Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijentiLinkovi
Info centar
Neko blizak mi je preminuo i ostavio mi sve akcije. Kako da ih prenesem na sebe?
Odgovor:

Na žalost, u praksi se dešavaju i situacije koje su neprijatne ali ipak zahtevaju dodatno angažovanje onih kojima je najteže.

Kao i kod drugih nepokretosti, vlasništvo nad akcijama koje je preminuli posedovao, treba prijaviti sudu koji vodi ostavišni postupak i sačekati pravosnažno rešenje kojim se tačno definiše kome je ostavljen određen broj akcija. Važna napomena: Sudiji treba napomenuti da akcije prema zakonu nisu deljive tako da je u slučaju podele ukupnog broja akcija na više naslednika potrebno izvršiti takvu raspodelu da svako dobije zaokružen broj akcija.

Nakon dobijanja pravosnažnog rešenja Suda, odlazi se kod člana Centralnog registra - brokera koji za Vas vrši prenos akcija na Vaš vlasnički račun u Centralnom registru. Tom prilikom treba da se pojave svi naslednici sa kopijom ličnih karata.

Nakon izvršene promene vlasništva u Centralnom registru, broker može da Vam izda Izvod sa Vašeg vlasničkog računa koji predstavlja dokaz o Vašem vlasništvu.

Sva pitanja      
"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta