Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijentiLinkovi
Info centar
Otplaćujem akcije iz II kruga privatizacije. Otplatio sam pola duga, a firma neće da mi izda potvrdu o vlasništvu nad otplaćenim delom akcija. Zašto neće i šta da radim?
Odgovor:
Prema Zakonu o svojinskoj transformaciji iz 1997. godine po kome ste zaključili ugovor o kupovini akcija u II krugu svojinske transformacije, svaka firma koja se ušla u II krug, dužna je da izvrši kontrolu otplata na kraju roka za otplatu poslednje rate, odnosno, 6 godina od dana zaključenja ugovora.

Kako se u međuvremenu dešava dosta promena na našem finansijskom tržištu – trgovina na Berzi, promene zakona, itd., jedan broj firmi se odlučio za podnošenje zahteva Ministarstvu za privredu i privatizaciju za kontrolu otplata u toku II kruga. Ministarstvo je izašlo u susret tim firmama i propisalo proceduru za vršenje navedene provere, koja, na žalost, traje poprilično dugo.

Tek nakon izdatog adekvatnog Rešenja Ministarstva o izvršenoj kontroli, firma može da upiše otplaćene akcije u Privremeni registar i na osnovu toga izda potvrde o vlasništvu nad akcijama.

Posle završene navedene procedure, Vi možete raspolagati u potpunosti sa otplaćenim akcijama, odnosno, ponuditi ih na prodaju na Berzi.

Ukoliko Vaša firma želi da izvrši kontrolu otplate akcija u II krugu, a nema informatičke mogućnosti za to, možete ih uputiti na nas kao iskusnog partnera koji ima velikog iskustva iz te oblasti.
Sva pitanja      
"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta