beogradski aerodrom Nikola Tesla iznosiće oko 10 mil EUR, izjavio je za Tanjug generalni direktor kompanije Vinci Koncesionar i predsednik kompanije Vinci Airports Nikola Notbar.

Među projektima su, dodaje, izgradnja solarne elektrane snage jedan megavat, kako bi aerodrom imao na raspolaganju zelenu energiju, a kao gorivo, ističe, biće korišćen i gas.

U planu je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a otvreno je i novo postrojenje za preradu čvrstog otpada koje će doprineti unapređenju i povećanju obima procesa reciklaže, sa ciljem da se do kraja 2022. godine reciklira 100% čvrstog otpada koji proizvodi aerodrom.

- Na ovom aerodromu sami ćemo proizvoditi zelenu energiju u solarnoj elektrani, prerađivati sopstevni otpad i predstavljati primer za zemlju, pokazujući da smo to u stanju da postignemo u ograničenom okviru vazduhoplovstva, ali bismo bili veoma srećni ako bi se vrlo brzo pojavio obimniji program solarnih elektrana na drugim mestima, jer mislimo da je to dobra tehnologija, a ovde ima veoma mnogo sunčevog svetla za solarne elektrane - rekao je Notbar za Tanjug.

Istakao je da radovi na aerodromu nisu zaustavljeni uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona i dodao da je program oporavka, modernizacije i proširenja zaključno sa 2023. godinom ostao isti kao i pre dve godine.

- Što znači da smo zadržali trend i da se nismo zaustavljali uprkos krizi i da se program odvija u potpunosti u skladu sa predviđenim rokovima - naveo je Notbar.

Dodaje da su najpre počeli sa primenom poboljšanja kvaliteta trenutnih usluga, a da će uskoro biti otvoren Prolaz C koji će ubrzati kretanje putnika po aerodromu.

Notbar kaže da su preuzeli da do 2023. godine bude završeno proširenje terminala i nova pista.

- Vinci smatra da treba da radi na dva stuba: na mobilnosti, koja je ključan elelement slobode i prosperiteta ljudi, a Srbija i Beograd se nalaze u središtu ogromnog regiona između Evrope, Azije, severa i juga, s toga moramo održati mobilnost da bismo činili deo veze sa velikim brojem ljudi. Kao drugo, zbog uticaja koji saobraćaj ima u smislu stvaranja ugljenika, odlučili smo da Vinci postane lider u dekarbonizaciji mobilnosti, počevsi od aerodroma - naveo je Notbar.

U dugoročnom planu, dodaje, jeste promocija zelene energije za avione i dodaje da je Vinci bio prvi koji je na nekim svojim aerodromima imao takozvana održiva aviogoriva, a koja će, kako kaže, narednih godina promovisati s vremena na vreme u Beogradu.

- Takođe smo promoter vodonika kao aviogoriva, koji je nešto što će doći u narednoj deceniji - rekao je Notbar.


Nagrada za kvalitet usluge

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, osvojio je u martu Nagradu za kvalitet usluge koju dodeljuje Međunarodni savet aerodroma za 2020. godinu u dve kategorije. Beogradski aerodrom našao se među Najboljim aerodromima po veličini u regionu (pet do 15 miliona putnika godišnje u Evropi) i onima koji imaju najbolju primenu higijenskih mera u regionu (Evropa).

Nagrada za higijenu nova je nagrada u okviru ovog programa, a beogradski aerodrom osvojio je nagradu u ovoj kategoriji uz još nekoliko evropskih aerodroma.

Takođe, beogradski aerodrom jedan je od sedam aerodroma iz mreže aerodroma kompanije Vinci Airports koga su putnici nagradili za izuzetno iskustvo u 2020. godini, a koji su nagrađeni u okviru programa kvaliteta usluge (ASQ).

Prošle godine je najavljeno da će kompanija Vinci Airports investirati više od 730 mil EUR u unapređivanje kvaliteta usluge aerodroma, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, kao i da će najveći deo radova biti završen u naredne tri godine.


NBS: Referentna kamata ostaje 1,0%, rast BDP možda iznad 6,0%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je danas referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto i ocenio da će rast bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini možda premašiti predviđenih 6,0 procenata.

Izvršni odbor je, pri donošenju te odluke, procenio da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera, uključujući i treći paket ekonomskih mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 procenta BDP-a, mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, što doprinosi rastu raspoloživog dohotka, saopšteno je iz NBS.


Key policy rate remains at 1 pct, GDP growth may exceed 6 pct
The National Bank of Serbia (NBS) Executive Board decided on Thursday to keep the key policy rate at 1 pct and said Serbia’s GDP growth rate may exceed the planned 6 pct in 2021.

“As assessed by the Executive Board, the effects of past monetary and fiscal measures, including the third economic assistance package worth around 4.3 pct of GDP, can also be expected going forward, helping maintain the favourable financing conditions for corporates and households, and thus propping up their disposable income,” the NBS said in a statement.

“The Board stressed that Serbia is one of the few economies that exceeded pre-crisis levels of economic activity already in Q1. Particularly important is the fact that well-coordinated monetary and fiscal policies managed to preserve production capacities and jobs, as well as consumer and business confidence.

Having this and the successful vaccination process in mind, the Board expects that the economic growth this year will be driven mainly by the higher fixed investment and consumption.

External demand is on the path of recovery and Serbian exports – diversified by product and geography, are rising further, supported by the continued strong inflow of FDI,” the central bank said in a statement.

“All of this, along with the planned increase in government capital expenditure for infrastructure projects, will drive GDP growth in 2021 as a whole to 6 pct, or possibly higher,” it said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta