Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijentiLinkovi
Info centar
Kako mogu da prisustvujem zasedanju Skupštine firme?
Odgovor:

Kako je dosadašnja privatizacija stvorila veliki broj akcionara u pojedinim firmama, onda se obično u Statutu firme definiše donji limit akcija koje je potrebno da svaki učesnik poseduje ili zastupa na zasedanju. Ovo je ustanovljeno zbog postizanja efikasnog rada Skupštine akcionara.

Shodno tome, preostaje Vam da se odlučite za jedno od mogućih rešenja i to:

da Vi prikupite ovlašćenja od drugih akcionara AD i steknete više od donje granice broja glasova za učešće u Skupštini akcionara utvrđene Statutom da možete umesto njih da učestvujete u Skupštini akcionara,
da Vi date ovlašćenje nekom drugom akcionaru, koji obezbedi potreban broj glasova za učešće u Skupštini AD, da Vas formalno zastupa u radu Skupštine akcionara.

Prema novom Zakonu o tržištu hartija od vrednosti, ustanovljena je procedura za zastupanje akcionara na Skupštini akcionara. Prema toj proceduri, svaki zastupnik koji zastupa više od 15 akcionara mora da traži odobrenje Komisije za hartije od vrednosti za tzv. zastupničku izjavu i predlog punomoćja. Ovaj zahtev Komisiji može da dostavi i firma za sve zastupnike koji će se naći na Skupštini.

Nakon odobrenja, svakom akcionaru se šalje zastupnička izjava i punomoćje koje akcionar popunjava i potpisuje, istovremno se opreduljujući za zastupnika koji će njegovo opredeljenje po svim tačkama dnevnog reda izneti na Skupštini. Na taj način zastupnik će biti samo poštar koji će izneti Vaše opredeljenje na zasedanju Skupštine.

Sva pitanja      
"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta